Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

13_02_17

Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία

Ημερίδα Δράσης: Συμβουλευτική Σπουδών και Απασχόλησης
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013
   
Το Σάββατο στις 16 Φεβρουαρίου 2013 διοργανώθηκε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα στην Παλλήνη δράση Συμβουλευτικής Σπουδών και Απασχόλησης, στα πλαίσια του Προγράμματος για τη Σχολική Καινοτομία.
Διοργανωτές ήταν από το Δίκτυο ΜΕΝΩΝ η ομάδα έργου innovation. edu.gr, η Ένωση Ανώτατων Στελεχών Ελάδας (ΕΑΣΕ) και τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων από όλη τη χώρα.
Την έναρξη των εργασιών ξεκίνησε ο κ. Χρήστος Γείτονας, ο οποίος  τόνισε την αξία της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της δια βίου εκπαίδευσης. 
Ο κ. Απόστολος Πεταλάς, Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΕ αναφέρθηκε στις δράσεις του εν λόγω προγράμματος.
Ο κ. Νικήτας Καστής, επικεφαλής του Δικτύου ΜΕΝΩΝ, ανέλυσε το έργο, τις προγραμματικές δράσεις του μοντέλου καινοτομίας και τη διαχείριση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα έκανε μια ιστορική αναδρομή στις δράσεις της Μορφωτικής Πρωτοβουλίας και του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας. 
Η φιλοσοφία του "Προγράμματος για τη Σχολική Καινοτομία", τόνισε, είναι να υποστηριχθεί η καινοτομία στο ελληνικό σχολείο με τη σύνδεση εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Ο κ. Νίκος Ζυγουρίτσας, εκτελεστικός υπεύθυνος του έργου "Συμβουλευτική Σπουδών και Απασχόλησης", μίλησε για την εκπαιδευτική συνεργασία εντός και εκτός σχολείου, τη δημιουργία projects, την ανάγκη να είμαστε μέσα στις εξελίξεις και να "πιάνουμε το σφυγμό" των τρεχουσών αναγκών, μέσα στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε. Τόνισε επίσης την αναγκαία σύνδεση Ιδρυμάτων, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τοπικής κοινωνίας και φορέων. Τέλος, καθόρισε τις δράσεις ανά τύπο σχολείου.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσε έκλεισαν η κα Μαρία Καπετανίδου, η κα Ελένη Μάλλιου και ο κ. Παντελής Διαμαντής, αναφερόμενοι στο περασμένο σχολικό έτος και στις δράσεις που υλοποιήθηκαν.
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι οργανώθηκαν σε τρεις ομάδες έργου και, εργαζόμενοι συνεργατικά, προσομοίωσαν τις συνθήκες σχεδιασμού δραστηριοτήτων, τις οποίες και παρουσίασαν στην ολομέλεια.
Η επιτυχημένη ημερίδα έκλεισε με δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και υπόσχεση για μια επιτυχημένη συνεργασία.

13_02_13

ΑΣΚΗΤΙΣΜΟΣ



Και μη θαρρείς πως  πραγματικά  επαναστατείς
όταν εγκαλείς την προνοητικότητα του ψεύδους
πάνω από τα ερείπια των  ήσυχων καιρών
ούτε κι  όταν  βίαιες ανατροπές  καθαγιάζεις
σε μέρες ευφρόσυνες άδηλων συμφορών,
γιατί η συγχορδία ολοφυρμών και απειλών,
ενός πυροβολισμού και μιας αυτοκτονίας,
επανάληψη είναι κι ας μοιάζει  πρωτοτυπία,
γνώριμες αθωότητες και της συνήθειας πιστώσεις,
συστράτευση αβίαστη κι εξαγνισμού παράσταση
για την ύποπτη φυγή και την αθώα επιστροφή.
Κι αν λεύτερο πνεύμα  της ευταξίας αντιστέκεσαι,
την ευνομία των επινίκιων θεσμών  αμφισβητείς,
κι ο λόγος σου, πρεσβεία ιδεών δοκιμάζεται
στην ιστορία που ρητόρευσε δίκες και θυσίες
και διαφέντεψε  σε μνήμες και αλήθειες,
δύσκολο ν’ αρνηθείς την εποχή σου ,
αυτή που ως  ασκητισμός είχε προηγηθεί,
με τις επίνοιες, τα εφικτά και τα ατελέσφορα,
κι ακόμη δυσκολότερο ως ασκητής ν’ απαλλαχτείς
από τη σωτηρία της  προσφοράς και συντριβής
που η πλάνη της μοναδικότητας  περιποιεί.

του Γιώργου Αλεξανδρή (8-2-2013)


Η εικόνα είναι από: http://www.pemptousia.gr/

Από τα Προσωπικά Προβλήματα στα Προβλήματα του Προσώπου


Πρόσκληση σε Σειρα συναντησεων με Θεμα το Διαλογο Θεολογιασ και Ψυχολογιασ


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργανώνουν σειρά συναντήσεων, με το γενικό θέμα «διάλογοι θεολογίας και ψυχολογίας». Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών αναζητά τρόπο να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» και με την συνδρομή της ψυχολογίας να βοηθήσει όλους μας να προσεγγίσουμε βαθύτερα, ουσιαστικότερα και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια τα κοινά μας προβλήματα.

Σε μια εποχή κατά την οποία κατακλυζόμαστε από την απρόσωπη υπερ-πληροφόρηση, που ανάγει την γνώση σε αυτοσκοπό, η ανάγκη για διάλογο και κατανόηση αναδύεται έντονη. Γι’ αυτό και η σειρά συναντήσεων που προγραμματίζεται  σκοπεύει να αγγίξει σύγχρονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα με στόχο να αναδείξει έναν εναλλακτικό λόγο και να δημιουργήσει τον τόπο συνάντησης της επιστημονικής κοινότητας  με το ευρύ κοινό.  

Προβλήματα ψυχοκοινωνικά, προβλήματα ψυχολογικά, προβλήματα υπαρξιακά. Όπως και αν τα ονοματίσουμε, τα «προβλήματα ζωής» είναι πολλά και κοινά σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση. Εντούτοις, ο πόνος που αυτά τα προβλήματα επιφέρουν και η αγωνία για την υπέρβασή τους βιώνεται ως κάτι το ατομικό, ως ο προσωπικός Γολγοθάς του καθενός. Συμβαίνει ωστόσο κάτι παράδοξο: όσο αντιμετωπίζουμε το προσωπικό πρόβλημα περιορισμένοι στην ατομικότητά μας ο καθένας, τόσο η δύναμή του πολλαπλασιάζεται, τόσο η δυσκολία του γιγαντώνεται.

Η θεολογία και η ψυχολογία, επιστήμες άλλοτε σε απόσταση και άλλοτε σε διάλογο, δεν μπορούν παρά να διατυπώνουν ουσιαστικό λόγο για τα προβλήματα ζωής, για τα προβλήματα των προσώπων.

Το «πρόσωπο», όπως το ορίζουν με τις επιμέρους διαφορές τους οι επιστήμες αυτές, συνιστά μια ολότητα, ένα κράμα από συστατικά βιολογικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και πνευματικά που συνταιριάζονται πολλές φορές με τους πιο παράδοξους και απροσδιόριστους τρόπους. Αυτή η ανεπανάληπτη μοναδικότητα, συνδυασμός προδιαθέσεων και περιβαλλοντικών επιδράσεων, πραγματώνεται και ορίζεται μόνο εντός της σχέσης. Ακόμη και αν γνωρίζουμε όλα του τα χαρακτηριστικά, μορφολογικά, ψυχολογικά και πνευματικά, δε θα γνωρίσουμε ποτέ το πρόσωπο, παρά μόνο εάν σχετιστούμε μαζί του, σε μια σχέση αγαπητική και εν ελευθερία.

Άλλωστε, η έως σήμερα προσέγγιση των προβλημάτων ζωής από το κυρίαρχο επιστημονικό μοντέλο, που εστίαζε στο άτομο το αποπλαισιωμένο από τα συστήματα αναφοράς του, ήρθε αντιμέτωπη με τα εγγενή της ελλείμματα. Από την άλλη πλευρά, η θεώρησή τους μέσα από ένα πρίσμα ψυχοκοινωνικό και πνευματικό, στα πλαίσια μιας κοινωνίας σχέσεων που υπερβαίνει την αλλοτρίωση και τον ατομοκεντρισμό, καλλιεργεί αισιοδοξία για αναθεώρηση και επίλυση.


Δύο θεματικές, δύο συναντήσεις προσώπων, δύο διάλογοι θεολογίας και ψυχολογίας. Συμμέτοχοι και συνομιλητές όλοι εμείς, με τη βοήθεια διακεκριμένων θεολόγων, ψυχολόγων και ψυχιάτρων / ψυχοθεραπευτών.
1) Ο πόνος. Ο πόνος που μας προκαλεί το εξωτερικό περιβάλλον.
2) Η βία. Ο πόνος που προκαλούμε ο ένας στον άλλον.


1η Συνάντηση: Σάββατο 16-2-2013, 7.00 μ.μ., Δημαρχείο Βόλου  

«Ο πόνος, υπαρξιακός και κοινωνικός ως ευκαιρία αλλαγής»
Ποιος ο σκοπός να σηκωνόμαστε αν είναι να ξαναπέσουμε; Ποιος ο λόγος να προσδοκούμε το καλύτερο όταν ζούμε το χειρότερο; Ποιος ο τρόπος να αντιστεκόμαστε στον πόνο εφόσον δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε;
Ο πόνος που μας προκαλεί μια δυσάρεστη κοινωνική και οικονομική συνθήκη, ο πόνος που μας προξενεί μια οικογενειακή και προσωπική απώλεια, μοιάζει κάθε φορά με τερματισμό σε έναν αποτυχημένο αγώνα δρόμου. Μήπως όμως είναι ευκαιρία για επανεκκίνηση;

  • Ιάκωβος Μαρτίδης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Συγγραφέας

  • π. Βαρνάβας Γιάγκου, Υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

2η Συνάντηση Σάββατο 9-3-2013, 7.00 μ.μ., Δημαρχείο Βόλου

«Από την οργή στην βία»
Μέσα στο φαύλο κύκλο της βίας οι ρόλοι εναλλάσσονται μεταξύ του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή. Περιστατικά βίας σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής δημιουργούν αμηχανία στους θεσμικούς παράγοντες. Σκηνές επιθετικότητας και φοβικές συμπεριφορές δηλητηριάζουν τον οικογενειακό και σχολικό βίο πληθαίνοντας ανησυχητικά.

  • Ελένη Διδασκάλου, Επ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών
Συνδιοργάνωση:  Κοινωφελής εταιρεία ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας»
   Σύνδεσμος Νέων Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος

13_02_07

ΓΕ.Λ. ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ: ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2013


Στις μέρες μας σχεδόν όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι χρήστες του Διαδικτύου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και ικανοποιούν πληθώρα αναγκών του μέσα από αυτό. Ταυτόχρονα όμως, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη μη σωστή χρήση του Διαδικτύου είναι πολlo;i.   Η γνώση αυτών των κινδύνων και η αξιοποίηση αυτού του εργαλείου με ορθό και υπεύθυνο τρόπο καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη.
Αναγνωρίζοντας αυτήν την αναγκαιότητα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Θεσσαλίας διοργάνωσαν παρουσίαση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Οδηγίες προς μαθητές», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/2/2013 (Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου) μέσα από τις «Ζωντανές Μεταδόσεις» των υπηρεσιών βίντεο του ΠΣΔ (http://vod.sch.gr) στις 12.00.
Την καθορισμένη ώρα, οι μαθητές του Σχολείου συγκεντρώθηκαν στο Εργαστήριο Τεχνολογίας και, αφού ο Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Γκίκας τους μίλησε για τους κανόνες και τους έδωσε συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο και την ορθή on-line συμπεριφορά, παρακολούθησαν

Το Γενικό Λύκειο Προαστίου Καρδίτσας συμμετείχε ως Πρεσβευτής και στον φετινό 10ετή επετειακό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στους online κόσμους - Online rights and responsibilities», με τη δημιουργία T-shirt και τίτλο "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑΙ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ;" το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές της Β΄ τάξης Αχιλλέα Β., Ευαγγελία Θ., Φαίη Κ., Νίκη Α., Κων/να Λ.

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή