Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10_06_29

Η Εκκλησία της Ελλάδος εορτάζει την ιερή μνήμη του ιδρυτού της Αποστόλου Παύλου

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάζει και εφέτος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την ιερή μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010, και ώρα 7.00 μ.μ. τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, Μελών της Ιεράς Συνόδου.

Σήμερα το πρωί της εορτής,  Τρίτη 29 Ιουνίου ε.ε. θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρρών, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Ιεράρχες.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 7.00 μ.μ., στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου, σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, θα τελεσθεί Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.
(Πρόναος, τ. 401 28-6-2010)
-----------------------------------------------------------------------------
Μια σημαντική προσπάθεια σχετική με τον Άγιο Απόστολο Παύλο, πραγματοποιήθηκε από μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Προαστίου Καρδίτσας.
Οι μαθητές, υλοποιώντας διδακτική πρόταση της Επ. Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Εργαστηρίου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κας Βασιλικής Μητροπούλου και την καθοδήγηση του γράφοντα, κατάγραψαν την πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του.
Οι μαθητές δημιούργησαν ένα δικτυακό τόπο για να προβάλλουν το έργο τους.
http://apostolospaulos.pbwiki.com

Πανηγυρικό Συλλείτουργο στην Καππαδοκία

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα τελέστηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων Μαλακωπής στην Καππαδοκία Πανηγυρικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τη συμμετοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στο συλλείτουργο συμμετείχαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, και ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων Γαβριήλ, Πατριαρχικός Έξαρχος των εν Δυτική Ευρώπη Όρθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως.

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες τελέστηκε στον Ναό των Αγίων Θεοδώρων συλλείτουργο, παρουσία Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών καθώς και εκατοντάδων πιστών που πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στην Καππαδοκία. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ετήσιο προσκύνημα του στον ιστορικό αυτό τόπο Αγίων και μαρτύρων και κάλεσε τους Καππαδόκες να μην ξεχνούν την γη των πατέρων τους.

Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι οι άψυχες πέτρες της Καππαδοκίας μιλούν και φέρνουν μπροστά μας τους προγόνους μας που δημιούργησαν που προσευχήθηκαν στις αγιογραφίες και τους Ναούς της. "Σε μια εποχή πονεμένη, οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ενωμένοι, να ζουν εν ειρήνη", ήταν η ευχή που εξέφρασε ο Μακαριώτατος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
(Πρόναος, τ. 401 28-6-2010)

10_06_10

Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

image Για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 που πρόκειται να τελεσθεί στις 15 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, μίλησε σήμερα στον 89,5 και την εκπομπή «Κάθε Μέρα-Νέα Μέρα», ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πρωτοπρεσβύτερος π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος. Ο π. Δοσίθεος αναφέρθηκε στην Ιστορία της Μονής, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι σε καλή κατάσταση και ότι γίνονται προσπάθειες για να σωθούν τα ιστορικά μωσαϊκά της.
image Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν του κοινοποιήθηκε η απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης (υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε την αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και πριν από τέσσερις ημέρες έλαβε την απάντηση), με την οποία του παρέχεται η άδεια να τελεί τη Θεία Λειτουργία μία φορά το χρόνο, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, απάντησε ότι «στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου έχουμε έναν άνθρωπο, που και πιστεύει και έχει την υπομονή να περιμένει.είναι πολύ μεγάλη η χαρά του και το ζούμε μαζί του αυτό» κατέληξε ο π. Δοσίθεος.
image Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν διακρίνει κάποια αλλαγή νοοτροπίας από την Τουρκία, σημείωσε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια «από την Θεία Πρόνοια», όπως είπε, και «όχι από την ανθρώπινη πολιτική». Αναφέρθηκε επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις καθώς ο Πατριάρχης έχει πλέον το δικαίωμα να λειτουργεί στην Καππαδοκία κ.ά σε ερείπια ναών και ορθοδόξων κέντρων, με αποκορύφωση το πρόσφατο γεγονός της άδειας για την Μονή της Παναγίας Σουμελά. Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι «Η Τουρκία άρχισε να δίνει σημασία στην Παγκόσμια Κληρονομιά.γίνονται βήματα και ευελπιστώ ότι αυτά θα έχουν συνέχεια».

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή