Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10_04_28

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στις 28 Απριλίου 2010, στις 12:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας, επιμορφωτικό σεμινάριο για τους καθηγητές Θεολόγους των σχολείων της Β/ θμιας Εκπ/σης Ν Καρδίτσας, παρουσία και της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κας Πράντζου.
Τὴν Τετάρτη 28 Ἀπριλίου, τὸ τοπικὸ παράρτημα τῆς Πανελλήνιας Ἕνωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) Ν. Καρδίτσας καὶ ὁ Σχολικὸς Σύμβουλος Θεολόγων κ. Παναγιώτης Τσιακούμης τίμησαν  σὲ εἰδικὴ ἐκδήλωση στὸ ἀμφιθέατρο τοῦ 1ου Λυκείου Καρδίτσας τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κύριλλο καὶ τὸν Θεοφιλέστατο Ἐπίσκοπο Ρεντίνης κ. Σεραφεὶμ γιὰ τὴν προσφορά τους στὴν Ἐκπαίδευση καὶ τὴν Ἐκκλησία. Ὡς γνωστόν, τόσο ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος ὅσο καὶ ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφεὶμ ὑπηρέτησαν ἐπὶ πολλὰ ἔτη σὲ Γυμνάσια καὶ Λύκεια τοῦ Ν. Καρδίτσας ἀφήνοντας τὶς καλύτερες ἐντυπώσεις σὲ μαθητὲς καὶ συναδέλφους καθηγητές. Ὁ Σχολικὸς Σύμβουλος Θεολόγων κ. Παναγιώτης Τσιακούμης ἀπονέμοντας τὶς τιμητικὲς πλακέτες ἀναφέρθηκε στὴν πολυετῆ προσφορὰ καὶ διακονία τῶν δύο τιμωμένων προσώπων στὴν Ἐκπαίδευση καὶ τὴν Ἐκκλησία. «Κρατήσατε ζωντανὴ τὴν εἰκόνα τοῦ δασκάλου ποὺ ἀγαπᾶ τοὺς μαθητὲς καὶ ἐνδιαφέρεται γιὰ τὴν ὁλοκλήρωση τῆς προσωπικότητάς τους» τόνισε χαρακτηριστικά. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος εὐχαρίστησε θερμὰ τόσο τὸν Σχολικὸ Σύμβουλο Θεολόγων ὅσο καὶ τὸ Δ.Σ τοῦ τοπικοῦ παραρτήματος τῆς ΠΕΘ γιὰ τὴν τιμητικὴ αὐτὴ διάκριση ὑπογραμμίζοντας τὸ λόγο τοῦ Ἀποστόλου Παύλου «Χάριτι Θεοῦ εἰμὶ ὃ εἰμί».   Ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, ἀφοῦ εὐχαρίστησε ὅλους ὅσοι συνέλαβαν στὴν διοργάνωση τῆς τιμητικῆς αὐτῆς ἐκδήλωσης ἀναφέρθηκε στὴν ἀνάγκη ἐπίγνωσης τῆς ἀποστολῆς τοῦ θεολόγου καθηγητῆ στὴν Ἐκπαίδευση, ὁ ὁποῖος ὀφείλει νὰ βλέπει τὴν ἀποστολή του ὡς διακονία στὸ μυστικὸ Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, νὰ καθοδηγεῖ τοὺς νέους στὴν ἐπίγνωση τῆς ἀληθείας καὶ νὰ βιώνει ὁ ἴδιος «τὸ τῆς εὐσεβείας μυστήριον». Νὰ σημειωθεῖ ὅτι ὁ Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος διετέλεσε 1ος  πρόεδρος τοῦ τοπικοῦ παραρτήματος τῆς ΠΕΘ καὶ ὁ Ἐπίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφεὶμ πρόεδρος ἐπὶ πολλὰ ἔτη. Στὴν τιμητικὴ αὐτὴ ἐκδήλωση παρέστη καὶ ἡ προϊσταμένη Ἐκπαίδευσης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνα Πράντζου, ἡ ὁποία στὸ σύντομο χαιρετισμὸ της ἀναφέρθηκε στὶς προσωπικότητες τῶν δύο τιμωμένων προσώπων ποὺ εἶχε τὴν «ἀγαθὴ τύχη» νὰ συνεργαστεῖ μαζί τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την έναρξη του σεμιναρίου και την τελετή βράβευσης.



Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, ο Σταύρος Μπαλογιάννης, Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην Υφηγητής της Ποιμαντικής Ψυχολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσίασε ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα με τίτλο: "Η Ψυχολογία της Παιδείας".
Ο κ Καθηγητής ανέφερε ότι ο δάσκαλος, οφείλει να αντιμετωπίζει το μαθητή με άπειρη αγάπη και να του εμφυσήσει αξίες που μπορούν να καλλιεργηθούν, όπως: η βαθιά πίστη και αγάπη προς τον Θεό, προς την πατρίδα, η προσήλωση στις ηθικές αξίες, στην οικογένεια, στον πλησίον και φυσικά στη γνώση!


Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισήγηση του κ Μπαλογιάννη.


10_04_26

ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Λειτουργία με όλες τις αισθήσεις

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΤΟ ΒΗΜΑ 25-4-2010

Η μετάφραση των λειτουργικών ευχών, δηλαδή των ευχών της θείας Λειτουργίας και των άλλων Μυστηρίων, απασχόλησε τελευταία τον εκκλησιαστικό και θεολογικό χώρο και όπως ήταν επόμενο ασχολήθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία, ύστερα από μελέτη διαφόρων κειμένων, έλαβε ομοφώνως μια συγκεκριμένη απόφαση, που διακρίνεται για τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη σύνεση, η οποία έχει δημοσιευθή. Το θέμα αυτό είναι σοβαρό και χρειάζεται μελέτη από πολλές πλευρές. Εχουν διατυπωθή πολλά επιχειρήματα ένθεν κακείθεν, αλλά στο παρόν άρθρο θα ήθελα να εκθέσω πολύ σύντομα μερικές από τις απόψεις μου.

Εικονογραφημένο Ευαγγέλιο της Μονής Βατοπαιδίου

1 Γίνεται σύγχυση μεταξύ της μετάφρασης του πρωτοτύπου κειμένου της θείας Λειτουργίας σε άλλες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, αραβική, σλαβονική κ.λπ.) και της μεταγλώττισης στην ελληνική δημοτική γλώσσα. Αλλά πρέπει να ληφθή σοβαρώς υπ΄ όψη ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία, γιατί η δημοτική γλώσσα δεν μπορεί να νοηθή ως ξένη γλώσσα.
Η αρχαία ελληνική γλώσσα και η κοινή ελληνιστική δεν είναι νεκρές γλώσσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι χειρίζονται πολύ καλά τη δημοτική γλώσσα, γνωρίζουν εξίσου καλά και την αρχαία, από την οποία προσλαμβάνουν γλωσσικές μορφές και εμπλουτίζουν την ομιλουμένη γλώσσα. Ως παραδείγματα δε αναφέρω τους μεγάλους ποιητές μας Κωστή Παλαμά, Οδυσσέα Ελύτη κ.ά.
2 Σίγουρα δεν πιστεύουμε στην θεωρία των τριών ιερών γλωσσών (ελληνική, εβραϊκή, λατινική), αλλά θεωρούμε ότι η γλώσσα της λατρείας έχει μια ιερότητα, γιατί χρησιμοποιείται ως προσευχή στον Θεό. Ακόμη και οι αρχαίοι Ελληνες, όπως φαίνεται στις ωδές του Πινδάρου, χρησιμοποιούσαν μια ανώτερη γλωσσική μορφή κατά την λατρεία τους.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν συνέταξαν τις ευχές που διαβάζονται στην θεία Λειτουργία απλώς στην μορφή της κοινής ελληνιστικής γλώσσας που ομιλείτο στην εποχή τους, αλλά χρησιμοποίησαν την «αττικιστική γλώσσα», που είναι η λόγια γλώσσα, την οποία μιλούσαν οι μορφωμένοι της εποχής εκείνης και αυτή καθιερώθηκε ως γλώσσα της λατρείας.
3 Η μετοχή στην θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια της Εκκλησίας δεν πρέπει να ταυτισθή απόλυτα με την λογική κατανόηση των λέξεων και της γλώσσας που χρησιμοποιείται. Βεβαίως, η γλώσσα έχει σημαντική συνεισφορά στην επικοινωνία μεταξύ μας, αλλά δεν είναι καθοριστικό γνωσιολογικό στοιχείο, αφού υπάρχουν και άλλοι τρόποι μεταδόσεως της γνώσεως, όπως είναι το συναίσθημα, η φαντασία, η διαίσθηση, δηλαδή οι λειτουργίες εκείνες που κινούνται πέρα από την λογική.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι δεν ισχύει απολύτως το απόφθεγμα «cogito, ergo sum», δηλαδή, σκέπτομαι άρα υπάρχω. Οι θεωρίες γύρω από την συναισθηματική νοημοσύνη, η ψυχανάλυση και η ψυχολογία, ο ρομαντισμός, ο υπαρξισμός και η νεωτερικότητα κλόνισαν τα θεμέλια της απόλυτης κυριαρχίας της λογικής στον γνωσιολογικό τομέα. Ετσι, στην θεία Λειτουργία δεν μετέχουμε μόνον με την λογική, αλλά και με όλες τις άλλες λειτουργίες της ψυχής.
4 Επειδή η κοινή ελληνιστική γλώσσα δεν είναι ξένη ως προς την αρχαία αττική διάλεκτο και επειδή πολλές εκφράσεις της χρησιμοποιούνται στην καθημερινή επικοινωνία μεταξύ μας, γι΄ αυτό και δεν είναι δύσκολη η προσαρμογή των ανθρώπων στο ιδίωμα των λειτουργικών ευχών. Οποιος εκκλησιάζεται τακτικά έχει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το νόημα των λειτουργικών προτροπών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι εναντίον της μεταγλωττίσεως της λειτουργικής γλώσσας. Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η θεία Λειτουργία «έχει τελετουργικό χαρακτήρα», «είναι μυστήριο», γι΄ αυτό δεν πρέπει «να αντικαθίσταται εξ ολοκλήρου από μεταφράσεις», αφού «οι λέξεις στο πέρασμα από τη μια γλώσσα στην άλλη γλώσσα χάνουν σε σημαντικό βαθμό το σημασιολογικό τους περιεχόμενο και το βιωματικό τους φορτίο, στοιχεία απαραίτητα στον μυστηριακό χαρακτήρα της Θ. Λειτουργίας», οπότε αν μεταφράση κανείς αυτό το μυστηριακό στοιχείο, «το ευτελίζει».
Γενικά, θεωρώ ότι η γλώσσα με την οποία είναι γραμμένες οι ευχές της θείας Λειτουργίας και των Μυστηρίων δεν αποτελεί εμπόδιο για την μέθεξη του Μυστηρίου, ακόμη και για την λεκτική κατανόηση. Αντίθετα μάλιστα η λειτουργική γλώσσα μπορεί να βοηθήση αποτελεσματικά τους ανθρώπους στην εποχή μας, στην οποία παρατηρείται «γλωσσική ανεπάρκεια» και «γλωσσική πενία» να βελτιώσουν τον γραπτό και προφορικό τους λόγο.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=122&artId=328013&dt=25/04/2010#ixzz0mE7yb9xB

---------------------------------------------------------------------------------

Πάτ΄ ερημών...

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑ

“Δεν καταλάβαινα γρυ απ΄ ό,τι έλεγε τούτη η προσευχή (το πάτερ ημών) και μια μέρα είπα στη μάννα μου:το Πάτ΄,μπρε μάννα,ξέρω τι θα πει,μα εκείνο το ερημών με μπερδεύει»! (Διδώ Σωτηρίου, «Ματωμένα χώματα»). Το παράδειγμα ενδεικτικό. Η συγγραφέας δηλώνει αυθορμητισμό και αγανάκτηση.
Οι σποραδικές σύγχρονες εμπειρικές έρευνες κυρίως σε ομάδες νέων 12-24 ετών, ακόμη και φοιτητών της Θεολογίας, είναι αποκαρδιωτικές. Οι εσφαλμένες αποδόσεις οφείλονται οπωσδήποτε στην άγνοια του λεξιλογίου και των κανόνων της γραμματικής και του συντακτικού της αρχαίας αττικής διαλέκτου. Παράδειγμα: Οι τα Χερουβείμ μυστικώς εικονίζοντες = αυτοί που φτιάχνουν τις εικόνες των μυστικών Χερουβείμ ή ακόμη οι μυστικοί πράκτορες του Θεού.
Μετά λόγου και γνώσεως
Αναμφισβήτητα η γλώσσα των λειτουργικών κειμένων και των βιβλικών αναγνωσμάτων της ελληνόφωνης Ορθόδοξης Εκκλησίας ανήκει σε μια παλαιότερη μορφή της ελληνικής, η οποία είναι ακατανόητη από τη συντριπτική πλειοψηφία των συγχρόνων ομιλητών της Κοινής Νεοελληνικής γλώσσας.
Αυτό το γεγονός οδηγεί στην άγνοια του περιεχομένου των αναγνωσμάτων, των ευχών και των ύμνων και στην αποτυχία της Εκκλησίας να κηρύξει, να διδάξει και να ερμηνεύσει το μήνυμα του Ευαγγελίου και της εν Χριστώ σωτηρίας με τα λειτουργικά της κείμενα.
Με αυτόν τον τρόπο η λογική λατρεία μπορεί να μεταβληθεί σε «μαγική», εφόσον κανείς στόχος ευχαριστίας, δοξολογίας, δέησης ή ικεσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί για τον πιστό, όταν δεν γνωρίζει σε ποιον Θεό απευθύνεται, τι του λέγει και τι του ζητάει.
Αλλωστε η αγάπη και η κραυγή που βγαίνει από τα τρίσβαθα της ανθρώπινης ψυχής σαρκώνεται στη μητρική γλώσσα και όχι στη γλώσσα της 55ης προμάμμης, όσο υπέροχη και αν είναι!
Η προσέγγιση του προβλήματος και οι προτεινόμενες λύσεις εξαρτώνται από την οπτική γωνία και το κριτήριο των εισηγητών. Οι συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό λιγότερο επιστημονικού και περισσότερο ποιμαντικού χαρακτήρα αποκρυσταλλώνονται στις εξής γενικές θέσεις:
1 Η γλώσσα των ελληνόφωνων λειτουργικών κειμένων είναι όντως ακατανόητη από τους συγχρόνους, γεγονός που οφείλεται στο εκπαιδευτικό σύστημα που προβλέπει λίγες ώρες διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής, ενώ ως θεραπεία προτείνεται το συστηματικό ερμηνευτικό κήρυγμα και η παράλληλη χρήση ερμηνευτικών εγκολπίων της θείας λειτουργίας και των ακολουθιών.
2 Η εκκλησιαστική γλώσσα δεν αποδίδεται στη νεοελληνική, διότι έχει καθιερωθεί ή καθαγιασθεί, παρέχει βιωματική προσέγγιση (ο λαός δεν καταλαβαίνει αλλά αισθάνεται, εφόσον υπάρχουν και αγράμματοι άγιοι), η νεοελληνική κρίνεται ανεπαρκής για να εκφράσει τον γλωσσικό πλούτο των λειτουργικών κειμένων ή ακόμη δεν υπάρχουν ικανοί Νεοέλληνες, για να αποδώσουν το περιεχόμενό τους στη γλώσσα μας.
Αυτές οι απόψεις φορτίζονται από ποικίλους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες και οδηγούν στο κοινό συμπέρασμα να μείνουν τα κείμενα ως έχουν, ίσως διότι «τα πράγματα δεν έχουν ακόμη ωριμάσει».
Η επίπληξη στον Ποιμενάρχη
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που απομακρύνουν τη νεολαία από τη λειτουργική μας ζωή είναι και η ακατανόητη γλώσσα.
Ενας λυκειάρχης σε μια πόλη της Μακεδονίας στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μετά τον μαθητικό εκκλησιασμό δήλωσε τα εξής χαρακτηριστικά προς τον λειτουργό επιχώριο Επίσκοπο: «Πρώτη φορά οι μαθητές μας κάθισαν αμίλητοι και παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία από την αρχή ως το τέλος! Και αυτό γιατί, όπως μου είπαν, καταλάβαιναν αυτό που άκουγαν».
Ο Ποιμενάρχης για την πρακτική του αυτή στα σχολεία και τις κατασκηνώσεις εισέπραξε μια γραπτή συνοδική επίπληξη και αργότερα απολογήθηκε ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.).
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ. είναι ενθαρρυντική, διότι εγκαινιάζει έναν υπεύθυνο διάλογο. Σε αυτές τις ευαίσθητες περιπτώσεις για την ενότητα της Εκκλησίας, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η αλήθεια είναι εκείνη που ελευθερώνει από τον φόβο. Αυτό σημαίνει ότι για να προσεγγίσουμε σοβαρά το ζήτημα που έχει προκύψει οφείλουμε να γνωρίζουμε τα εξής:
* Με σαφήνεια τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας.
* Το ελλειμματικό γλωσσικό γόητρο της Ελληνιστικής Κοινής των βιβλικών κειμένων (γλώσσα των αλιέων) κατά τον 4ο αιώνα.
* Τη γλωσσική πολιτική των μεγάλων διδασκάλων της Εκκλησίας με την υιοθέτηση του αττικισμού και των ρητορικών προσταγμάτων των Εθνικών για ποιμαντικούς λόγους.
* Τον ανεπιφύλακτο και αδιάκοπο σεβασμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τις τοπικές γλώσσες στις ιεραποστολικές εκκλησίες με την άμεση μετάφραση των κειμένων.
Η απόδοση των λειτουργικών κειμένων είναι μία επιτακτική άμεση ανάγκη. Κατ΄ αρχάς τουλάχιστον των πεζών κειμένων και των βιβλικών αναγνωσμάτων. Μία παρόμοια συζήτηση προϋποθέτει νηφαλιότητα, η οποία καθιστά κατανοητή και στο τέλος αποδεκτή τη διάκριση του μεταβλητού γλωσσικού κώδικα από την αμετάβλητη αποκεκαλυμμένη Αλήθεια και γενικότερα τα τρεπτά από τα άτρεπτα στοιχεία της παράδοσής μας.


Η κυρία Δήμητρα Κούκουρα σπούδασε Γλωσσολογία και Θεολογία στο ΑΠΘ, στη Σορβόννη και στο Καθολικό Ινστιτούτο των Παρισίων και είναι καθηγήτρια της Ομιλητικής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=122&artId=328014&dt=25/04/2010#ixzz0mE8wOsJ3

Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=122&artId=328013&dt=25/04/2010#इक्ष्ज़्ज़०म८य्ख़्म

------------------------------------------------------------------------------------------------

Σκέψεις επάνω στο ζήτημα της μετάφρασης των λειτουργικών κειμένων

Στην τελευταία εκπομπή του, «Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο» του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 10 το βράδυ, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πέτρος Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στο επίκαιρο ζήτημα της μεταφράσεως λειτουργικών κειμένων και τόνισε ότι μια προσεκτική μελέτη της λατρείας θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από μια στείρα θρησκευτική τυπολατρία και να ανακαλύψουμε και να διατυπώσουμε πειστικά το νόημα της λειτουργικής μας παράδοσης.

Επίσης διατύπωσε ορισμένες «θεμελιώδεις αρχές», οι οποίες πρέπει να διέπουν την χριστιανική λατρεία, και οι οποίες πολύ συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:

α. Η Ορθόδοξη λατρεία για να είναι αληθινή, πρέπει ταυτόχρονα να είναι θεοκεντρική και διαλογική.

β. Η Ορθόδοξη λατρεία είναι εσχατολογική. Στοχεύει δηλαδή στην τελική ενότητα των πιστών "εν Χριστώ".

γ. Είναι ευαγγελική και μ` αυτήν την έννοια είναι διδακτική.

δ. Ως ιεραποστολική επομένως η Ορθόδοξη λατρεία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Ο πρωταρχικός της στόχος είναι να φέρει τους χριστιανούς σε κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό και τους ανθρώπους μεταξύ τους και με όλη την κτιστή δημιουργία.

ε. Η Ορθόδοξη λατρεία έχει κατά συνέπεια μορφωτική αποστολή.

στ. Η Ορθόδοξη λατρεία είναι μεταμορφωτική.

ζ. Η λατρεία είναι εκκλησιακή. Διαμέσου της λατρείας της η Εκκλησία βρίσκει την πιο πλήρη έκφραση και αυτοσυνειδησίας της.

η. Η Ορθόδοξη λατρεία είναι ολιστική. Ο λόγος του Θεού απευθύνεται σε όλο το ανθρώπινο πρόσωπο. Αινούμε και ευχαριστούμε τον Θεό όχι απλά και μόνο με το νου μας, αλλά και με την καρδιά και το σώμα μας. Τέλος,

θ. Η Ορθόδοξη λατρεία είναι περιεκτική. Είναι δηλαδή έργο του συνόλου του λαού του Θεού».

Αυτές οι γενικές αρχές της Ορθόδοξης λατρείας, που σχετίζονται και με τη φύση της χριστιανικής λατρείας, έχουν συγκεκριμένες συνέπειες για τις Ορθόδοξες εκκλησίες της εποχής μας. Οι διορθόδοξες διασκέψεις με σαφήνεια προσδιόρισαν τρεις απ' αυτές, που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση και αναφορά με όσα συμβαίνουν τον καιρό αυτό στην Εκκλησία μας.

1) η λατρεία μας φυσιολογικά πρέπει να πραγματοποιείται στην καθομιλουμένη γλώσσα των λαών.

2) η λειτουργική λατρεία πραγματοποιείται από όλη την ευχαριστιακή σύναξη, όχι μόνο από τον κλήρο. Γι` αυτό το λόγο στη λειτουργική προσευχή γενικά χρησιμοποιείται το πρώτο πρόσωπο πληθυντικού.

3) τέλος, οι εκκλησίες μας πρέπει να εξετάσουν κριτικά τα στοιχεία εκείνα που παρακωλύουν την πλήρη συμμετοχή του λαού στη λατρεία.

Πρωτείο»-Συνοδικότης και Ενότης της Εκκλησίας

Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς διοργανώνει την Τετάρτη 28η Απριλίου ε.έ. και ώρα 4.30 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Ν. Φάληρο Πειραιώς (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη») με ελεύθερη είσοδο Ημερίδα θεολογικού προβληματισμού, με θέμα: «Πρωτείο»-Συνοδικότης και Ενότης της Εκκλησίας.
Θα εισηγηθούν:
1.Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ:
«Ο παπισμός ως εκκλησιολογικό πρόβλημα»,
2.Ιερομόναχος Λουκάς Γρηγοριάτης:
«Τα πρεσβεία τιμής και η ενότης της Εκκλησίας κατά την πρώτη χιλιετία»
3.Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Ενωτικές προσπάθειες μετά το σχίσμα»
4.Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, Καθηγ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
«Η Ουνία ως πρότυπο ψευδούς ενότητος. Τα όρια της ποικιλομορφίας σε σχέση με την ενότητα»
5.Πρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος:
«Ιεροκανονική θεώρησις του παπικού πρωτείου»
6.Δημήτριος Τσελεγγίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
«Η λειτουργία της ενότητος της Εκκλησίας. Οι λανθασμένες θεολογικές προϋποθέσεις του παπικού πρωτείου»
7.Αριστείδης Παπαδάκης, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Maryland, U.S.A.:
«Η εξέλιξη του παπικού πρωτείου (1000-1453). Ιστορική αξιολόγηση»

10_04_20

ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ -ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ
2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας
Βέροια – Νάουσα, 23-25 Απριλίου 2010

«Ψηφιακές και Διαδικτυακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση»
υπό την αιγίδα
του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
(αριθμ. Πρωτ. 137493/Γ2/6-11-2009)
και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι ενώσεις εκπαιδευτικών:
•Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε)
•Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος»
•Παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Ημαθίας & η
σε συνεργασία με:
•Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
•Την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας
•Την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Βέροιας
•Το Μεταπτυχιακό Τμήμα «Επιστήμη του Διαδικτύου», Μαθηματικού Τμήματος Α.Π.Θ.
•Την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής
•Την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών
•Το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας
διοργανώνουν το 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας με θέμα:

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Εκπαιδευτικό Λογισμικό / Μελέτες και έρευνες, σχετικά με θέματα ΤΠΕ στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό / Ελληνικό Εκπαιδευτικό Διαδίκτυο (Εκπαιδευτικές Πύλες, Σχολικές Ιστοσελίδες Α’/θμιας κα Β’/θμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικά Ιστολόγια, Πλατφόρμες δυναμικού περιεχομένου, ηλεκτρονικές κοινότητες μάθησης και εφαρμογές e-Learning) / Εκπαιδευτική Ρομποτική / Θέματα σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής και εφαρμογών υπολογιστών (υλοποιήσεις σε επίπεδο υλικού και λογισμικού) / Microcomputer Based Laboratories / Προτάσεις διδασκαλίας με χρήση ΤΠΕ / Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ / Κοινωνικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου από τους νέους.Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν κεντρικές ομιλίες, 140 προφορικές ανακοινώσεις, 10 παρουσιάσεις αφισών και 5 στρογγυλά τραπέζια σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου, που πλαισιώνονται σε παράλληλες συνεδρίες ειδικοτήτων. Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ζητήματα της εκπαιδευτικής πράξης με τη διεξαγωγή 21 εργαστηριακών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την ημέρα Scratch και οι βραβεύσεις του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Σχολικών Διαδικτυακών Τόπων.
Το συνέδριο θα καλύπτεται online από κλιμάκιο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου σε συνεργασία με δυο κλιμάκια του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ημαθίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-------------------------------------------------------------------------------------
«eTwinning, μέθοδος project και άλλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων»

Η Ελληνική Υπηρεσία Στήριξης της δράσης eTwinning[i] είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του διαδικτυακού σεμιναρίου eTwinning με θέμα «eTwinning, μέθοδος project και άλλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων»!
Από το 2005 που ξεκίνησε η δράση eTwinning έως σήμερα, έχουν διοργανωθεί, από την ΕΥΣ και τους πρεσβευτές eTwinning, περισσότερες από 240 ημερίδες και έχουν επιμορφωθεί περίπου 7700 εκπαιδευτικοί. Τα διαδικτυακά μαθήματα για τη δράση eTwinning αποτελούν έναν εναλλακτικό - συμπληρωματικό τρόπο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη δράση.
Το διαδικτυακό σεμινάριο «eTwinning, μέθοδος project και άλλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων» θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα διαχείρισης ηλεκτρονικής μάθησης moodle, θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι θέσεις εκπαιδευόμενων είναι 50 και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο μάθημα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά συμμετοχή από 14 έως και 22 Απριλίου 2010, στη δ/νση: http://www.etwinning.gr/lessons_reg.php.
Στο τέλος του μαθήματος θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής όσοι από τους εκπαιδευόμενους ανταποκρίθηκαν θετικά στα καθήκοντά τους.

Θέματα σεμιναρίου
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

· Βασικές γνώσεις για τη μέθοδο project και τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.
· Δημιουργία ενός eTwinning προγράμματος με τη μέθοδο project.
· Ιδέες για έργα eTwinning.
· Παραδείγματα καλής πρακτικής.

Χρονοδιάγραμμα
· 26 Απριλίου-2 Μαΐου: εγγραφές, γνωριμία με το περιβάλλον του moodle, απορίες για το μάθημα, τεχνικές απορίες, φόρουμ γνωριμίας, διαγνωστικό ερωτηματολόγιο.
· 3-9 Μαΐου: Υλικό μελέτης, quiz, παραδείγματα καλής πρακτικής, χωρισμός σε ομάδες.
· 10-16 Μαΐου: Δημιουργία ενός eTwinning project, επιπλέον υλικό για μελέτη, αξιολόγηση του μαθήματος.

[i] Η δράση eTwinning (http://www.etwinning.net), με επίσημη έναρξη τον Ιανουάριο του 2005, προωθεί τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και τη συνεργασία των ευρωπαϊκών σχολείων. Το eTwinning αποτέλεσε τη βασική δράση του προγράμματος eLearning για τα έτη 2004-2006. Πλέον εντάσσεται στο Πρόγραμμα για τη Διά Βίου Μάθηση.
Η δράση αποσκοπεί στη γενίκευση της αδελφοποίησης των σχολείων μέσω του Διαδικτύου, ούτως ώστε να συμμετέχουν τελικά όλα τα σχολεία της Ευρώπης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές υπηρεσίες στήριξης των συμμετεχουσών χωρών προσφέρουν στους συμμετέχοντες ποικίλες υπηρεσίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της δράσης, όπως γραφεία υποστήριξης, διασκέψεις, προγράμματα κατάρτισης και δικτυακές πύλες κ.α. Ελληνική Υπηρεσία Στήριξης (website: http://www.etwinning.gr/, email: etwinning@sch.gr,

helpdesk: 801-11-38946).
Το eTwinning διανύει ήδη τον πέμπτο επιτυχή χρόνο εφαρμογής του στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Στη δράση είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 87.000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη με πάνω από 5.000 ενεργές συνεργασίες. Η χώρα μας έχει δυναμική παρουσία στην καινοτόμο δράση, καθώς βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πρώτων θέσεων σε συμμετοχή σχολικών μονάδων, μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη δράση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψην η πληθυσμιακή αναλογία.

-------------------------------------------------------------------------------------
Ο δογματισμός στη θεολογία και τη βιολογία

Ένα μάθημα του καθηγητή της βιολογίας Χαράλαμπου Αμπατζόπουλου στους φοιτητές της θεολογίας, τους θεολόγους καθηγητές και σε όποιον επιθυμεί να ακούσει και να συζητήσει για τη σχέση της θεολογίας με τη βιολογία και ειδικότερα για το θέμα της δημιουργίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των μαθημάτων του καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Χρυσόστομου Σταμούλη σε συνεργασία με το Θεολογικό Σύνδεσμο "ΚΑΙΡΟΣ".

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010
6.30΄μμ-8.30΄μμ
Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
-------------------------------------------------------------------------------------

1o SUMMERSCHOOL ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το 1ο Summer School στη Σχολική Ψυχολογία διοργανώνεται από τον Τομέα Ψυχολογίας και το ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Κλάδο Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταίρίας (ΕλΨΕ), 26-27 Ιουνίου 2010 στις Σπέτσες.
-------------------------------------------------------------------------------------

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δ. σε συνεργασία με την εφημερίδα " Η Θεσσαλία", τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗΚΙ)διοργανώνει:

Στρόγγυλη Τράπεζα

Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο


ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Έφη Φωκά, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Διευθύντρια του Forum on Religion, London School of Economics

Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

Απόστολος Παπατόλιας, Δρ Συνταγματικού Δικαίου, Νομάρχης Μαγνησίας

Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Συντονισμός: Νίκος Μουζέλης, Ομ. Καθηγητής του London School of Economics

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010, 7.30 μ.μ.,

Αχίλλειον” (Πεζόδρομος Κουμουνδούρου 1- Ιάσoνος)


1 β. Η ίδια Εκδήλωση θα επαναληφθεί στον «ΙΑΝΟ» της Αθήνας

την Παρασκευή 14 Μαϊου, 8.30 μ.μ., με την συμμετοχή των:


Έφης Φωκά, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Διευθύντρια του Forum on Religion,

London School of Economics

Ανδρέα Πανταζόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Α.Π.Θ

Νίκου Κοτζιά, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς

Παντελή Καλαϊτζίδη, Δρ. Θεολογίας, Συντονιστή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκοντος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Συντονισμός:

Νίκος Μουζέλης, Ομ. Καθηγητής του London School of Economics




Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή