Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10_03_28

Οι Ακολουθίες της Εκκλησίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Κυριακή των Βαΐων, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, είναι ταυτόχρονα και η είσοδος στα Άγια, φρικτά και σεπτά Πάθη Του.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας , η Εκκλησία προβάλλει δύο γεγονότα: τη ζωή του πάγκαλου (τού ωραίου τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή) Ιωσήφ και το περιστατικό της άκαρπης συκής που ξέρανε ο Κύριος.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης, η Εκκλησία προβάλλει δύο διδακτικά θέματα: την παραβολή των 10 παρθένων και την παραβολή των ταλάντων.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης, η ακολουθία της Εκκλησίας είναι αφιερωμένη στην πόρνη, στην αμαρτωλή γυναίκαmusique_hp, που μετανιωμένη και συντετριμμένη άλειψε τον Κύριο με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της (Λουκ.7, 37-50) και στην προδοσία του Ιούδα για την παράδοση του Ιησού στο Συνέδριο των Ιουδαίων.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης, η ακολουθία της Εκκλησίας είναι αφιερωμένη στον Ιερό Νιπτήρα, τον Μυστικό Δείπνο, την Υπερφυή προσευχή του Κυρίου και την Προδοσία του Ιούδα.

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η Υμνογραφία της ημέρας σχετίζεται με το Θείο Πάθος, τη Σταύρωση και το θάνατο του Ιησού πάνω στο Σταυρό

Ο Επιτάφιος Θρήνος και η Προσμονή της Ανάστασης. Στον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου, τιμούμε την ταφή του Κυρίου από τον Ιωσήφ και το Νικόδημο, καθώς και την κάθοδό Του στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη.

Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή