Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

14_10_30

Συνέδριο με τίτλο: «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Διεπιστημονικότητας»

Συνέδριο με τίτλο:
«Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Διεπιστημονικότητας»

Αρχαιολόγοι, Νευροεπιστήμονες, Κοινωνιολόγοι, Θεολόγοι, Φιλόσοφοι, Φυσικοί, Βιολόγοι, Μηχανολόγοι, Νομικοί, Παιδαγωγοί και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι επιστημών, βρίσκουν κοινό πεδίο συνάντησης στο Συνέδριο, με τίτλο: «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Διεπιστημονικότητας». Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, στο Αμφ.2 του ΚΕ.Δ.Ε.Α.. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9.45, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να εκφράσει ένα αίτημα υπέρβασης ή/και κατάλυσης της υπερβολικής εξειδίκευσης που συνδέεται με την αυστηρή πειθαρχία (discipline) που επιβάλλουν οι όροι ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων στον ευρύτερο χώρο των επιστημών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα εξεταστούν συγκεκριμένα παραδείγματα «καρπών διεπιστημονικών προσπαθειών» από το χώρο των φυσικών, των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως, μεταξύ άλλων, η Νανοτεχνολογία, η Βιοτεχνολογία, η Βιοηθική, μέθοδοι γεωφυσικής διασκόπησης που εφαρμόζονται στην εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων, η μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων όπου συναντιούνται οι επιστήμες της Αρχαιολογίας, της Μηχανολογίας και της Αστρονομίας, η διεπιστημονική προσέγγιση στην αρχαιολογική έρευνα με πρόσφατα παραδείγματα από το έργο του Α.Π.Θ. στη Βεργίνα καθώς και πως η έλλειψη διεπιστημονικότητας στη Νομική Επιστήμη μπορεί να αποκόψει το Δίκαιο από την κοινωνική πραγματικότητα και να το οδηγήσει σε στείρο νομικό δογματισμό.

Το Συνέδριο αποτελεί μία πρωτοβουλία της φοιτητικής ομάδας του Α.Π.Θ. «Ακαδημαϊκές Αναζητήσεις». Πρόκειται για μια μη κομματική πρωτοβουλία φοιτητών του Α.Π.Θ., η οποία έχει στόχο αφενός να προωθήσει τη συνεργασία και την ενότητα των επιστημών και αφετέρου να ανοίξει το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, όπου και ανήκει.

Η ομάδα είναι ανοιχτή για κάθε φοιτητή ή φοιτήτρια. Η μόνη προϋπόθεση για συμμετοχή ενός φοιτητή στην Ομάδα είναι η ανεξαρτησία από επίσημη ένταξή του σε κομματική οργάνωση ή παράταξη, οποιασδήποτε ιδεολογίας. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πολιτικές και θρησκευτικές ιδεολογίες που ασπάζεται κάποιος είναι απολύτως σεβαστές αλλά αποτελούν προσωπική του υπόθεση και δεν πρέπει να σχετίζονται με το χώρο του Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι καθαρά χώρος της γνώσης και της επιστήμης. Κάθε ιδέα ή πρόταση είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και αναγκαία, καθώς όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή πολλών προβλημάτων της σύγχρονης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όχι μέσω της καταστροφής αλλά μέσα από τη δημιουργία. Ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής - ακαδημαϊκής ή μη ακαδημαϊκής -  μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για μία εκ νέου αναζήτηση, μία συμμετοχική χαρτογράφηση προβλημάτων, προτάσεων και φαινομένων, μία εξολοκλήρου Ακαδημαϊκή Αναζήτηση» υποστηρίζει η φοιτητική ομάδα του Α.Π.Θ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν ζωντανά, μέσω διαδικτύου (live streaming), στο σύνδεσμο: http://www.auth.gr/news/conferences/17590

Περισσότερες πληροφορίες:



Η εικόνα είναι από: www.past.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή