Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

09_02_26

Επιμορφωτική Ημερίδα με τον π. Γεώργιο Μεταλληνό στην Καρδίτσα

25022009915Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009 στις 12:30 π.μ. στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Καρδίτσας ο Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων κ. Τσιακούμης Παναγιώτης, σε συνεργασία με την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του τοπικού παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(Π.Ε.Θ) Ν.Καρδίτσας, καθώς και με τοπικό παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(Π.Ε.Θ) Ν. Τρικάλων, 25022009917 διοργάνωσαν για τους Θεολόγους Καθηγητές του Ν. Καρδίτσας και του Ν. Τρικάλων, 25022009919Επιμορφωτικό Σεμινάριο στο οποίο ήταν καλεσμένος και ομίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Το μάθημα των Θρησκευτικών : η ουσία και η σημασία του.»







09_02_23

Μέσα σε τρεις ημέρες μαθαίνεις την ύλη μιας ολόκληρης χρονιάς «εκμάθηση κατά διαστήματα» (spaced learning).

Μέσα σε τρεις ημέρες μαθαίνεις την ύλη μιας ολόκληρης χρονιάς λένε δάσκαλοι και μαθητές σ΄ ένα σχολείο στη Βορειοανατολική Αγγλία, οι οποίοι πειραματίζονται με το νέο σύστημα «εκμάθηση κατά διαστήματα» (spaced learning). Η «Γκάρντιαν» έστειλε έναν συντάκτη της να δώσειεξετάσεις για να το διαπιστώσει.
Το μάθημα έγκειται σε μια εντατική παρουσίαση με σλάιντς, η οποία επαναλαμβάνεται τρεις φορές με ενδιάμεσα 10λεπτα διαλείμματα κατά τα οποία οι μαθητές κάνουν τους ζογκλέρ παίζοντας με μπάλες. Έπειτα από μία ώρα, οι μαθητές είναι έτοιμοι να εξεταστούν στο ένα έκτο της ύλης του μαθήματος μιας ολόκληρης χρονιάς. Θεωρητικά τουλάχιστον, με αυτή τη μέθοδο «εκμάθησης κατά διαστήματα» ένας έφηβος θα μπορούσε να δώσει με επιτυχία εξετάσεις σε ολόκληρη την ύλη ενός μαθήματος μιας ολόκληρης χρονιάς έπειτα από προσπάθεια μόλις τριών ημερών!
Το εν λόγω σύστημα ανατρέπει τον τρόπο διδασκαλίας και την αξία των εξετάσεων. Δάσκαλοι και στοχαστές απ΄ όλο τον κόσμο επισκέπτονται το Μονκσίτον, στο Τάινσαϊντ της Βορειοανατολικής Αγγλίας, για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την «εκμάθηση κατά διαστήματα», η οποία δοκιμάζεται στο Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Διευθυντής του σχολείου είναι ο Πολ Κέλι, ο οποίος εισηγήθηκε τη μέθοδο αφού διάβασε στο περιοδικό «Scientific Αmerican» ένα άρθρο με θέμα «πώς να κάνετε τις μνήμες αξέχαστες», του κορυφαίου Αμερικανού νευρολόγου Ντάγκλας Φιλντς. Ο Φιλντς διαπίστωσε κάνοντας πειράματα σε ποντίκια ότι η διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις φορές με διαλείμματα των 10 λεπτών από τη μία φορά στην άλλη για να γίνει μόνιμη η σύναψη- η χημική και βιολογική διαδικασία που μετατρέπει στον εγκέφαλο τις βραχυπρόθεσμες ενθυμήσεις σε μακροπρόθεσμες μνήμες.
Ξεφτέρια. Αφού διάβασε το άρθρο, ο Κέλι ζήτησε από την Άντζελα Μπράντλι, που δίδασκε Φυσικές Επιστήμες, και τρεις μαθητές να οργανώσουν μια παρουσίαση σλάιντς με ΡowerΡoint και 90 λεπτά διδασκαλίας Φυσικής που να περιλαμβάνουν 20λεπτα εντατικής εκμάθησης και 10λεπτα διαλείμματα συγκεκριμένης σωματικής δραστηριότητας- αρχικά έπαιζαν μπάσκετ.
Οι δοκιμές είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σαράντα οκτώ μαθητές διδάχθηκαν όλη την ύλη της Βιολογίας με τη μέθοδο της «εκμάθησης κατά διαστήματα» μέσα σε 90 λεπτά της ώρας. Μια εβδομάδα μετά, έδωσαν εξετάσεις, ένα χρόνο νωρίτερα από το κανονικό, και πέρασε το 80% της τάξης!
Η «Γκάρντιαν» έστειλε στο Μονκσίτον τον δημοσιογράφο Πάτρικ Μπάρκχαμ για να δοκιμάσει τη μέθοδο. Ο Μπάρκχαμ δεν έχει σχέση με τις φυσικές επιστήμες και τελείωσε το Λύκειο το 1991- με άλλα λόγια, όσα είχε μάθει για τις εξετάσεις είχαν πλέον εξαφανιστεί από το μυαλό του. Οι «συμμαθητές» του εκφράστηκαν θετικά για το σύστημα. «Σου δίνει την ευκαιρία να διασκεδάσεις καθώς μαθαίνεις», είπε ένα κορίτσι. «Δεν χρειάζεται να είσαι συνεχώς συγκεντρωμένος», πρόσθεσε ένα άλλο.
Προβολή σλάιντς. Η διδασκαλία γίνεται με προβολή σλάιντς τα οποία σχολιάζει ο καθηγητής. «Θέλω να σημειώσω πράγματα- αυτός είναι ο τρόπος μου για να θυμάμαι- όμως τα στιλό και τα χαρτιά θεωρείται ότι αποσπούν την προσοχή» γράφει ο δημοσιογράφος. «Τα σλάιντς περνούν γρήγορα- πολύ γρήγορα για μένα. Έπειτα από 15 λεπτά σταματάμε και αρχίζουμε να κάνουμε τους ζογκλέρ πετώντας μπάλες στον αέρα».
Ο δημοσιογράφος του «Γκάρντιαν» περίμενε πέντε ημέρες για να εξεταστεί σε αυτά που υποτίθεται ότι είχε μάθει με το «spaced learning», ώστε να διαπιστώσει αν οι συνάψεις του είχαν πραγματικά ενισχυθεί και σχηματίσει μακροπρόθεσμες μνήμες. Διαπίστωσε ότι θυμόταν εντυπωσιακά πολλές πληροφορίες από το μάθημα - τόσο τις φωτογραφίες όσο και τα λόγια του δασκάλου. «Η παρουσίαση φαίνεται ότι ενίσχυσε τις όποιες περιορισμένες γενικές γνώσεις υπήρχαν στο κεφάλι μου» σημειώνει. Η βαθμολογία της εξέτασής του ήταν άριστα (Α).

LΙΝΚ:

http://www.monkseaton.org.uk/


Η κόντρα των επιστημόνων
Ο διευθυντής του σχολείου Πολ Κέλι πιστεύει ότι η «εκμάθηση κατά διαστήματα» συνιστά μια «αλλαγή παραδείγματος» στις ιδέες μας για το σχολείο εξίσου σημαντική με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν για την παραδοσιακή φυσική. Υπάρχουν ωστόσο και αντιρρήσεις. «Ο σκοπός της παιδείας είναι να αποκτήσει κανείς μια βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων, όχι απλώς να μαθαίνει πράγματα για να τα αναπαράγει σε εξετάσεις» λέει ο Άλαν Σμίδερς, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Εκπαίδευση και την Απασχόληση στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ. Είναι έπειτα ο «παράγων δάσκαλος». Καμιά φυσική άσκηση δεν μπορεί να εντυπώσει στο μυαλό τη διδασκαλία ενός βαρετού δασκάλου.
Ο Ντέιβιντ Ρέινολντς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, πιστεύει ότι η εκμάθηση κατά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει πολύ τους μαθητές καθώς περιορίζει την αποστήθιση και βελτιώνει και επιταχύνει την εκμάθηση. «Αν η μέθοδος αυτή είναι τόσο καλή όσο φαίνεται, μπορούμε να ξεμπερδέψουμε με τα στοιχειώδη σε κλάσμα του χρόνου που απαιτείται τώρα γι΄ αυτά και να επιτρέψουμε έτσι στα παιδιά να κάνουν πράγματα που απαιτούν σκέψη ανώτερου επιπέδου».
Με μια ματιά
● Η εκμάθηση κατά διαστήματα (spaced learning) είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος διδασκαλίας ● Η εκπαιδευτική ύλη επαναλαμβάνεται τρεις φορές, με τη βοήθεια παρουσίασης σλάιντς, σε τρία διαδοχικά 20λεπτα μαθήματα.
● Το διάλειμμα ανάμεσα σε κάθε επανάληψη διαρκεί 10 λεπτά. Οι μαθητές κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα (όπως π.χ. παίζουν μπάσκετ)
● Το σύνολο της διδασκαλίας της εκπαιδευτικής ενότητας διαρκεί περίπου 90 λεπτά.
● Η μέθοδος έγινε γνωστή όταν ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου του Μονκσίτον άρχισε να την εφαρμόζει στους μαθητές του, που άρχισαν να περνούν τις κρατικές εξετάσεις σε χρόνο ρεκόρ ● Οι μαθητές εκμεταλλεύονται τον χρόνο που κερδίζουν για να ασχοληθούν με επιστημονικά πειράματα, δεξιότητες, τέχνες, αθλητισμό Ο δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν» Πάτρικ Μπάρκχαμ επέστρεψε στα θρανία για να δοκιμάσει τη μέθοδο. Διδάχτηκε Φυσική για 90 λεπτά. Έπειτα από 5 ημέρες έδωσε εξετάσεις και πήρε άριστα


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:  TA NEA Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4503351&ct=2

* Το άρθρο μου το έστειλε ο καλός φίλος κια συνεργάτης Ηλίας Οικονομάκος. Τον ευχαριστώ επειδή είναι πολύ σημαντικό.

09_02_17

Η πρόκληση της Νέας Εποχής - Ορθόδοξες απαντήσεις

Σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 2009, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στα Τρίκαλα, προσκεκλημένος του συλλόγου "ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ", μίλησε ο π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης. Ο π. Αρσένιος είναι μοναχός της Ιεράς Μονής Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου Βατοπεδίου Χαλκιδικής και ειδικός επί των αιρέσεων.

Ο π. Αρσένιος μίλησε για τη Νέα Εποχή ή «Εποχὴ του῾Υδροχόου». Πρόκειται για ένα παγκόσμιο απειλητικό φαινόμενο, το οποίο θεωρείται αντίχριστο ως προς τον χαρακτήρα, αποκρυφιστικό ως προς την προέλευση καὶ πολυσύνθετο ως προς τη διάρθρωση. Προέτρεψε σε επαγρύπνηση και προσοχή, αφού πολλά στοιχεία από τις Σέκτες της Νέας Εποχής, έχουν ήδη διαποτίσει την κοινωνία μας. Έννοιες όπως η Θεοσοφία, η Σαηεντολογία, η μετενσάρκωση, η γιόγκα και άλλες ινδουϊστικές κια βουδιστικές αντιλήψεις ήδη σαρώνουν τις δυτικές κοινωνίες.
῾Η «Νέα ᾿Εποχή» διαφημίζει τη δική της «εποχή» ως μια εποχή αρμονικής συμβίωσης των θρησκειών και υπέρβασης των προβλημάτων στό θρησκευτικό πεδίο, τα οποῖί δημιούργησε η«᾿Εποχή του ᾿Ιχθύος», καθὼς κυριαρχούσε ο Χριστιανισμός.
῞Οραμά της, όμως, και τελικός στόχος της, εἶναι μια μορφή πανθρησκείας, ως μορφή δήθεν ενότητας σύμφωνα με το ολιστικό μοντέλο, που η «Νέα ᾿Εποχή» διακηρύττει.

Το θέμα ήταν άκρως ενδιαφέρον και η απόκριση του Τρικαλινού κοινού μεγάλη, αφού αίθουσα του Επιμελητηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

Στο τέλος της διάλεξης, ο π. Αρσένιος απάντησε σε ερωτήσεις, που του έθεσε το κοινό.

Α.Γ.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗς ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ξεκινάει για ένατη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, και της οποίας το συντονισμό έχει ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα εξετάσει το θέμα: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια, κλπ.

Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με την Ημερίδα: «Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ». Η Ημερίδα θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα), και θα αφορά στην παρουσίαση και συζήτηση του σπουδαίου αυτού έργου που ετοίμασε ο Ιερομόναχος Μακάριος Σιμωνοπετρίτης. Στην εκδήλωση – στρογγυλή τράπεζα μετά τη σύντομη εισαγωγή του Γέροντος Ελισαίου, καθηγουμένου της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, που θα μιλήσει για τη σημασία της αγιότητας και των αγίων στη ζωή της Εκκλησίας, το λόγο θα λάβουν για να παρουσιάσουν το Νέο Συναξαριστή ο Ιερομόναχος Μακάριος Σιμωνοπετρίτης, συγγραφέας του έργου, και ο κ. Παναγιώτης Βολάκης κάτοχος Master Αγιολογίας και υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Ο νέος Συναξαριστής ολοκληρώνεται σε 12 τόμους και παρουσιάζει ένα γενικό πανόραμα όλης της αγιολογικής παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δίπλα δε στους αγίους της βυζαντινής εποχής προστίθενται οι νεομάρτυρες, οι τοπικοί άγιοι, οι προσφάτως αναγνωρισμένοι άγιοι καθώς και οι άγιοι των κατά τόπους ορθόδοξων εκκλησιών (Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Γεωργίας, Αμερικής, Τσεχίας, Βουλγαρίας). Επιπλέον, για πρώτη φορά σε μια ορθόδοξη αγιολογική συλλογή, κατεβλήθη προσπάθεια συστηματικότερης καταχώρησης και των πιο γνωστών αγίων της Δύσεως, που έζησαν προ του σχίσματος.

Η γλώσσα του Νέου Συναξαριστή χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και απλότητα ύφους, αφού τα Συναξάρια απευθύνονται στον λαό του Θεού. Παράλληλα, ο Νέος Συναξαριστής κοσμείται από μεγάλο αριθμό ανέκδοτων μικρογραφιών του Μηνολογίου του Βασιλείου Β' (11 ος αι.), που κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία της βυζαντινής αγιογραφίας, καθώς και από πρωτότυπες εικόνες που φιλοτέχνησαν ειδικά γι’ αυτο το σκοπό ο αείμνηστος Πέρης Ιερεμιάδης και ο Μάρκος Καμπάνης.

Το έργο γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρωτοτύπως στα γαλλικά, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση γνωρίζει και η αγγλική έκδοσή του. Την ελληνική μετάφραση επιμελείται ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.

Από: www.acadimia.gr

09_02_16

"ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"

" Ιερώνυμος. Αρχιεπίσκοπος Αθηνώς και πάσης Ελλάδος"

Τον προβληματισμό του για τη διάκριση μεταξύ παιδείας και εκπαίδευσης, αλλά και για την απομάκρυνση του σχολείου από την Εκκλησία, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος παρέστη σε ημερίδα με θέμα «Το μάθημα των θρησκευτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διαπιστώσεις-Προοπτικές».

Την ημερίδα διοργάνωσε η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας και συμμετείχαν θεολόγοι της μέσης εκπαίδευσης, καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της εκπαίδευσης και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος διαπίστωσε πως το σχολείο ξεμακραίνει καθημερινά από την Εκκλησία και τις αλήθειες της, υπογραμμίζοντας πως "υπάρχει απόκλιση, η οποία δόμησε τις διαφορές μεταξύ παιδείας και εκπαίδευσης".

Ωστόσο, άλλο είναι η "παιδεία και άλλο η στεγνή εκπαίδευση" .

Για το θέμα της αντιμετώπισης της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είπε ότι «λείπει μία εγκύκλιος που να ξεκαθαρίζει με σαφήνεια τη θέση της Πολιτείας» στο θέμα αυτό και πρόσθεσε πως «μία τέτοια θα μπορούσε να είναι η απάντηση που έδωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας προς τον Συνήγορο του Πολίτη».

Προβληματισμό εξέφρασε και για τις προτάσεις από συλλόγους και ενώσεις Θεολόγων, από τους οποίους ζήτησε να είναι ρεαλιστές. Δημιουργήθηκαν ομάδες που έκαναν τη διδασκαλία του χριστιανισμού ιδεολογία. Όμως, ο χριστιανισμός είναι "βίωμα και τρόπος ζωής" σημείωσε.

Πρόναος, Τεύχος 292, 16 Φεβρουαρίου 2009

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή