Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

13_03_17

Πρόσκληση σε Εκδήλωση - Στρόγγυλη Τράπεζα στα Τρίκαλα


3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκπαιδευτικοί Θεολόγοι προσκαλούν σε εκδήλωση- ημερίδα με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν όψει της Συγκλήσεώς της και άλλα κανονικά θέματα», την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, 18.30-21.00 μ. μ., στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, στα Τρίκαλα.
Η συμμετοχή είναι για όλους ελεύθερη.

Στην Στρόγγυλη Τράπεζα συμμετέχουν οι:
Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς  Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θεόδωρος Γιάγκου,  Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δημήτριος Νικολακάκης, Λέκτορας Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μαρία Τατάγια, Δρ Νομικής

Τη συζήτηση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Γκίκας, Διευθυντής ΓΕΛ Προαστίου, Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 


ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ:

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

1η. Συνεδρία (18.30- 19.30)
Σύντομοι χαιρετισμοί
 "Η ανάγκη συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου-Δυσκολίες και Προοπτικές"
Ομιλητής Θεόδωρος Γιάγκου καθηγητής Α.Π.Θ.
"Το ζήτημα της Ορθοδόξου Διασποράς"
ομιλητής: Δημήτριος Νικολακάκης λέκτορας Α.Π.Θ.

Διάλειμμα-καφές (19.30-19.40)

2η συνεδρία (19.40-20.40)
"Το κανονικό ζήτημα του αυτοκεφάλου και οι αρνητικές απορροές του"
ομιλητής: Αρχ, Γρηγόριος Παπαθωμάς καθηγητής ΕΚΠΑ
"Το ζήτημα του κοινού ημερολογίου"
ομιλήτρια: Δρ Μαρία Τατάγια


Συζήτηση - ερωτήσεις , κλείσιμο εκδήλωσης (20.40-21.00)



Η συμμετοχή είναι για όλους ελεύθερη.

13_03_14

Εκδήλωση στη Θεολογική Σχολή Αθηνών


Θεολογία Διαλεγόμενη
Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Εκδήλωση στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Θεολογία Διαλεγόμενη: Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών», την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, 12-2 μ. μ., στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων, στην Θεολογική Σχολή, στην Πανεπιστημιούπολη.

Στην Στρόγγυλη Τράπεζα συμμετέχουν οι:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΑΣ, Πρόεδρος και Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Μάριος Μπέγζος

«Το μάθημα των Θρησκευτικών : Προβληματισμοί-Επισημάνσεις-Προτάσεις»


Διήμερο συνέδριο για το μάθημα των Θρησκευτικών διοργανώθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου προέκυψε σοβαρός και ουσιαστικός προβληματισμός, ως προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής εκπαιδεύσεως στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από το περιεχόμενο και την εν γένει παιδαγωγική και θεολογική ταυτότητα του προτεινομένου Προγράμματος Σπουδών που εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Α/θμίου και Β/θμίου Εκπαιδεύσεως από το 2011, αλλά και μέσα από τα προβλήματα που δημιουργεί το ζήτημα των απαλλαγών από το Μάθημα των Θρησκευτικών.

Από την μελέτη και κριτική του υπό δοκιμήν προταθέντος Προγράμματος Σπουδών που περιελήφθηκε στις εισηγήσεις του Συνεδρίου, διαπιστώθηκε ότι το Πρόγραμμα αυτό πρέπει να αποσυρθεί, με το σκεπτικό ότι τα προβλήματα που παρουσιάζει είναι δομικά και δεν επιδέχονται διορθώσεις ή ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Από το Συνέδριο επίσης, προέκυψε η ανάγκη συντάξεως ενός νέου Προγράμματος για το μάθημα των Θρησκευτικών, με την συμμετοχή της Πολιτείας, της Εκκλησίας, της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και άλλων αρμοδίων και ειδικών επιστημονικών παραγόντων. Το νέο Πρόγραμμα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους σκοπιμότητες, οιουδήποτε χαρακτήρα, που στη σύγχρονη κρίσιμη εποχή για την παιδεία και τον πολιτισμό μας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, τέλος, διετυπώθησαν προβληματισμοί και ερωτηματικά για το γεγονός του μη διορισμού Θεολόγων (μονίμων και αναπληρωτών), παρά την ύπαρξη εκατόν τριάντα (130) περίπου κενών θέσεων, σε ολόκληρη την χώρα. Η ΠΕΘ και άλλοι θεολογικοί φορείς δεσμεύθηκαν από τους εκπροσώπους τους να σταθούν αρωγοί στα προβλήματα της αδιοριστίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των εισηγήσεων, έγινε γόνιμος και μακρός διάλογος, με την συμμετοχή πολλών συνέδρων και ακροατών, με πολλές παρεμβάσεις και επισημάνσεις εκ μέρους τόσον του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου και των άλλων Σεβ. Μητροπολιτών όσον και των αξιοτίμων κ.κ. Καθηγητών όλων των βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως. Υπολογίζεται ότι, τις δύο αυτές ημέρες, το Συνέδριο, παρηκολούθησαν περίπου οκτακόσιοι (800) σύνεδροι μεταξύ των οποίων πλήθος θεολόγων φοιτητών και φοιτητριών.

 Από τον ΠρόναοΤεύχος 615, 14 Μαρτίου 2013

Διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του Βυζαντίου

Ένα ηλεκτρονικό ταξίδι στον άγνωστο κόσμο του Βυζαντίου θα έχουν πλέον την ευκαιρία να πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι μέσα από την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Το νέο πόρταλ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα θα παρουσιαστεί μάλιστα σε ημερίδα με τίτλο «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» που διοργανώνεται την Τρίτη 19 Μαρτίου στο υπουργείο Πολιτισμού. Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες για τους χρήστες υπηρεσίες προσφέρει το πόρταλ «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» και συγκεκριμένα:

-Τρεις ταξιδιωτικές διαδρομές σε βυζαντινές πόλεις (σταθμούς) με τον «επισκέπτη» να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (γεωγραφικές, ιστορικές,καλλιτεχνικές, αρχαιολογικές) για τα βυζαντινά μνημεία κάθε τόπου με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).

-Με την μορφή μελέτης εις βάθος, συγκεκριμένων θεμάτων ανάλογα με τα είδη των χρηστών (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές, ευρύ κοινό) προσφέρεται η δεύτερη. Η υπηρεσία αυτή μάλιστα προσφέρεται στο Διαδίκτυο και για ενδιαφερόμενους πολίτες - τουρίστες σε infokiosk που φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

-Οκτώ εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών περιλαμβάνει η τρίτη υπηρεσία.

-Με τη μορφή τριών ραδιοφωνικών εκπομπών οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και ένα παραμύθι που σχετίζονται με θέματα του βυζαντινού πολιτισμού (στο Διαδίκτυο και σε PDA) προσφέρεται εξάλλου η τελευταία υπηρεσία.

Με το πρόγραμμα αυτό το ΕΚΒΜΜ επιδιώκει τη δημιουργία ενός διαδικτυακού πολυχώρου, ελεύθερα προσβάσιμου, ο οποίος θα αποτελέσει βασική πηγή πληροφόρησης για τον Βυζαντινό πολιτισμό για κάθε πολίτη, εκπαιδευτικό, μαθητή ή φοιτητή διεθνώς.

Σημαντικό όμως είναι και ότι το πρόγραμμα θα κινείται και στα αγγλικά, έτσι ώστε να υπάρχει επίσημη και πιστοποιημένη πληροφόρηση σε όλο τον κόσμο για τον Βυζαντινό πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου μπορεί η ίδια πληροφορία να περνά και σε διαδικτυακούς τόπους άλλων ενδιαφερομένων φορέων, όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τουριστικής βιομηχανίας κ. ά.

Να σημειωθεί ότι το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τα επιχειρησιακά προγράμματα Ψηφιακής Σύγκλισης. Το ΕΚΒΜΜ άλλωστε ως ΝΠΙΔ εποπτεύεται από τον αν. υπουργό Πολιτισμού.

«Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου»: http://www.exploringbyzantium.gr


Από τον ΠρόναοΤεύχος 615, 14 Μαρτίου 2013

13_03_12

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία»



«Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία»
Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πειραιάς
10-12 Μαΐου 2013


Σκοπός του 3ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) είναι να προσφέρει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών  της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση.

Απευθύνεται σε
  • Στην κοινότητα των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης που ασχολούνται με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
  • Στην ερευνητική κοινότητα που ασχολείται με τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση
  • Στην κοινότητα των επαγγελματιών που ασχολούνται με την σχεδίαση και ανάπτυξη Ψηφιακών Συστημάτων και Υπηρεσιών για την Εκπαίδευση και τη Μάθηση
  • Στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων που ενσωματώνουν στα προγράμματα σπουδών τους μαθήματα για την σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: http://ask4research.info/etpe2013/ 

                                     Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ
                 Τα ηλεκτρονικά πρακτικά του Συνεδρίου βρίσκονται εδώ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ
Abstract:
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση, σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αποτελεί σημαντική διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιδιώκοντας τη διακρίβωση της επίτευξης προσδιορισμένων παιδευτικών στόχων καθώς και την ενίσχυση της ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου. Ο κλασικός τρόπος της εκπαιδευτικής αξιολόγησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλητικά ενδιαφέρουσες σημερινές ανάγκες, οφείλει να εμπλουτιστεί με νέες μορφές, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς αυτή. Χάρη στην ευρύτατη διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου, των εφαρμογών και των εργαλείων του, είναι δυνατή η ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία ενός διαφορετικού τρόπου εκπαιδευτικής αξιολόγησης, ώστε ο αναστοχασμός της παραδοσιακής εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται στους μαθητές με τρόπο απλό και κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα «μιλώντας» στη γλώσσα της ψηφιακής εποχής. Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση μιας διαφορετικής τεχνικής αξιολόγησης των μαθητών μέσα από τη χρήση των τεχνικών ψηφιακής μάθησης της Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Π.Σ.Δ. Για το λόγο αυτό, αξιοποιήθηκε ο μαθητικός Η/Υ, που δόθηκε στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου το 2008. Στόχος ήταν να δείξει ότι η εκπαιδευτική αξιολόγηση με χρήση ΤΠΕ μπορεί να καλλιεργήσει δεξιότητες υψηλού επιπέδου, ανάπτυξη και έκφραση ιδεών, κριτική επεξεργασία της γνώσης, αναστοχασμό και ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού έργου.

Ολόκληρο το άρθρο  μπορείτε να το διαβάσετε στα ηλεκτρονικά πρακτικά του Συνεδρίου που βρίσκεται εδώ

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή