Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

09_04_17

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα – Ο Επιτάφιος θρήνος – Η Προσμονή της Ανάστασης

apokathilosisΣτον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου, τιμούμε την ταφή του Κυρίου από τον Ιωσήφ και το Νικόδημο, καθώς και την κάθοδό Του στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη.

Η ημέρα του μεγάλου Σαββάτου έχει σπουδαιότατη θέση στην Εκκλησία. Το μεγάλο Σάββατο ονομάζεται στην υμνολογία της "υπερευλογημένο".

Οι θεσπέσιοι εκκλησιαστικοί ύμνοι, το τελετουργικό των ιερών ακολουθιών, η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης και του ενταφιασμού δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και συντριβής. Στις Εκκλησίες ψάλλονται τα Eγκώμια:

EpitaphiosΠρώτη στάση των εγκωμίωνmusique_hp

Δεύτερη στάση των εγκωμίωνmusique_hp

Τρίτη στάση των εγκωμίωνmusique_hp

"Τον Τάφον σου Σωτήρ...musique_hp


Η Προσμονή της Ανάστασης

Στην εκκλησία η νίκη του Χριστού φανερώνεται αμέσως μετά το "τετέλεσται".

Παρόλη την κάθοδο του Κυρίου στον Άδη, ο θάνατος δεν μπόρεσε να τον κρατήσει δέσμιο. Η εις Άδου κάθοδος του Κυρίου σήμανε την κατάλυση του κράτους και της εξουσίας του άρχοντος του σκότους στους πιστούς του Χριστού. Αυτή η νίκη είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, διότι νικήθηκε ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου ο θάνατος. Από τότε άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή γι' αυτή, αποδεικνύοντας ότι είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου.

Οι ψυχές που παρασύρθηκαν στον Άδη από τον πρώτο Αδάμ και αιχμαλωτίστηκαν από την εξουσία του θανάτου, ελευθερώνονται από το νέο Αδάμ, το Χριστό, που είναι ο "Πρωτότοκος των νεκρών" και επαναφέρει τον άνθρωπο στη ζωή.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ακούμε, στην “Πρώτη Ανάσταση”, να αναγγέλλεται το μεγαλύτερο γεγονός που είδε η ανθρωπότητα “Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην…”.

Ζούμε με την προσμονή του και ευφραινόμαστε στο άκουσμα της μεγάλης είδησης που ακολουθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή