Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

13_12_31

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι.
Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του αφιλοχρήματου και ανθρωπιστή επίσκοπου της Καισάρειας στην Καππαδοκία Μέγα Βασίλειο .   
Κάποτε ήλθε να καταλάβει την Καισαρεία  ο Έπαρχος της Καππαδοκίας, με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή.
 Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως - είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του - ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή.
 Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου).
 Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".


Από το:http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/119260/giati-vazoyme-floyri-sth-vasilopita.html

13_12_25

Ελληνικά ποιήματα για τα Χριστούγεννα


Φίλες και φίλοι,

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε μια μικρή ανθολογία από τα 25  καλύτερα ποιήματα που γράφτηκαν ποτέ στη γλώσσα μας για τη μεγάλη σημερινή γιορτή. 

Την επιλογή έκανε ένας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Αντώνης Πετρίδης.

Από το ιστολόγιό του "Λωτοφάγοι" Ελληνικά ποιήματα για τα Χριστούγεννα


Χριστούγεννα, σήμερα!

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες και αναγνώστες του ιστολογίου.
Χριστούγεννα, σήμερα!
Οι καμπάνες των εκκλησιών σημαίνουν χαρούμενα, και μας αναγγέλλουν το μεγαλειώδες γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου. Το μήνυμα των αγγέλων «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» αντηχεί  και πάλι στις λαμπροστόλιστες και ολοφώτιστες εκκλησιές.
 Χριστούγεννα, σήμερα.
Κάτι το διαφορετικό πλημμυρίζει  τις καρδιές όλων μας. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι γίνονται κάπως καλύτεροι. Ξεχνούν θλίψεις, πόνους, καημούς, βιοπάλη. Θυμούνται ότι δίπλα τους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη τους. Στα πρόσωπά τους ανθεί ένα χαμόγελο, μια προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον…
Χριστούγεννα, σήμερα.
Ας γιορτάσουμε, ας αφήσουμε τις καρδιές μας να ξεχειλίσουν από αγάπη. Αυτό το μήνυμα, το μήνυμα της αγάπης, ας το φέρουμε σε όλο τον κόσμο, παντού … «Χριστός γεννάται σήμερον…»


Χρόνια πολλά σε σας και στις οικογένειές σας!

13_12_16

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για τις ονειροπόλες ψυχές και όχι μόνο, ο Γιώργος Αλεξανδρής, σε αυτό  το γύμνωμα της ψυχής, σε αυτή τη φανέρωση της αλήθειας, μετουσιώνει τα γράμματα, τις λέξεις σε ταξίδια και αποδράσεις! Ίσως να διακρίνονται  φευγαλέα κάποιες ανικανοποίητες ανάγκες, ίσως η υπέρτατη αλήθεια της ψυχής να φανερώνεται...
Ο νατουραλισμός και ο ρομαντισμός αντάμα σε λίγες αράδες...


Πίσω απ’ τη λεύκα σκάλωσε μισόγιομο φεγγάρι,
και θάρρεψε  πλατύφυλλη στον ίσκιο της η ιτιά.
Ο άνεμος καυχήθηκε στου κυπαρισσιού τ’αγνάντι,
ο γκιώνης παίνεψε το νυχτέρι του βιγλάτορας στη σκιά,
κι ένα αηδόνι ξέμακρα μονάχο μελαγχολούσε.
 
Το παιδομάνι ασύνταχτο αλήτευε στην αλάνα
κι οι γείτονες αθώωναν τα δικασμένα τους χρόνια.
Στο σταυροδρόμι έφτυναν αδικαίωτη την οργή τους,
πιο κάτω η σοφία επέμεινε σε αφορισμούς και παραδόσεις
κι ένα παράθυρο έκλεινε σιγά, τη θλίψη για να στεγάσει.
 
Σπίτια αγάλματα υπεροπτικά, αυλές στριμωγμένες
κι ο κομπασμός αφρόντιστος στη σιωπή και τη βλαστήμια.
Η μοναξιά πλανόδια σκιά, περίγραμμα στους τοίχους,
ο φόβος γύμνωμα ψυχής και αστέγαστες αλήθειες
κι η νύχτα να γλιστρά υπόσχεση λίγο πριν ξημερώσει.
 
Μπροστά  απ’ τη λεύκα λίγνευε η ξιπασιά του κόσμου,
και στην αλάνα σπούδαζαν τιμή και μεγαλοσύνη.
Στη στροφή, δυο χέρια έσφιγγαν ανάγκες και ιστορία,
σε μια πόρτα, βλέμματα πειστικά ζύγιαζαν  αντιθέσεις
κι οι προβολές της νύχτας και η σκέπη, της μέρας μικρογραφίες.
 
                                                          13-12-13
  

13_12_11

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Οι Εκδόσεις Αρμός
σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου
ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, ώρα 12 μ.μ.
στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Αρμός
Μαυροκορδάτου 11 Αθήνα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Θεολόγος εκπαιδευτικός
Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Καθ. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ
Γιώργος Σωτηρέλης, Καθ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Γιώργος Καλαντζής, Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘ
Νίκος Ξυδάκης, Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας «Η Καθημερινή»


Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακής Αφήγησης, Αθήνα, 8-10/5/2014

Το Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακής Αφήγησης "Η ψηφιακή αφήγηση σε περιόδους κρίσης" διοργανώνεται στην Αθήνα, από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2014, από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Επίσημος ιστοχώρος συνεδρίου: http://dst.ntlab.gr

Επίσημος Ιστοχώρος Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε.: http://www2.media.uoa.gr/medialab/

13_12_08

1ο Creative Commons Festival της Αθήνας


Τα Creative Commons Ελλάδας σε συνεργασία με την πλατφόρμα Frown και με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas διοργανώνουν ένα διήμερο Φεστιβαλ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην FROWN (Αγ. Ελεούσης 14 & Πρωτογένους, Ψυρρή, 213-0097547) με εργαστήρια, συζητήσεις και performances Ελλήνων καλλιτεχνών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό, Ανοιχτές Άδειες, Ανοιχτό Hardware και ανήκουν στο Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού.

Οι άδειες Creative Commons κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 2002 και πλέον αποτελούν το πιο διαδεδομένο σύστημα Ανοιχτής Αδειοδότησης. Οι άδειες είναι τυποποιημένα νομικά συμβόλαια που οι δημιουργοί επισυνάπτουν ουσιαστικά στο τραγούδι τους, στο άρθρο τους ή σε οποιοδήποτε είδος περιεχομένου θέλουν να εκδόσουν ώστε ξεκάθαρα να εξουσιοδοτούν το διαμοιρασμό του με την ταμπέλα “some rights reserved”.
Τα Creative Commons προσφέρουν στο κοινό ένα σύνολο αδειών για να διαλέξουν ανάλογα τις χρήσεις που θέλουν να επιτρέψουν πάνω στο περιεχόμενο τους. Όλες οι άδειες απαιτούν την Αναφορά στον Δημιουργό και περαιτέρω επιτρέπουν ή αποτρέπουν ανάλογα την αναπαραγωγή, την εμπορική χρήση και την επεξεργασία. Το κύριο στοιχείο των αδειών είναι ότι δίνουν την δύναμη στον δημιουργό να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο του.
Η κοινωνική και οικονομική αξία του διαμοιρασμού περιεχομένου με Ανοιχτές Άδειες είναι πλέον γεγονός. Στην εκπαίδευση περιεχόμενο ανοιχτά αδειοδοτημένο ρίχνει σημαντικά το κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Στην επιστήμη και την ιατρική, η Ανοιχτή Πρόσβαση στην έρευνα μπορεί να σώσει ζωές και να ενθαρρύνει προσπάθειες για να λυθούν μέχρι τώρα προβλήματα.
Σε κυβερνητικό και φιλανθρωπικό επίπεδο, όπου τα χρήματα από την φορολογία των πολιτών και οι δωρεές που γίνονται προορίζονται για κοινωφελή έργα και έργα για το δημόσιο καλό, η ανοιχτή αδειοδότηση διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα των επενδύσεων αυτών γίνονται διαθέσιμα ελεύθερα στο κοινό και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Σε μεγάλους ιστότοπους, η ενσωμάτωση των αδειών Creative Commons, δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει και να συνεργαστεί στην δημιουργία πολιτισμού και κουλτούρας, να προσφέρει στην βελτίωση και στην περαιτέρω επεξεργασία εκπαιδευτικού υλικού, φωτογραφιών, μουσικής και ταινιών.
Στην Ελλάδα, η χρήση των Αδειών Creative Commons έχει αναγνωριστεί από τα ελληνικά δικαστήρια από το 2007 με πρωτοβουλία της Εταιρίας Ανοιχτού Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ)και έχει διαδοθεί πολύ, από κυβερνητικό επίπεδο μέχρι τη Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Παρατηρείται ότι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιοποίησης και Διανομής είναι ελλειπής στο Ελληνικό κοινό, από την άλλη όμως υπάρχει μεγάλη δημιουργικότητα και παραγωγή περιεχομένου από Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς κτλ.
 
Στο φεστιβάλ, δημιουργοί και χρήστες θα δουν:
-τι σημαίνει Ανοιχτό Περιεχόμενο
-πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει Ανοιχτό Λογισμικό για να δημιουργήσει, να επεξεργαστεί και να επιμεληθεί ήχο, εικόνα, βίντεο
-πώς μπορεί κανείς να προστατέψει την Πνευματική Ιδιοκτησία του με τον τρόπο που θέλει και να μάθει πως να χρησιμοποιεί τις άδειες Creative Commons
-πώς μπορεί να διανείμει το έργο του νόμιμα και σίγουρα με τα νέα μέσα
Επίσης, θα ακούσουν και θα απολαύσουν Performances καλλιτεχνών που ήδη χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτές Άδειες.
το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου έχει αναρτηθεί στο σάιτ των Creative Commons Ελλάδας 
Αναδημοσίευση από: http://teachreform.blogspot.gr/2013/12/1-creative-commons-festival.html

ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ*

 Με τη "Μυσταγωγία" ο Γιώργος Αλεξανδρής, χρησιμοποιώντας άριστα επεξεργασμένα γλωσσικά και εννοιολογικά σχήματα, φαίνεται να υποτάσσει το στοχασμό, στο λυρισμό, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο η εμπειρία της ζωής, και δη ο έρωτας, ο πόθος, ο πειρασμός μπορεί να μετουσιωθεί σε εμπειρία γραφής.
Τα μάτια σου,
μια θάλασσα πλατιά γαλάζια
δίχως  άκρη και τελειωμό,
σειρήνειο κάλεσμα μυστικό
σε πεθυμιές και θύμησες.
Επέστρεφε η γη στα όριά της.
 
Τα μάτια σου,
ένας απέραντος ουρανός
δίχως ανατολή και  γέρμα,
θέλγητρα πρώτου πειρασμού,
χρώμα κι αντίλαλος του πόθου.
Άντεχε στο μεγαλείο της η ζωή.
 
Τα μάτια σου,
δρόμος μακρύς απερπάτητος
δίχως αφετηρία και τέρμα,
ταξίδι ονείρου και φυγή,
φως, ηχώ κι επιστροφή.
Ημέρευε τη βιάση του ο χρόνος.
 
Το κορμί σου,
σεπτός ναός αλειτούργητος
δίχως άβατο και μύστη,
ρίγος η προσευχή και πανικός,
θαύματα οι ευχές και τυραννία.
Ικέτευαν οι θεοί την οδύνη.
 
Το κορμί σου,
δισκοπότηρο θείας κοινωνίας
δίχως μετανιωμό και σχώριο,
μυσταγωγία κι έκσταση,
θυσιαστήριο ζωής και θανάτου.
Ομολογούσαν οι θνητοί  την αθανασία.
 
Το κορμί σου,
λαχτάρας ανθοβόλημα και μύρο
δίχως μέρωμα και τόπο,
πετάρισμα η νιότη και χορός,
ζωή το κορφολόγημα και μέθη.
Γόργευε η αιωνιότητα και η πτώση.
 
 Γιώργος Αλεξανδρής 6-12-13



*μυσταγωγία θηλυκό
  1. η μύηση σε μια μυστηριακή λατρεία
  2. μυστηριακή τελετή
  3. η έκσταση που δοκιμάζει ο θεατής ή ακροατής ενός εξαιρετικού μουσικού, θεατρικού κ.λπ. έργου καθώς και το ίδιο το έργο που έχει τη δύναμη να μας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία  (http://el.wiktionary.org/wiki/)

Η εικόνα είναι από: http://press-gr.blogspot.gr/2012/07/blog-post_3588.html

13_12_05

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία οργανώνει σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα
Το Διάταγμα Ανεξιθρησκίας του 313 μ.Χ. και
το αίτημα του 21ου αιώνα για καταλλαγή:
Ο ρόλος της Αγίας Γραφής
στην ειρηνική συμβίωση των ετεροτήτων
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
(Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»), Ακαδημίας 50
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες
Παρασκευή 13 (απόγευμα, ώρα: 17.00 - 21.00) και
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 (πρωί, ώρα 9.00 - 14.30)

Για το πρόγραμμα εδώ

Οργανωτική Επιτροπή
- Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της
Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας
- Μιχαήλ Χατζηγιάννης, Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας
- Σεβ. κ. Ιωάννης Σπιτέρης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας
- Ιωάννης Κρεμμύδας, Καθηγητής στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο
- Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ
- π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής της
Εκκλησίας της Ελλάδος επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων
- Κωνσταντίνος Ζάρρας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ
- Γεώργιος Σώχος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Βιβλικής
Εταιρίας

Επιστημονική Επιτροπή
- Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ
- Χρήστος Καρακόλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ
- Βασιλική Σταθοκώστα, Λέκτωρ Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή