Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

09_11_24

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καὶ οἱ Μεταπτυχιακοὶ Θεολόγοι

 "Τὸ Διορθόδοξο Κέντρο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διοργανώνει ἡμερίδα:

 «Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καὶ οἱ Μεταπτυχιακοὶ Θεολόγοι», τὸ Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009, ὥρα 05:00 μ.μ. στὴν Αἴθουσα Ἐκδηλώσεων τοῦ Διορθοδόξου Κέντρου τῆς Ἐκκλησίας".

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
'Ωρα Έναρξης: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου στις 5:00 π.μ.
Ώρα Λήξης: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου στις 9:00 π.μ.
Τοποθεσία: Αἴθουσα Ἐκδηλώσεων τοῦ Διορθοδόξου Κέντρου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, στὴν Ἱερὰ Μονὴ Πεντέλης.

09_11_18

ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ π. Γ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ

Ο σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων κ. Τσιακούμης Παναγιώτης σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα τηςΠανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) Τρικάλων και Καρδίτσας, κάλεσε σε επιμορφωτικό σεμινάριο, τους καθηγητές θεολόγους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009 στις 12:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων.

Εισηγητής στο σεμινάριο ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα του σεμιναρίου το οποίο ανέπτυξε ο π. Γεώργιος “Θεολογική παιδεία και Εκκλησιαστική αγωγή”, κράτησε αμέριστο το ενδιαφέρον των καθηγητών θεολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι γέμισαν τη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων.

Ο σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων κ. Τσιακούμης Παναγιώτης προλόγισε την εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο εφημέριος του Ιερού ναού και πρόεδρος του παραρτήματος θεολόγων Ν. Τρικάλων π. Απόστολος. κατόπιν το λόγο έλαβε ο επίτιμος προσκεκλημένος π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος με τον ιδιαίτερο και προσηνή λόγο του κάλεσε όλους τους "μαχόμενους" θεολόγους σε διαρκή και καθημερινή εγρήγορση, διότι ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους οι εξελίξεις μπορεί να μας βρουν απροετοίμαστους. Επίσης ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε και στο ρόλο του θεολόγου, συνδέοντας τη θεολογική παιδεία των πανεπιστημιακών τμημάτων με την εκκλησιαστική αγωγή.


09_11_14

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Θεολόγων καθηγητών Τρικάλων και Καρδίτσας

Ο σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων κ. Τσιακούμης Παναγιώτης σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) Τρικάλων και Καρδίτσας, καλεί σε επιμορφωτικό σεμινάριο, τους καθηγητές θεολόγους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009 στις 12:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων.

Εισηγητής στο σεμινάριο θα είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα του σεμιναρίου είναι “Θεολογική παιδεία και Εκκλησιαστική αγωγή”.

09_11_05

«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ»

Αρχίζουν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 19:30 στη Ροτόντα, οι εργασίες του Συνεδρίου « Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και η εποχή του. 200 χρόνια από την κοίμησή του» που διοργανώνουν από κοινού η Αγιορειτική Εστία και το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 9:30 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 11 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27).
Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον πολυγραφότερο Αγιορείτη Μοναχό, και μια από τις σημαντικότερες θεολογικές μορφές της Εκκλησίας.
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης συνέβαλε καθοριστικά στην φιλοκαλική αναγέννηση και την προβολή της νηπτικής παράδοσης της Εκκλησίας.
Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Χρήστος Οικονόμου, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. ¶νθιμος και εκπρόσωποι τόσο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Δύο χοροί βυζαντινής μουσικής, η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής και χορός Αγιορειτών Μοναχών θα ψάλλουν σχετικούς ύμνους.
Η πρώτη ημέρα των εργασιών θα ολοκληρωθεί με δύο εισηγήσεις:
-του Αντώνιου Αιμίλιου Ταχιάου με θέμα: «Διαφωτισμός και συντηρητισμός. Οι πνευματικές τάσεις το 18ο αιώνα μέσα στον ελλαδικό χώρο»
-του Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη με θέμα: « Η Αθωνική πραγματικότητα στα χρόνια του Αγίου Νικοδήμου»

Πρόναος, Τεύχος 346, 5 Νοεμβρίου 2009

09_11_03

Επιστημονική Συνάντηση Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας 2009

topindex

image Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας διοργανώνει Επιστημονική Συνάντηση - Εισαγωγικό Σεμινάριο στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009. Η Συνάντηση θα προσφέρει καταρχήν την ευκαιρία παρουσίασης των στόχων και των περιεχομένων του Δικτύου, της φυσιογνωμίας της Καινοτομίας και της σύνδεσης Καινοτόμων Δράσεων με το Δίκτυο, στο ελληνικό σχολείο.

Η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Λ. Πσοδειδώνος 41 - 43, Γλυφάδα. (Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο χώρο, εδώ)
Επιστημονική Συνάντηση - Σάββατο 7/11/2009
Το πλαίσιο προβληματισμού της Επιστημονικής Συνάντησης αναφέρεται σε κρίσιμα θέματα για τη Σχολική Εκπαίδευση, στις σύγχρονες κοινωνίες του 21ου αιώνα, στους παιδαγωγικούς στόχους, το οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο και το διατιθέμενο μορφωτικό υλικό και εντέλει, στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την αποτίμηση της συμβολής της σχολικής εκπαίδευσης στην ατομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Δηλώστε τη συμμετοχή σας στην Επιστημονική Συνάντηση του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας 2009 (η δήλωση δεν είναι απαραίτητη για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που είναι μέλη του ΔΣΚ)
Στόχοι της Επιστημονικής Συνάντησης είναι .... [Κάντε κλικ για περισσότερα]

Επιστημονική Συνάντηση - Σάββατο 7/11/2009

9.00 Προσέλευση – Εγγραφές

9.30 Ολομέλεια - Εισαγωγή

10:00 Παράλληλες συνεδρίες σε 6 αίθουσες

11:45 Διάλειμμα – καφές

12:00 Χαιρετισμοί

12:15
Κεντρικός Ομιλητής (από εξωτερικό)

13:00 Στρογγυλό Τραπέζι (ΥπΕΠΘ, ΠΙ, πανεπιστήμια)

14:15 Διάλειμμα – Ελαφρύ Γεύμα

15:00 Παράλληλες συνεδρίες σε 6 αίθουσες

17:00 Διάλειμμα – καφές

17:30 Επισκόπηση των Εργαστηρίων (σε ολομέλεια)

19:30  Ολοκλήρωση της Συνάντησης

20:00  Αναχώρηση

Στους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το Εισαγωγικό Σεμινάριο του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας, στο οποίο συμμετέχουν μόνο εκπαιδευτικοί των σχολείων-μελών του Δικτύου.
Εισαγωγικό σεμινάριο - Κυριακή 8/11/2009

9.00  Προσέλευση – Εγγραφές

9.30  Ολομέλεια – Τα Προγράμματα του Εργαστηρίου

10:15

  • Ομάδες Α’ Προγράμματος: Παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Εργαστήριου του ΔΣΚ (ολομέλεια)
  • Ομάδες Β’ και Γ’ Προγράμματος: Αποτύπωση της φυσιογνωμίας του εκπαιδευτικού (ανά ομάδα)

10:45
Ομάδες Α’ Προγράμματος :

  • Εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εργαστηρίου του ΔΣΚ (κυκλική παρουσία κάθε ομάδας για 20 λεπτά στο Εργαστήριο Η/Υ )
  • Συζήτηση για τη Σχολική Καινοτομία

11:00  Ομάδες Β’ και Γ’ Προγράμματος: Εκτίμηση Αναγκών στη Σχολική Μονάδα

11:05  Ομάδες Α’ Προγράμματος: Αποτύπωση της φυσιογνωμίας του εκπαιδευτικού

11:45  Διάλειμμα – καφές

12:15  Επιλογή Αντικειμένου και Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας

14:30  Διάλειμμα – Ελαφρύ Γεύμα

15:15  Διάχυση της Καινοτομίας στη Σχολική Κοινότητα

15:45  Σύμφωνο συνεργασίας Συντονιστή - Ομάδας

16:00  Ομάδες Β’ και Γ’ Προγράμματος: Ολοκλήρωση της Συνάντησης

16:20  Ομάδες Α’ Προγράμματος: Ολοκλήρωση της Συνάντησης

09_11_01

Βλαστοκύτταρα:Hθικός και Θεολογικός προβληματισμός

Το «Πρόγραμμα Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική», του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (Γενεύη), διοργανώνει σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών (Βόλος) στις 9-11 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Διάσκεψη με θέμα: «Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής; Ηθικός και θεολογικός προβληματισμός».

Στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος περίπου 40 σύνεδροι (επιστήμονες ιατροί, θεολόγοι και ειδικοί σε θέματα ηθικής) από όλο τον κόσμο και διάφορες χριστιανικές και μη παραδόσεις (λ.χ. μουσουλμανική), που ασχολούνται με ζητήματα σχετικά με την έρευνα των βλαστοκυττάρων. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο να συμπεριληφθούν και εκπρόσωποι των νέων.

Υπάρχουν τρεις κύριοι στόχοι της Διάσκεψης:
  1. Ανάμνηση του παρελθόντος: Το πρόγραμμα «Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική» αποτελεί συνέχεια της Διάσκεψης σχετικά με την πίστη, την επιστήμη και το μέλλον που έγινε το 1979 (MIT, ΗΠΑ). Οργανώθηκε από την επιροπή «Εκκλησία και Κοινωνία» του Παγκόσμιου Συμβούλιου των Εκκλησιών και ενίσχυσε τη δυνατότητα των εκκλησιών να ανταποκριθούν σε πολλά ηθικά ζητήματα που τέθηκαν τότε από τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις επιστήμες. Τριάντα χρόνια αργότερα, νέες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί στον τομέα της ανθρώπινης γενετικής, προκαλώντας νέες προκλήσεις και διλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο παρών θεολογικός προβληματισμός επιχειρεί να τοποθετηθεί απέναντι στις προσπάθειες της βιοηθικής, στο φως της ιστορικής κληρονομιάς που άρχισε το 1979.
  2. Ενασχόληση με το παρόν: Το πρόγραμμα «Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική» εστιάζει φέτος κυρίως στην έρευνα των βλαστοκυττάρων. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη του 2007 (Γιοχάνεσμπουργκ). Εστιάζοντας στον ειδικό τομέα της έρευνας των βλαστοκυττάρων αναμένεται ότι θα προκύψουν θεμελιώδεις θεολογικές-ηθικές αρχές σχετικά με τις γενετικές τεχνολογίες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλους τομείς της έρευνας και των εφαρμογών της γενετικής. Αρχίζοντας με την έρευνα των βλαστοκυττάρων, σκοπός είναι να παρακινηθούν οι εκκλησίες να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτά τα ζητήματα στο επίπεδο της καθημερινής ζωής.
  3. Σχεδιάζοντας το μέλλον: Η Διάσκεψη θα εξετάσει τη σπουδαιότητα της ενεργούς συμμετοχής των Εκκλησιών σε ζητήματα βιοηθικής και θα βοηθήσει τις μελλοντικές ενέργειές τους πάνω σε αυτά τα θέματα.

Η Διάσκεψη θα προσεγγίσει το ζήτημα σε 3 μεθοδολογικά στάδια:

  1. Κατανοώντας την επιστήμη: Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν την εξέλιξη της έρευνας των βλαστοκυττάρων και τα ηθικά διλήμματα. Κατανοώντας τη βασική επιστημονική γνώση θα καταστεί δυνατή η απομυθοποίηση των γεγονότων, ώστε να μπορέσουν οι θεολόγοι και όσοι ασχολούνται με τα θέματα ηθικής να ενεργοποιηθούν σε μελλοντικές επιστημονικές δυνατότητες και εφαρμογές.
  2. Διακρίνοντας τα ηθικά ζητημάτα: Η δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης θα αφιερωθεί στην εύρεση και αντιμετώπιση ηθικών ζητημάτων που συνδέονται με την έρευνα των βλαστοκυττάρων μέσα από διαφορετικά πλαίσια και θρησκευτικές αντιλήψεις.
  3. Απαντώντας θεολογικά: Οι ιερείς, οι ποιμένες, οι θεολόγοι και οι ηγέτες άλλων θρησκευτικών πίστεων καλούνται να διατυπώσουν ανοικτά τις απόψεις τους και να ενημερωθούν για τις ηθικές ανησυχίες που συνδέονται με την επιστημονική έρευνα και τις εφαρμογές της. Το ανακοινωθέν της Διάσκεψης θα δημοσιευθεί μαζί με επιλεγμένα κείμενα και τη συζήτηση, με σκοπό η γνώση να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το ανακοινωθέν της Διάσκεψης θα δημοσιευθεί μαζί με επιλεγμένα κείμενα και τη συζήτηση, με σκοπό η γνώση να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα λειτουργήσει ένα blog για την ηθική, που θα αποτελεί τόπο διαδικτυακής ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την προώθηση της συλλογικής εργασίας στον κόσμο και για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων.

Από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Επιστημονική εκδήλωση για το περιοδικό «Θεολογία»

Aναβολή

εκδήλωσης

θεολόγων


Ανακοινώνεται ότι η εκδήλωση για την παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του περιοδικού «Θεολογία» που είχε προγραμματισθεί για μεθαύριο Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Επιούσιος» της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους και θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, με κεντρικό ομιλητή τον Σύμβουλο θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρα Στ. Γιαγκάζογλου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μέσω των ΜΜΕ

clip_image002

Επιστημονική εκδήλωση για το περιοδικό «Θεολογία»

* Στη Λάρισα με ομιλητή τον Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ. Σταύρο Γιαγκάζογλου

Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού «Θεολογία», που εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, την ερχόμενη Πέμπτη,

5 Νοεμβρίου 2009, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Επιούσιος» του Επισκοπείου (επί της οδ. Ιωαννίνων, 3 Λάρισα).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Δρ. Θεολογίας, Σύμβουλος Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και νέος Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: “Θεολογία και Πολιτισμός: Oι προτεραιότητες ενός γόνιμου διαλόγου σήμερα», ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και τους στόχους της νέας πορείας που έχει χαράξει το περιοδικό προκειμένου να υπηρετεί την θεολογική επιστήμη, κυρίως δε να διακονεί και να υποστηρίζει θεολογικά και ποιμαντικά το έργο της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.

Στην εκδήλωση, η οποία απευθύνεται στους θεολόγους όλης της Θεσσαλίας, θα μιλήσουν, επίσης, για το περιοδικό και τις προσπάθειες για το άνοιγμα της Εκκλησίας στη κοινωνία, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, σχολικός σύμβουλος θεολόγων ν. Λάρισας κ. Απ. Ποντίκας, ο διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Λάρισας, θεολόγος (M.Th.) Νίκος Παύλου και ο δημοσιογράφος – θεολόγος (M.Th) και καθηγητής του Γυμνασίου Αρμενίου Ν. Λάρισας Χάρης Ανδρεόπουλος, ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση.

* Στους συμμετέχοντες θα μοιρασθούν αντίτυπα του νέου τεύχους της «Θεολογίας», ενώ στους θεολόγους εκπαιδευτικούς θα δοθεί και Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή