Ξεκινάει για ένατη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, και της οποίας το συντονισμό έχει ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα εξετάσει το θέμα: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια, κλπ.
Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με την Ημερίδα: «Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ». Η Ημερίδα θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα), και θα αφορά στην παρουσίαση και συζήτηση του σπουδαίου αυτού έργου που ετοίμασε ο Ιερομόναχος Μακάριος Σιμωνοπετρίτης. Στην εκδήλωση – στρογγυλή τράπεζα μετά τη σύντομη εισαγωγή του Γέροντος Ελισαίου, καθηγουμένου της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, που θα μιλήσει για τη σημασία της αγιότητας και των αγίων στη ζωή της Εκκλησίας, το λόγο θα λάβουν για να παρουσιάσουν το Νέο Συναξαριστή ο Ιερομόναχος Μακάριος Σιμωνοπετρίτης, συγγραφέας του έργου, και ο κ. Παναγιώτης Βολάκης κάτοχος Master Αγιολογίας και υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
Ο νέος Συναξαριστής ολοκληρώνεται σε 12 τόμους και παρουσιάζει ένα γενικό πανόραμα όλης της αγιολογικής παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δίπλα δε στους αγίους της βυζαντινής εποχής προστίθενται οι νεομάρτυρες, οι τοπικοί άγιοι, οι προσφάτως αναγνωρισμένοι άγιοι καθώς και οι άγιοι των κατά τόπους ορθόδοξων εκκλησιών (Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Γεωργίας, Αμερικής, Τσεχίας, Βουλγαρίας). Επιπλέον, για πρώτη φορά σε μια ορθόδοξη αγιολογική συλλογή, κατεβλήθη προσπάθεια συστηματικότερης καταχώρησης και των πιο γνωστών αγίων της Δύσεως, που έζησαν προ του σχίσματος.
Η γλώσσα του Νέου Συναξαριστή χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και απλότητα ύφους, αφού τα Συναξάρια απευθύνονται στον λαό του Θεού. Παράλληλα, ο Νέος Συναξαριστής κοσμείται από μεγάλο αριθμό ανέκδοτων μικρογραφιών του Μηνολογίου του Βασιλείου Β' (11 ος αι.), που κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία της βυζαντινής αγιογραφίας, καθώς και από πρωτότυπες εικόνες που φιλοτέχνησαν ειδικά γι’ αυτο το σκοπό ο αείμνηστος Πέρης Ιερεμιάδης και ο Μάρκος Καμπάνης.
Το έργο γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρωτοτύπως στα γαλλικά, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση γνωρίζει και η αγγλική έκδοσή του. Την ελληνική μετάφραση επιμελείται ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.
Από: www.acadimia.gr