Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

09_05_29

Η Πόλις εάλω…

 

Σαν σήμερα, Τρίτη 29 Μαΐου 1453: Οι Τούρκοι αρχίζουν την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, από την πύλη του Ρωμανού.

29η Μαΐου, 2:30 το μεσημέρι: Η χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία είχε καταλυθεί. Καμιάς πολιτείας η πτώση δεν θρηνήθηκε τόσο πολύ όσο της Πόλης του Ελληνισμού, επειδή ως το 1453 είχε παραμείνει το αδούλωτο προπύργιο του Βυζαντινού κράτους. Η αντίσταση των πολιορκούμενων μπροστά στους πολυάριθμους άπιστους για την πατρίδα και τη θρησκεία, έμεινε χαραγμένη στον υπόδουλο Ελληνισμό και δημιούργησε την εθνική συνείδηση στους 4 αιώνες σκλαβιάς.

Η Λαϊκή μούσα θρηνεί για την άλωση της Πόλης:

"Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ' Άγια γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψη". "Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες". Αλλά το γενναίο φρόνημα του έθνους με αισιοδοξία δηλώνει: "Σώπασε, κυρά Δέσποινα, μην κλαις και μη δακρύζης, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι". Θρήνος κλαυθμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη, Θλίψις απαραμύθητος έπεσεν τοις Ρωμαίοις. Εχάσασιν το σπίτιν τους, την Πόλιν την αγία, το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχήν τους. Τις το 'πεν; Τις το μήνυσε; Πότε 'λθεν το μαντάτο; Καράβιν εκατέβαινε στα μέρη της Τενέδου και κάτεργον το υπάντησε, στέκει και αναρωτά το: -"Καράβιν, πόθεν έρκεσαι και πόθεν κατεβαίνεις;" -"Ερκομαι απ τα' ανάθεμα κι εκ το βαρύν το σκότος, ακ την αστραποχάλαζην, ακ την ανεμοζάλην απέ την Πόλην έρχομαι την αστραποκαμένην. Εγώ γομάριν Δε βαστώ, αμέ μαντάτα φέρνω κακά δια τους χριστιανούς, πικρά και δολωμένα." (δημοτικό, απόσπασμα).

Παραδοσιακοί και θαυμαστοί θρύλοι, αναπτύχθηκαν γύρω από την άλωση της Πόλης, για να θρέψουν τις ελπίδες και το θάρρος του έθνους επί αιώνες. "Πάλι με χρόνους και καιρούς" Όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους, ένα πουλί ανέλαβε να πάει ένα γραπτό μήνυμα στην Τραπεζούντα στην Χριστιανική Αυτοκρατορία του Πόντου για την Άλωση της Πόλης. Μόλις έφτασε εκεί πήγε κατευθείαν στη Μητρόπολη που λειτουργούσε ο Πατριάρχης και άφησε το χαρτί με το μήνυμα πάνω στην Άγια Τράπεζα. Κανείς δεν τολμούσε να πάει να διαβάσει το μήνυμα. Τότε πήγε ένα παλικάρι, γιός μιας χήρας, και διάβασε το άσχημο μαντάτο "Πάρθεν η Πόλη, Πάρθεν η Ρωμανία". Το εκκλησίασμα και ο Πατριάρχης άρχισαν τον θρήνο, αλλά ο νέος τους απάντησε "Κι αν η Πόλη έπεσε, κι αν πάρθεν η Ρωμανία, πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι". Πάρθεν η Ρωμανία Έναν πουλίν, καλόν πουλίν εβγαίν' από την Πόλην ουδέ στ' αμπέλια κόνεψεν ουδέ στα περιβόλια, επήγεν και-ν εκόνεψεν α σου Ηλί' τον κάστρον. Εσείξεν τ' έναν το φτερόν σο αίμα βουτεμένον, εσείξεν τ' άλλο το φτερόν, χαρτίν έχει γραμμένον, Ατό κανείς κι ανέγνωσεν, ουδ' ο μητροπολίτης έναν παιδίν, καλόν παιδίν, έρχεται κι αναγνώθει. Σίτ' αναγνώθ' σίτε κλαίγει, σίτε κρούει την καρδίαν. "Αλί εμάς και βάι εμάς, πάρθεν η Ρωμανία!" Μοιρολογούν τα εκκλησιάς, κλαίγνε τα μοναστήρια κι ο Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει, δερνοκοπιέται, -Μη κλαίς, μη κλαίς Αϊ-Γιάννε μου, και δερνοκοπισκάσαι -Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία 'πάρθεν. -Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. (Δημοτικό τραγούδι του Πόντου).

Τα παραπάνω είναι ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το : http://smiland.pblogs.gr/2008/04/alwsh-ths-polhs-thryloi-ka-paradoseis.html   Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και να διαβάσετε !

Ωδή στην Βασιλεύουσα

Οι λόφοι εφτά,
οι θάλασσες τρεις
κι ένας αετός
εσκέπασε
Δύση και Ανατολή
Λευκό το πανί
το φεγγάρι μισό
κι ένα θεϊκό περιστέρι
οδήγησε
του Έλληνα-Γαλάτη
το χέρι.
Τα τείχη ψηλά
τα θεριά δυνατά
κι ο Σταυρός
εμαρμάρωσε
στο άλυκο στήθος
του Δράγαζη.
Του Αλλάχ ο μουεζίνης
καλεί
κι η χανούμ-Αισέ
θρηνεί τον προφήτη.
Ο Πόντος την Έλλη
θυμάται
εκεί που ο Φρίξος
χρόνια τώρα κοιμάται
έως ότου η Αργώ
αλλάξει ρότα
κι ο ομορφοσάνδαλος
ρίξει την άγκυρα
στο Βόσπορο όπως και πρώτα.


Ένα ποίημα, ωδή για την Πόλη τη μεγάλη, από την πολύ καλή συνάδελφο και λογοτέχνη ΜΑΡΙΑ ΕΛΑΝΗ.

09_05_28

ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

 

Η Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σας προσκαλεί στη διάλεξη του Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Ware:
"THE SACRED IN ART. THE MEANING OF ICONS"
Η διάλεξη θα δοθεί σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:00, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του ΕΙΕ, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,116 35, Αθήνα.
Μετρό: ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

(Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά)
Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1934. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη.
Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία και την παράδοση της μυθικής θεολογίας. Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος. τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέγεται Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Pebroke της ίδιας πόλης. Το 1982 εκλέγεται επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του σχίσματος!
Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του "Ο ορθόδοξος δρόμος", "Η ορθόδοξη εκκλησία", "Η δύναμη του ονόματος", "Η εντός ημών βασιλεία" κ.ά. Ο ίδιος ο επίσκοπος Κάλλιστος έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα "Μηναία", το "Τριώδιο" και την "Φιλοκαλία" (από κοινού με τον μακαριστό Ph. Sherrard), ενώ είναι ένας από τους συνεκδότες του θεολογικού περιοδικού "Sobornost".

 

Πληροφορίες: 210 7273687
culture@eie.gr

Διαβάστε έργα του στη Μυριόβιβλο

Η Ανάληψη του Κυρίου

image

«Ὁ Κύριος ἀνελήφθη εἰς οὐρανούς, ἵνα πέμψῃ τὸν Παράκλητον τῶ κόσμω, οἱ οὐρανοὶ ἡτοίμασαν τὸν θρόνον αὐτοῦ, νεφέλαι τὴν ἐπίβασιν αὐτοῦ, Ἄγγελοι θαυμάζουσιν, ἄνθρωπον ὁρῶντες ὑπεράνω αὐτῶν, ὁ Πατὴρ ἐκδέχεται, ὃν ἐν κόλποις ἔχει συναϊδιον, Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον κελεύει πᾶσι τοὶς Ἀγγέλοις αὐτοῦ, Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν, Πάντα τὰ ἔθνη κροτήσατε χείρας. ὅτι ἀνέβη Χριστός, ὅπου ἣν τὸ πρότερον».

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός μετά την Ένδοξη Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ.1,3). Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και τρομοκρατημένοι “διά τόν φόβον των Ιουδαίων” μαθητές, να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον.

Η Καινή Διαθήκη για την Ανάληψη του Κυρίου

“Καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ' ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν”. (Μτθ.28,20)

“Ὁ μὲν οὖν Κύριος μετὰ τὸ λαλῆσαι αὐτοῖς ἀνελήφθη εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐκάθισεν ἐκ δεξιῶν τοῦ Θεοῦ”.(Μρκ. 16,19)

“Οὗτος ὁ Ἰησοῦς ὁ ἀναληφθεὶς ἀφ'ὑμῶν εἰς τὸν οὐρανὸν, οὕτως ἐλεύσεται, ὃν τρόπον ἐθεάσασθε αὐτὸν πορευόμενον εἰς τὸν οὐρανόν”.(Πρ. 1,11)

“Εἰ οὖν συνηγέρθητε τῷ Χριστῷ, τὰ ἄνω ζητεῖτε, οὗ ὁ Χριστός ἐστιν ἐν δεξιᾷ τοῦ Θεοῦ καθήμενος, τὰ ἄνω φρονεῖτε, μὴ τὰ ἐπὶ τῆς γῆς”.(Κολ. 3,1-2)

Η Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα το θριαμβευτικό πέρας της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού έργου Του. «Ανελήφθη εν δόξη» για να επιβεβαιώσει την θεία ιδιότητά Του στους παριστάμενους μαθητές Του. Για να τους στηρίξει περισσότερο στον τιτάνιο πραγματικά αγώνα, που Εκείνος τους ανάθεσε, δηλαδή τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του για το ανθρώπινο γένος.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ανήλθε στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος, για το οποίο έχυσε το τίμιο Αίμα Του. Μπορεί να κάθισε στα δεξιά του Θεού στους ένδοξους ουρανούς, όμως η παρουσία Του εκτείνεται ως τη γη και ως τα έσχατα της δημιουργίας. Άφησε στη γη την Εκκλησία Του, η οποία είναι το ίδιο το αναστημένο, αφθαρτοποιημένο και θεωμένο σώμα Του, για να είναι το μέσον της σωτηρίας όλων των ανθρωπίνων προσώπων, που θέλουν να σωθούν. Νοητή ψυχή του σώματός Του είναι ο Θεός Παράκλητος, «το Πνεύμα της αλήθείας» (Ιωάν. 15,26), ο Οποίος επεδήμησε κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής σε αυτό, για να παραμείνει ως τη συντέλεια του κόσμου.

Η σωτηρία συντελείται με την οργανική συσσωμάτωση των πιστών στο θεανδρικό Σώμα του Χριστού. Αυτό εννοούσε, όταν υποσχόταν στους μαθητές Του: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20).

Απολυτίκιον Ἦχος δ'

«Ἀνελήφθης ἐν δόξῃ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν,
χαροποιήσας τοὺς Μαθητάς,
τὴ ἐπαγγελία τοῦ ἁγίου Πνεύματος,
βεβαιωθέντων αὐτῶν διὰ τῆς εὐλογίας,
ὅτι σὺ εἰ ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ,
ὁ λυτρωτὴς τοῦ κόσμου».

musique_hp "Σήμερον εν ουρανοίς..." Ιδιόμελον εις τον Ν΄ Ψαλμόν της Αναλήψεως, εις ήχον πλ.β΄

Migne PG «Λόγος περί της Αναλήψεως του Χριστού» (Αγίου Γρηγορίου Παλαμά)

---------------------------------------------------------------------------------

studen1 http://www.xfe.gr/modules.php?file=article&name=News&sid=331

http://www.cmkon.org/SoundsPentikostariou.htm

09_05_27

5o Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

   

 

ICODL 2009

 

5Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 

Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση για Διεθνείς Συνεργασίες και Εκπαιδευτική Ανάπτυξη 

 

Αθήνα, 27 -29 Νοεμβρίου 2009


 Ελληνικό Δίκτυο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,  το Ελληνικό Δίκτυο της Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και το Διεθνές Περιοδικό: OPEN EDUCATION – The Journal for Open & Distance Education & Educational Development,  σας προσκαλούν εγκάρδια στο Πέμπτο Διεθνές Συνέδριο   για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση – Μορφές Δημοκρατίας στην Εκπαίδευση: Ανοικτή Πρόσβαση και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση που θα γίνει στην  Αθήνα (Πολυχώρος ΑΠΟΛΛΩΝ από 27 έως 29 Νοεμβρίου 2009.

Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο:  http://artemis.eap.gr/ICODL2009/icodl2009gr/index.htm


09_05_19

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

image

Η Κυριακή 19 Μαίου έχει οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έζησε και άκμασε στο βόρειο μέρος της Μικράς Ασίας μέχρι το 1922.

Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να δείτε μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Πόντος κάτω από τον Τουρκικό ζυγό

Η πρώτη δοκιμασία

Επίδες ελευθερίας

Η έξοδος

Η εγκατάσταση στις νέες πατρίδες

Από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Επίσης αξίζει να διαβάσετε και το άρθρο Ποντιακή Γενοκτονία: Ένα ατιμώρητο έγκλημα, του Δ. Μαυρόπουλου στο : http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10400

Μεταπτυχιακό Σεμινάριο

Την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009, και για ένα τριήμερο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών διοργανώνει Μεταπτυχιακό Σεμινάριο (μόνο για μεταπτυχιακούς φοιτητές) σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ με θέμα: «Βιβλική Θεολογία της απελευθέρωσης, Πατερική Θεολογία και οι αμφιθυμίες της νεωτερικότητας σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική».

(Το σεμινάριο προορίζεται μόνο για μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Για τη συμμετοχή τρίτων στο σεμινάριο αυτό απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με τη γραμματεία της Ακαδημίας) 28-30 Μαΐου 2009 Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα).

Συμμετέχουν με εισηγήσεις:

Urlich Duchrow, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Χαϊλδερβέργης

Πέτρος Βασιλειάδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Ιωάννης Πέτρου, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Στέλιος Τσομπανίδης, Λέκτωρ Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Αρχισυντάκτης περιοδικού Σύναξη

Γεώργιος Σκαλτσάς, Δρ της Ecole Pratique des Hautes Etudes και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δ. Ε.

Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία και οικονομική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

09_05_13

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα διοργανώνει το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28-30 Μαΐου 2009 στην Αθήνα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και των θεωρητικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση (ανώτατη, δευτεροβάθμια, πρωτοβάθμια). Επίσης, η διατύπωση εμπεριστατωμένων προτάσεων για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας και η παρουσίαση ερευνητικών ευρημάτων και παιδαγωγικών εμπειριών από διακεκριμένες προσωπικότητες στο χώρο της εκπαίδευσης.

Θεματικές ενότητες Συνεδρίου

  • Γνωστικοί μηχανισμοί μάθησης
  • Μάθηση και νευροεπιστήμες
  • Μέθοδοι διδασκαλίας παιδιών, εφήβων, ενηλίκων
  • Γενική διδακτική
  • Διδακτική της γλώσσας
  • Διδακτική των μαθηματικών και φυσικών επιστημών
  • Διαπολιτισμική εκπαίδευση
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση
  • Δια βίου εκπαίδευση
  • Νέες τεχνολογίες και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Ειδική αγωγή
  • Αισθητική αγωγή
  • Μαθησιακές δυσκολίες-Δυσλεξία
  • Εκπαίδευση ευφυών μαθητών
  • Ψυχολογία και εκπαίδευση
  • Ψυχομετρικά εργαλεία στο χώρο της εκπαίδευσης
  • Be there!

09_05_10

Για τον Ευγένιο Σπαθάρη που έφυγε...

Έφυγε χτες από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο πιο αγαπημένος καραγκιοζοπαίχτης, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο άνθρωπος που μας δίδαξε την παράδοση του Καραγκιόζη.
Το παρακάτω βίντεο, είναι ένα ευχαριστώ για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που μεγάλωσε γενιές και γενιές με τον Καραγκιόζη.
Ο Καραγκιόζης του Ευγένιου Σπαθάρη ήταν ένα από τα αγαπημένα μου θεάματα της παιδικής μου ηλικίας.

Καλό ταξίδι δάσκαλε...

Η διαφήμιση του Ευγένιου Σπαθάρη με το Θανάση Βέγγο

09_05_01

Ε Κ Κ Λ Η Σ Ι Α ΚΑΙ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ

H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, στο πλαίσιο του Προγράμματός της του Ακαδημαϊκού Έτους 2008-2009, πραγματοποιεί από 7 έως 10 Μαΐου 2009 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσιάτικα, έναρξη: Πέμπτη 7 Μαΐου 2009, 6:30μ.μ.):

Δ Ι Ε Θ Ν Ε Σ   Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο

Με θέμα:

Ε Κ Κ Λ Η Σ Ι Α   ΚΑΙ   Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ: Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Θεοφ. Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος (Εκκλησία της Σερβίας), Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος (Εκκλησία της Ελλάδος), π. Γρηγόριος Παπαθωμάς (Καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγ. Σεργίου Παρισίων, Εκλεγμένος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών), π. Λάμπρος Καμπερίδης (Διδάσκων στο Concordia University, Μόντρεαλ), π. Δημήτριος Μπαρθέλος (Πτυχιούχος Φιλολογίας και Θεολογίας, Δρ. King's College, London), π. Hyacinthe Destivelle (Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Istina, Παρίσι), Αιδ. George Hunsinger (Καθηγητής στο Princeton Theological Seminary), Κωνσταντίνος Αγόρας (επ. Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου), Daniel Ayuch (Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας «Άγιος Δαμασκηνός» του Πανεπιστημίου του Balamand, Λίβανος), Alexander Bodrov (Πρύτανις του St. Andrew's Biblical Theological Institute, Μόσχα), Jean-Francois Colosimo (Καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγ. Σεργίου, Γεν. Διευθυντής των εκδόσεων του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, Παρίσι), Amal Dibo (American University of Beruit, Λίβανος), Olga Lossky (Συγγραφέας, Παρίσι), Δημήτρης Μόσχος (Λέκτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών), Νίκη Παπαγεωργίου (επ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.),

Αλέξανδρος Παπαδερός (Δρ. Θεολογίας, πρ. Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης), Radu Preda (Αν. Καθηγητής στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Bades-Bolyai (Cluj-Napoca) και Διευθυντής του the Romanian Institute for Inter- Orthodox, Inter-Confessional and Inter-Religious Studies (INTER)), π. Alexander Rentel (επ. Καθηγητής Ορθοδόξου Θεολογικού Σεμιναρίου Αγίου Βλαδιμήρου, Νέα Υόρκη), Konstantin Sigov (Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Ανθρωπιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Kyiv-Mohyla Academy, Κίεβο, Ουκρανία), Χρυσόστομος Σταμούλης (Αν. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.), Mariyan Borgoev Stojadinov (Καθηγητής Πανεπιστημίου Βέλικο Τίρνοβο, Βουλγαρία), Elizabeth Theokritoff (Δρ. Θεολογίας, Μεταφράστρια), Παντελής Καλαϊτζίδης (Δρ. Θεολογίας, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών).

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Κατεβάστε τα δεδομένα  και την Αίτηση συμμετοχής του Συνεδρίου

Αναδημοσίευση από: http://www.acadimia.gr/

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή