Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

08_02_24

Ευχαριστία - Εκκλησία - Κόσμος

Θεία Ευχαριστία ―το κατ’ εξοχήν μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο που συγκροτεί την Εκκλησία και συνάγει επί το αυτό τον διασκορπισμένο λαό του Θεού― σχετίστηκε από πολύ νωρίς ήδη με την εμπειρία πρόγευσης των εσχάτων και προληπτικής φανέρωσης της ερχόμενης Βασιλείας, καθώς η Ευχαριστία θεωρήθηκε εικόνα και σύμβολο των εσχάτων στην Ιστορία. Η προσμονή της Βασιλείας λοιπόν και το όραμα μιας άλλης ζωής πέρα από την αδικία και τη διαίρεση, τη φθορά και το θάνατο σφραγίζει εξ αρχής τη θεολογία και τη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας, ενώ αργότερα αποτυπώνεται και στην ορθόδοξη εικονογραφική παράδοση που, αντίθετα από τις επικρατούσες συχνά αντιλήψεις, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί πρωτολογικά αλλά εσχατολογικά.

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008, στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και στα πλαίσια του όγδοου κύκλου μαθημάτων με γενικό τίτλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ", πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα) (Ακαδημαϊκό, πρ. Καθηγητή Πανεπιστημίων King's College, Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Θεσσ23022008560αλονίκης) και τον π. Herve Legrand (Ομ. Καθηγητή του Institut Catholique de Paris), με την παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου ανέπτυξε το θέμα "Ευχαριστία και κόσμος", όπου τόνισε οτι ο βασικός χαρακτήρας της Ευχαριστίας έγκειται στο ότι είναι σύναξη και πράξη, και οτι μέσα σε αυτή θεωρείται και ανακεφαλαιώνεται και βιώνεται το όλο μυστήριο του Χριστού, η σωτηρία του κόσμου. Ο π. Herve Legrand στο θέμα του:"Η ευχαριστική εκκλησιολογία στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας", προσέγγισε όλα εκείνα τα εκκλησιολογικά στοιχεία που ενώνουν και δεν χωρίζουν την Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με έναν απλό, μεστό και κριτικό λόγο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

08_02_21

Από το Web 1.0 στο Web 2.0: τεχνικές και εργαλεία για την εκπαίδευση του 21ου αι.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2008, στη διάρκεια της ημερίδας του APF (Ένωση Καθηγητών Γαλλικής) σε συνεργασία με τη Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του ΥπΕΠΘ (www.e-yliko.gr), παρουσιάστηκε από τη Μαριάννα Βιβίτσιοιυ, τον Αλέξανδρο Γκίκα και τη Νίκη Λαμπροπούλου το θέμα : "Από το Web 1.0 στο Web 2.0: τεχνικές και εργαλεία για την εκπαίδευση του 21ου αιώνα".
Την παρουσίαση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο http://intelligentq.net/castpress/




08_02_17

Το Τριώδιο

Το Τριώδιο

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Εκκλησίας "ανοίγει" το Τριώδιο. Είναι μια από τις πιο πνευματικές περιόδους της χριστιανικής και λειτουργικής μας ζωής. Το Τριώδιο, είναι το λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας μας που περιλαμβάνει τις ακολουθίες των εορτών πριν το Πάσχα, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Περιλαμβάνει συνολικά δέκα εβδομάδες, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: οι πρώτες είναι προπαρασκευαστικές (Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, Ασώτου, Απόκρεω, Τυροφάγου), μας προετοιμάζουν για τις επόμενες εβδομάδες των Νηστειών, δηλαδή της Μεγάλης Σαρακοστής (Α΄ Κυριακή Νηστειών - της Ορθοδοξίας, Β΄ Κυριακή Νηστειών - Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Γ' Κυριακή Νηστειών - Σταυροπροσκυνήσεως, Δ' Κυριακή Νηστειών - Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, Ε΄ Κυριακή Νηστειών - Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, Στ΄ Κυριακή Νηστειών - Βαΐων) και, τέλος υπάρχει ακόμη μια εβδομάδα, η Μεγάλη Εβδομάδα, των Παθών του Χριστού.

Ονομάστηκε Τριώδιο, επειδή οι υμνογραφικοί κανόνες που περιλαμβάνονται σε αυτό, έχουν μόνο τρεις ωδές αντί των εννέα που έχουν συνήθως. Η αφετηρία για την εξέλιξη του Τριωδίου ήταν η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας πριν το Πάσχα τον 3ο αιώνα. Η εβδομάδα πριν το Πάσχα είχε ήδη πάρει την ονομασία «μεγάλη», λόγω των πολύ μεγάλων και σημαντικών γεγονότων που περιλαμβάνονταν σε αυτή. Από τον 4ο αιώνα η νηστεία επεκτάθηκε σαράντα μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, σχετιζόμενη (σε αριθμό ημερών) με τη νηστεία του Μωυσή (παράδοση του Δεκάλογου στο Σινά), του προφήτη Ηλία και του ιδίου του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού (στην έρημο, όπου αντιμετώπισε και τους πειρασμούς). Τον 6ο αιώνα προστέθηκαν και οι προπαρασκευαστικές εβδομάδες, δύο αρχικά και κατόπιν τρεις, παίρνοντας έτσι από την εποχή εκείνη την τελική του μορφή.

Η περίοδος που ξεκινά σήμερα, η περίοδος του Τριωδίου, είναι η κατεξοχήν ιερή περίοδος του έτους και στόχο έχει την πνευματική προετοιμασία του πιστού, ώστε να καταστεί έτοιμος για τα γεγονότα του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου. Οι ιδιαίτερες ακολουθίες και οι προσευχές κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, σε συνδυασμό με τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, σηματοδοτούν μια καινούρια πορεία για μας τους χριστιανούς, ώστε ανακαινισμένος να βιώσει τα σωτήρια γεγονότα της Σταυρικής Θυσίας του Χριστού μας και της Ανάστασης.

Όπως όλα τα σημαντικά στη ζωή μας χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία και η κατάλληλη άσκηση. Ας μη ξεχνάμε ότι δε νοείται χριστιανική ζωή χωρίς άσκηση, χωρίς δηλαδή την προσπάθεια εκείνη που αναλαμβάνει ο κάθε πιστός, οδηγούμενος και ενισχυόμενος από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, να απαλλαγεί από το ζυγό της αμαρτίας και την κυριαρχία των παθών για να ακολουθήσει με αυταπάρνηση το θέλημα του Κυρίου. Να ζήσει «εν Χριστώ» και να καταστεί ζωντανό μέλος του σώματός Του, που είναι η Εκκλησία.

Αναλυτικά: (από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου http://www.terraqueous.gr/enoria/)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ: Η εκκλησία μας προετοιμάζει σταδιακά για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μία περίοδο ασκήσεως, νηστεία και πνευματικών αγώνων. Στην Θ. Λειτουργία αναγιγνώσκεται η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Μας υποδεικνύεται ότι μόνο με ταπείνωση και πίστη μπορούμε να πλησιάσουμε το μυστήριο της εκκλησίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ: Η ταπείνωση μας οδηγεί στην μετάνοια. Η παραβολή του Ασώτου ή του φιλεύσπλαχνου Πατέρα, η οποία ακούγεται τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, μας δείχνει τον άνθρωπο που ζει μακριά από τη χάρη του Θεού. Η μετάνοια οδηγεί στην επιστροφή kai την υποδοχή του αμαρτωλού από το Θεό, με ιδιαίτερη χαρά και προσωπικό ενδιαφέρον.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ: Το Σάββατο αυτό η εκκλησία μας τελεί κοινό μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους πατέρες και αδελφούς, επειδή ακριβώς την επομένη ημέρα της Κυριακής τελούμε την ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ: Ο Θεός είναι φιλάνθρωπος αλλά και δίκαιος, μας τονίζει η εκκλησία με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής η οποία λέγεται και Κυριακή της Απόκρεω επειδή είναι η τελευταία ημέρα της κρεοφαγίας. Από σήμερα και όλες τις μέρες της εβδομάδας καταλύουμε τυροκομικά, αυγά και ψάρι.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ: Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη όλων των ασκητών, οσίων και θεοφόρων Πατέρων δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, το δρόμο της αρετής και της τελειώσεως.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ: Η ανάμνηση της πτώσης του Αδάμ και της Εύας από "την τρυφήν του Παραδείσου". Η εκκλησία μας δείχνει ότι η νηστεία οδηγεί στην εγκράτεια. «Το στάδιο των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε…» ψάλλει η εκκλησία μας σήμερα.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
(ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ)

Την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται:

Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Τρίτη, Πέμπτη πρωί : Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη βράδυ ολόκληρη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή το Μεγάλο Απόδειπνο.

Επειδή η Μεγάλη Τεσσαρακοστή έχει χαρακτήρα πένθιμο δεν τελείται Θεία Λειτουργία παρά μόνον το Σάββατο και την Κυριακή, και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας τελείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία με την οποία καλύπτονται οι ανάγκες των πιστών για να κοινωνήσουνε. Κατά την τελευταία, δηλαδή, Θεία Λειτουργία καθαγιάζονται περισσότεροι του ενός Αμνοί οι οποίοι φυλάσσονται, πάνω στην Αγία Τράπεζα, και τελείται η Προηγιασμένη. Εξ ου και το όνομά της Προηγιασμένη. Σήμερα επεκράτησε η Προηγιασμένη να τελείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τη Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη το πρωί. Τελείται σε αρκετούς ναούς και το βράδυ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Το πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το βράδυ οι Α΄ Χαιρετισμοί.

ΣΑΒΒΑΤΟ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Η ανάμνηση "των διά κολλύβων" θαύματος του Αγίου μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

Η Εικονομαχία ταλαιπώρησε πάνω από εκατό χρόνια την Εκκλησία. Έτσι, σήμερα αποδίδει την πρέπουσα τιμή στις εικόνες και μας διδάσκει «Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών και τους Αυτού Αγίους εν λόγοις τιμώντες, εν συγγραφαίς, εν νοήμασιν, εν θυσίαις, εν ναοίς, εν εικονίσμασι». Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά το Συνοδικό της Ορθοδοξίας. Και διδασκόμαστε ότι αποδίδουμε τιμή στους Αγίους και Λατρεία στο Θεό, σύμφωνα με τους άγιους Πατέρες της Εκκλησίας.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο Β’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Αυτή την εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται:

Τετάρτη και Παρασκευή πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Δευτέρα,Τρίτη, Πέμπτη πρωί : Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη βράδυ το Μεγάλο Απόδειπνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Το πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το βράδυ οι Β΄ Χαιρετισμοί.

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Τιμά η Εκκλησία μας τη Κυριακή αυτή την μνήμη του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Γρηγορίου του Παλαμά ο οποίος με τη διδασκαλία του έγινε ο κορυφαίος διδάσκαλος της Ορθοδοξίας.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο Γ’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Αυτή την εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται:

Τετάρτη και Παρασκευή πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Δευτέρα,Τρίτη, Πέμπτη πρωί : Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη βράδυ το Μεγάλο Απόδειπνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Το πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το βράδυ οι Γ΄ Χαιρετισμοί.

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

Στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, του πνευματικού αγώνα κάθε πιστού, υψώνεται ο Τίμιος Σταυρός ως σύμβολο νίκης για να δυναμώσει όλους τους εν αγωνία και εν ασκήσει.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο Δ’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Αυτή την εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται:

Τετάρτη και Παρασκευή πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Δευτέρα,Τρίτη, Πέμπτη πρωί : Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη βράδυ το Μεγάλο Απόδειπνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Το πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το βράδυ οι Δ΄ Χαιρετισμοί.

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Τιμά η Εκκλησία σήμερα τη μνήμη του οσίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος. Μας παρουσιάζει στο μέσον της Σαρακοστής τον όσιο και το έργο του και μας δείχνει το δρόμο των αρετών αλλά και τους γνήσιους φίλους του Χριστού και τους βοηθούς στην πορεία μας.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο Ε’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Αυτή την εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται:

Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Δευτέρα, Τρίτη, πρωί : Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες.

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη βράδυ το Μεγάλο Απόδειπνο.

Τετάρτη βράδυ τελείται το Μικρό Απόδειπνο και εν συνεχεία η Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα. Ένα θαυμάσιο υμνολογικό ποίημα του από 250 τροπάρια. Είναι έργο του Αγίου Ανδρέου (7ο αι.). Κύριο θέμα του Μεγάλου Κανόνα είναι η Μετάνοια.

ΠΕΜΠΤΗ Ε΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ψάλλεται στην εκκλησία ο Μέγας Κανών, τον οποίον συνέγραψε ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης, προτρέποντάς μας προς την πραγματική μετάνοια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ε΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ψάλλεται προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον Ακάθιστον Υμνον.

(Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά τις προηγούμενες 4 Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και σήμερα ολόκληρος).

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Η εκκλησία μας προβάλλει ένα παράδειγμα φωτεινό προς μίμηση.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο ΣΤ’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Αυτή την εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελούνται:

Τετάρτη και Παρασκευή πρωί Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη πρωί : Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη βράδυ το Μεγάλο Απόδειπνο.

Παρασκευή βράδυ το Μικρό Απόδειπνο και ο κανόνας του Λαζάρου.

Τελειώνει σήμερα η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Αρχίζει Δε η Νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Η ανάστασις του Λαζάρου. Θεία Λειτουργία.

(τέλος της Νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής).

Η Σημερινή ημέρα είναι η τελευταία της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Αρχίζει δε με την Κυριακή των Βαΐων η νηστεία και η ιερή περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδος.

Ετικέτες Technorati: Τριώδιο

08_02_10

Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας




Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας απευθύνεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Υποστηρίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εκ μέρους των ίδιων των εκπαιδευτικών. Προωθεί εκπαιδευτικές καινοτομίες στις σχολικές μονάδες και, με τη συνεργασία μεταξύ τους, επιδιώκει την ουσιαστική αλλαγή στη μορφή και στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής πράξης με τρόπο που να αναδεικνύει δημιουργικές μορφές εργασίας και μάθησης στο σχολείο. Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν σχολικές μονάδες ή και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων εκπαιδευτικής δράσης, με σκοπό την αποτελεσματική μετατόπιση από εκπαιδευτικές και μαθησιακές πρακτικές απομνημόνευσης και αποστήθισης σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προωθούν και υποστηρίζουν συστηματικά την ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων, με την ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η κριτική αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας στην εκπαίδευση.

Η ανάπτυξη έγκυρων, αξιόπιστων και “φιλικών” μορφών εκπαιδευτικής καινοτομίας.

Η παραγωγή διδακτικού υλικού που εμπλουτίζει αυτό που διατίθεται ήδη στα ελληνικά σχολεία.

Η αξιοποίηση των άλλων Δράσεων της Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας.

Η συστηματική υποστήριξη των εκπαιδευτικών σε θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης και εφαρμογής σχεδίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία των μελών του για την ανάδειξη και την προώθηση “καλών πρακτικών καινοτομίας” στην εκπαίδευση.

Η δημιουργία σχέσεων δέσμευσης ανάμεσα στα μέλη για τη δημιουργία κλίματος μάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων από την πλευρά των μαθητών.

Η προβολή των πρωτοβουλιών και η ενίσχυση διαδικασιών διαλόγου στην εκπαίδευση.

Η διαμόρφωση και η σταδιακή εφαρμογή πλαισίου αποτύπωσης και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου.

Κατά τη σχολική χρονιά 2007-08 (πρώτη φάση) στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας θα συμμετάσχουν 40 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πιλοτική λειτουργία του καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή, να συμπληρώσουν και να στείλουν τα στοιχεία τους, ώστε να λάβουν τον πλήρη φάκελο αίτησης. Οι εκπαιδευτικοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα συμμετάσχουν στο Εργαστήριο Καινοτομίας. Στο Εργαστήριο Καινοτομίας θα ενημερωθούν και θα υποστηριχθούν, ώστε να αναδείξουν τις δικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες για την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας και της σχολικής τάξης. Η εμπειρία τους, μέσα από τις δράσεις που θα αναπτύξουν, θα αξιοποιηθεί ως καλή πρακτική για διάχυση στα σχολεία της χώρας.

Στα πλαίσια της πρώτης φάσης πιλοτικής λειτουργίας του Δικτύου, διοργανώθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008 και Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008, στο Γυμνάσιο - Λυκειακές τάξεις Ιτέας Καρδίτσας, συνάντηση με εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολεία των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας.
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας, παρακολουθώντας το Εργαστήριο καινοτομίας το οποίο πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής του Γυμνασίου Ιτέας.
Οι υπεύθυνοι του Δικτύου μίλησαν για τους στόχους και τις διαστάσεις της σχολικής καινοτομίας όπως και για το πλαίσιο σχεδιασμού και εφαρμογών Καινοτόμων εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων από όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Η παρούσα συνάντηση ήταν η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων συναντήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποσκοπούν στην πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς από το επόμενο σχολικό έτος.


08_02_07

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο από Θηβών και Λεβαδείας κος Ιερώνυμος

new_arch_intro

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβῶν & Λεβαδείας κ. Ἱερώνυμος (κατά κόσμον Ἰωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στά Οἰνόφυτα Βοιωτίας τό 1938. Εἶναι ἀπόφοιτος τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς (Τμῆμα Ἀρχαιολογίας) καί τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν καί διετέλεσε ὑπότροφος τοῦ Ι.Κ.Υ. (1ος σέ πανελλαδική κλίμακα) στίς βυζαντινές σπουδές. Μετέβη γιά μεταπτυχιακές σπουδές στό Gratz Αὐστρίας καί στό Regensburg καί τό Μόναχο τῆς Γερμανίας.
Ἐργάσθηκε ὡς πανεπιστημιακός βοηθός στήν Ἀρχαιολογική Ἑταιρεία στήν Ἀθήνα δίπλα στόν Ὀρλάνδο καί ὡς φιλόλογος στή Λεόντειο Σχολή τῆς Νέας Σμύρνης, στό 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Ἀθηνῶν, καθώς καί στό Γυμνάσιο τῆς Αὐλῶνος. Ἐγκατέλειψε τήν πανεπιστημιακή του καριέρα μετά τήν ἔνταξή του στόν ἱερό κλῆρο.
Ὑπηρέτησε ὡς Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θηβῶν & Λεβαδείας (1967-1978), ὡς Ἡγούμενος τῶν Ἱερῶν Μονῶν Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Σαγματᾶ (1971-1977) καί τοῦ Ὁσίου Λουκᾶ (1977-1981), ὡς Γραμματεύς καί κατόπιν Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (1978-1981). Τό 1981 ἐξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβῶν & Λεβαδείας. Συμμετεῖχε στίς Ἐπιτροπές Ἐκκλησιαστικῆς Ἐκπαιδεύσεως, Ἐκκλησιαστικῆς Περιουσίας, Σχέσεων Ἐκκλησίας-Πολιτείας, Ὑποτροφιῶν καί ἐργάστηκε ὡς Ἀντιπρόεδρος τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Ὑπῆρξε μέλος μεικτῶν ἐπιτροπῶν Πολιτείας καί Ἐκκλησίας γιά τήν μελέτη θεμάτων γιά τήν μοναστη-ριακή περιουσία (1986-1998) καί τήν ἐκκλησιαστική ἐκπαίδευση (1986-1998) καί Πρόεδρος τῆς ἐπιτροπῆς Διαλόγου Κοινωνίας-Ἐκκλησίας (2005-2007).
Ἡ συντριπτική πλειοψηφία τῶν κληρικῶν τῆς Μητροπόλεώς του (82 στούς 110) εἶναι πτυχιοῦχοι θεολογίας ἤ διαθέτουν παράλληλα καί δεύτερο πτυχίο (φιλόλογοι, ἀρχιτέκτονες, ἰατροί, γεωπόνοι, παλαιογράφοι, καθηγητές πληροφορικῆς, διδάσκαλοι, οἰκονομικῶν ἐπιστημῶν κ.ἄ). Σέ αὐτούς συγκαταλέγονται ἕνας τακτικός καθηγητής τῆς θεολογίας, ἕνας λέκτορας τῆς θεολογίας, τρεῖς διδάκτορες καί πέντε μεταπτυχιακοί ὑποψήφιοι διδάκτορες, μέ ἀποτέλεσμα νά εἶναι ἡ πρώτη Μητρόπολη στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος πού διαθέτει κληρικούς μέ τόσο ὑψηλό μορφωτικό ἐπίπεδο.
Μέ τήν ἀνύστακτη φροντίδα του καί τό ἐνδιαφέρον του ἀναπαλαιώθηκαν, ἐπανδρώθηκαν καί λειτουργοῦν ἕξι ἀνδρικές Ἱερές Μονές (σύνολο Μοναχῶν 45) καί δεκαεπτά γυναικεῖες (σύνολο Μοναχῶν 110). Ἀνάμεσα στίς Μονές αὐτές συγκαταλέγονται οἱ ἱστορικές Μονές τοῦ Ὁσίου Λουκᾶ, Σαγματᾶ, Ὁσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Εὐαγγελιστρίας, καί Ἱερουσαλήμ.
Στό συγγραφικό του ἔργο συγκαταλέγονται πολλά ἄρθρα, μελέτες καί βιβλία θεολογικοῦ, κοινωνικοῦ καί ἱστορικοῦ περιεχομένου, ἐκ τῶν ὁποίων αὐτό μέ τόν τίτλο «Μεσσαιωνικά Μνημεῖα τῆς Εὐβοίας» βραβεύθηκε τό 1970 μέ πρῶτο βραβεῖο ἀπό τήν Ἀκαδημία Ἀθηνῶν. Τό 2006 ἐξεδόθη ὁ πρῶτος ἀπό τούς τρεῖς τόμους ἔργου του μέ τόν τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».
Στό κοινωνικό του ἔργο ξεχωρίζουν ἡ δημιουργία: οἰκοτροφείων, ὀρφανο-τροφείου μέ μορφή ἀνάδοχης οἰκογένειας (Θήβα), Στέγες Ἡλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Ἐπανένταξης Ψυχικῶς Πασχόντων (Λιβαδειά), τοῦ Ἐκπαιδευτηρίου Δημιουργικῆς Ἀπασχόλησης Παίδων μέ Εἰδικές Ἀνάγκες σέ συνεργασία μέ ἄλλους φορεῖς τοῦ Νομοῦ (Λιβαδειά), τοῦ Κέντρου Πρόληψης γιά τά ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσίτια Ἀπόρων συμπεριλαμβανομένων καί οἰκονομικῶν μεταναστῶν (Θήβα), Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα), Κέντρο Ἱστορικῶν καί Ἀρχαιολογικῶν Ἐρευνῶν (Ζάλτσα-Ἱερά Μονή Λυκούρεση), ἐνῶ ὡς πρώην ἐκπαιδευτικός ἔχει ἀναπτύξει μία ἰδιαίτερη σχέση μέ τήν ἐκπαιδευτική κοινότητα τῆς Βοιωτίας.
Στήν Μητρόπολή του φρόντισε περαιτέρω γιά τήν δημιουργία καί λειτουργία ἐνοριακῶν πνευματικῶν κέντρων, κέντρων νεότητας στίς περισσότερες τῶν ἐνοριῶν τῆς Μητροπόλεώς του καθώς καί προτύπων κατασκηνωτικῶν ἐγκαταστάσεων στό Παρνασσό. Μέ πρωτοβουλία του ἱδρύθηκε καί λειτουργεῖ τό Κέντρο Ἐρευνῶν τῆς Ἱστορίας καί τοῦ Πολιτισμοῦ τῆς Βοιωτίας, τό ὁποῖο συνεργάζεται μέ τά Πανεπιστήμια τοῦ Durham, Cambridge.
Στό Συνεδριακό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στήν Ἁλίαρτο Βοιωτίας, κοντά στήν Ἱερά Μονή Εὐαγγελιστρίας, διεξάγονται κατά καιρούς διάφορα συνέδρια. Ἔχει ξεκινήσει συνεργασία μέ τό τμήμα Διεθνῶν Σχέσεων τοῦ Παντείου Πανεπιστημίου ἤδη ἔχουν ὑλοποιηθεῖ τρεῖς κύκλοι μεταπτυχιακῶν σπουδῶν σχετικά μέ τό περιβάλλον, γίνεται προσπάθεια νά δημιουργηθεῖ Ερευνητικό Κέντρο γιά τό περιβάλλον στήν ὑπο ἀνακαίνηση Ἱερά Μονή Ταξιαρχῶν (Δομβραίνα).
Πρωτοστάτησε γιά τήν δημιουργία –στήν γενέτειρά του, στά Οἰνόφυτα- τοῦ Κέντρου Εὐαισθητοποιήσεως Πληθυσμοῦ σέ θέματα περιβάλλοντος καί οἰκονομικῶν μεταναστῶν.
Οἱ ἀγῶνες του καί ἡ συνεχής ἐπαγρύπνησή του εἶχαν ὡς ἀποτέλεσμα: α) τήν ματαίωση τῶν σχεδίων τῶν μαρτύρων τοῦ Ἰεχωβᾶ γιά τήν λειτουργία διεθνοῦς χιλιαστικοῦ κέντρου στήν ἐπαρχία του καί β) τήν ἀξιοποίηση τῶν ἐγκαταστάσεών του γιά τή λειτουργία Ἐθνικοῦ Κέντρου Ἀπεξάρτησης.
Γιά τήν συμβολή του στό φιλανθρωπικό ἔργο τῆς Μητροπόλεώς του πού σχετίζεται μέ τήν ὑγεία τιμήθηκε ἀπό τήν Ἰατρική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Κραϊόβας στή Ρουμανία μέ τήν ἀπονομή τοῦ τίτλου τοῦ ἐπιτίμου Διδάκτορα τοῦ ἐκεῖ Πανεπιστημίου. Ἐπίσης εἶναι Πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Καρδιολογικῆς Ἑταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ)

12 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου

safeLine

www.safeline.gr

Στις 12 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου (Safer Internet Day). Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που δίνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και γονείς να ενημερωθούν αλλά και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις που σαν σκοπό έχουν τη μετάδωση γνώσεων, την παρουσίαση πιθανών κινδύνων κατά τη διάρκεια της χρήσης του Διαδικτύου αλλά και παράλληλα τα μέτρα και τους τρόπους προφύλαξης από αυτούς.

Όλοι μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου μπορούμε να γίνουμε φορείς της πληροφορίας γύρω από την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κόμβου Επαγρύπνησης και Ενημέρωσης (http://www.saferinternet.gr/).

Επίσης μέσω της Safeline έχετε τη δυνατότητα να καταγγείλετε παράνομο υλικό που συναντήσατε στο Διαδίκτυο στην διεύθυνση: http://www.safeline.gr/.

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου 2008 (Safer Internet Day 2008) μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/sid.htm.

Δείτε επίσης το σχετικό βίντεο που παρασκευάστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου στην διεύθυνση http://www.saferinternet.org/shared/data/saferinternet.org/SID08/Spot/safer_internet_day_clip.html

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή