Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

13_05_22

«Ορθοδοξία και συναφειακή θεολογία. Εναύσματα από την εκκλησιαστική Παράδοση»


Διεθνές Συνέδριο
Cluj-Napoca, Ρουμανία, 23-26 Μαΐου 2013

   
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER, Cluj-Napoca), το Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Fordham (Νέα Υόρκη), την Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Münster (Γερμανία), το Χριστιανικό Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου/Κέντρο για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Σερβία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ανδρέα (Μόσχα), και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ορθόδοξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες), με την υποστήριξη της Ορθοδόξου Μητροπόλεως του Cluj και της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai (Cluj-Napoca, Ρουμανία), διοργανώνει από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2013 διεθνές συνέδριο στο Cluj-Napoca της Ρουμανίας με θέμα: «Ορθοδοξία και συναφειακή θεολογία. Εναύσματα από την εκκλησιαστική Παράδοση».
    Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2010 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο με μεγάλη επιτυχία διεθνές συνέδριο με θέμα: «“Νεο-πατερική” σύνθεση ή “Μετα-πατερική” Θεολογία; Το αίτημα της θεολογίας της συνάφειας στην Ορθοδοξία». Το συνέδριο αυτό συνδιοργανώθηκε 
από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με πολλούς από τους φορείς που συνδιοργανώνουν και το παρόν συνέδριο στο Cluj-Napoca. Στο συνέδριο εκείνο του Βόλου οι εισηγήσεις ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη, ενώ οι διαδικτυακές επισκέψεις της διοργάνωσης που μεταδίδονταν απευθείας (στα ελληνικά και αγγλικά) από την ηλεκτρονική τηλεόραση in.tv ανήλθαν στον αριθμό των 12.000 και κάλυψαν 32 χώρες. Το συνέδριο προκάλεσε επίσης -και συνεχίζει να προκαλεί- μια πολύ ζωντανή συζήτηση στην Ελλάδα και στον Ορθόδοξο κόσμο εν γένει, γεγονός που τεκμηριώνει περαιτέρω την επιτυχία του.
    Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε επιτακτική η διοργάνωση ενός δεύτερου συνεδρίου το οποίο θα προωθήσει...
περαιτέρω την προαναφερθείσα προβληματική, προβάλλοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα παραδείγματα ορθόδοξης συναφειακής θεολογίας. Με τη διοργάνωση και αυτού του συνεδρίου εκφράζεται ευκρινώς η πρόθεση των συνεργαζόμενων Ορθδόδοξων Ινστιτούτων, Θεολογικών Σχολών και Ακαδημιών για την επεξεργασία ενός ορθόδοξου θεολογικού λόγου ικανού να απαντήσει στις προκλήσεις και τα ερωτήματα του σύγχρονου κόσμου. Το συνέδριο ουδόλως θα επιχειρήσει να αγνοήσει τους Πατέρες. Αντιθέτως, φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία του λόγου τους για το σήμερα. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν σύγχρονα ερωτήματα και προκλήσεις, άγνωστες στην εποχή των Πατέρων, θα υπογραμμίσει την ανάγκη γόνιμης αφομοίωσης της σκέψης τους.
    Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών θα φροντίσει με καθημερινά Δελτία Τύπου να κρατήσει ενήμερους τους φίλους της για την πρόοδο των εργασιών του εν λόγω συνεδρίου.
 
International Conference
Cluj-Napoca, Romania, May 23-26, 2013
    The Volos Academy for Theological Studies, in co-operation with the Romanian Institute for Inter-Orthodox, Inter-Confessional and Inter-Religious Studies (INTER, Cluj-Napoca, Romania), the Orthodox Christian Studies Center, Fordham University (USA), the Chair of Orthodox Theology, Münster University (Germany), the Christian Cultural Center of Belgrade (Serbia), the Institute for the Study of Culture and Christianity (Belgrade, Serbia), the St Andrews Biblical Theological Institute (Moscow), and the European Forum of the Orthodox Schools of Theology (EFOST, Brussels), with the support of the Orthodox Metropolis of Cluj, and the Faculty of Orthodox Theology of Babes-Bolyai University (Cluj-Napoca, Romania), has organized on international conference, to be held May 23-26, 2013, in Cluj-Napoca, Romania, entitled: “Can Orthodox Theology Be Contextual?  Concrete Approaches from the Orthodox Tradition.”
    Back in June 2010, a conference was organized in Volos, Greece, by the Volos Academy and many of the same institutions which are co-organizing the current conference in Romania, entitled “Neo-Patristic Synthesis or Post-Patristic Theology: Can Orthodox Theology be Contextual?” which was a tremendous success: the papers given were of the highest quality, attendance was high, and viewership through the internet (which was broadcast in Greek and English) received 12,000 hits from 32 different countries. The conference also provoked a very lively discussion in Greece and throughout the Orthodox world, which, again, is a sign of its success.
    For this reason, a follow-up conference was deemed necessary to provide concrete examples of... 
contextual theology that would manifest the organizers’ true intent—to provide an Orthodox theology that would engage in a sophisticated manner with the challenges and questions of the contemporary situation. Rather than ignoring the Fathers, the conference hopes to show the relevance of the Fathers today. Considering that many of the contemporary questions and challenges were unknown in the time of the Fathers, the conference hopes to highlight the need for a construction assimilation of their thought.
    The Volos Academy for Theological Studies will prepare daily press releases to keep friends updated on the progress of the conference.

13_05_19

«Μικρά Ασία. Προσφυγικά ατελεύτητα» Ένα νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα Νανάκη για τα αίτια και τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής, 90 Χρόνια μετά τον ξεριζωμό


Το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα Νανάκη δεν αποτελεί μια επιστημονική μονογραφία μόνον, σαν τις πολλές αντίστοιχες που μας έχει χαρίσει υπό την ιδιότητα του καθηγητού Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Ολοκληρώνοντας κανείς την ανάγνωση αυτού του βιβλίου νιώθει πλουσιότερος σε γνώσεις ιστορικές αλλά και κατακλύζεται από συναισθήματα, τα οποία έχουν την προσωπική σφραγίδα του συγγραφέως, αλλά δεν αφορούν μόνον αυτόν. Αφορούν μια πολυβασανισμένη γενιά του Ελληνισμού, τη γενιά της προσφυγιάς του ΄23, τους Ρωμιούς, οι οποίοι μετά τη Μικρασιαστική καταστροφή αναγκάσθηκαν ν΄ αφήσουν  πίσω τους χώματα ιερά της Ρωμιοσύνης, πατρίδες ευλογημένες και δοξασμένες, που έμειναν και παραμένουν αλησμόνητες. Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας γράφει, προκειμένου, όχι απλώς να συμβάλλει στη διατήρηση αυτής της μνήμης, αλλά για να την εμπλουτίσει ιστορικά και να την τονώσει συναισθηματικά. Παράλληλα δε για να επισημάνει ότι και ο αιώνας που διανύουμε μαστίζεται και δοκιμάζεται από προσφυγικά ατελεύτητα, καθώς το δράμα της προσφυγιάς βιώνεται από χιλιάδες συνανθρώπων μας σ΄ όλο τον πλανήτη και να τονίσει το χρέος μας, ως χριστιανών, να πλησιάζουμε και να διακονούμε τους πρόσφυγες συνανθρώπους μας, με πρότυπο τον Χριστό, τον «εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω».  
Ο τίτλος του νέου βιβλίου, το οποίο κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Αντ. Σταμούλη της Θεσσαλονίκης: «Μικρά Ασία. Προσφυγικά ατελεύτητα». Πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα που αρθρώνεται σπονδυλωτά με μια σειρά μικρασιατικών κειμένων του συγγραφέα, στα οποία καταγράφεται σύνολη η πορεία, η πνευματική και πολιτισμική κυριαρχία του μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως αυτή εκφράσθηκε, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, στους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και μετά την Αλωση (1453) και μέχρι το διάστημα πριν τη Μικρασιατική καταστροφή (1922), όταν, παρά τους κατά καιρούς διωγμούς ο Ελληνισμός, το Γένος μας εξακολουθούσε να ζει, να δημιουργεί και να διαφυλάττει την πολιτιστική και πνευματική παρακαταθήκη της Ρωμιοσύνης με πόλο αναφοράς και στήριγμα το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, σε ρόλο εθναρχούσας Εκκλησίας. 
Στό σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε ακόμη περισσότερα (μια εκτεταμένη βιβλιοπαρουσίαση) από τον εκλεκτό συνάδελφο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο. 

http://www.amen.gr/article13873

13_05_12

Μια διαφορετική τεχνική αξιολόγησης μαθητών με την αξιοποίηση των μαθητικών Η/Υ και του περιβάλλοντος Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου

Μια διαφορετική τεχνική αξιολόγησης μαθητών με την αξιοποίηση των μαθητικών Η/Υ και του περιβάλλοντος Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου
Αλέξανδρος Γκίκας
Περίληψη
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση, κατά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αποτελεί σημαντική διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιδιώκοντας τη διακρίβωση της επίτευξης προσδιορισμένων παιδευτικών στόχων καθώς και την ενίσχυση της ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου. Ο κλασικός τρόπος της εκπαιδευτικής αξιολόγησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλητικά ενδιαφέρουσες σημερινές ανάγκες, οφείλει να εμπλουτιστεί με νέες μορφές, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς αυτή. Χάρη στην ευρύτατη διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου, των εφαρμογών και των εργαλείων του, είναι δυνατή η ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία ενός διαφορετικού τρόπου εκπαιδευτικής αξιολόγησης, ώστε ο αναστοχασμός της παραδοσιακής εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνεται στους μαθητές με τρόπο απλό και κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα  «μιλώντας» στη γλώσσα της ψηφιακής εποχής. Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση μιας διαφορετικής τεχνικής αξιολόγησης των μαθητών μέσα από τη χρήση των τεχνικών ψηφιακής μάθησης της Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Π.Σ.Δ. Για το λόγο αυτό, αξιοποιήθηκε ο μαθητικός Η/Υ, που δόθηκε στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου το 2008. Στόχος ήταν να δείξει ότι η εκπαιδευτική αξιολόγηση με χρήση ΤΠΕ  μπορεί να καλλιεργήσει δεξιότητες υψηλού επιπέδου, κριτική επεξεργασία της γνώσης, αναστοχασμό και ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού έργου.

Λέξεις κλειδιά: αξιολόγηση, μαθητικοί Η/Υ, Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ Ή ΝΑ ΚΑΤΕΒΆΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΕ PDF
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝEΔΡΙΟ ΣΕ VIDEO





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2013 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ



13_05_11

«Παιδαγωγικό Yπόβαθρο των Ψηφιακών Πόρων Εμπλουτισμού των Ηλεκτρονικών Σχολικών Βιβλίων των Θρησκευτικών»

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο 
  "Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία" 
  Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
   Πειραιάς, 10-12 Μαΐου 2013

Παρουσίαση της εισήγησης με θέμα:
«Παιδαγωγικό Yπόβαθρο των Ψηφιακών Πόρων  Εμπλουτισμού των Ηλεκτρονικών Σχολικών  Βιβλίων των Θρησκευτικών»
Β. Μητροπούλου1


, Ι. Κομνηνού2 
, Ν. Αργυρόπουλος3
1 Τμήμα Θεολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, mitro@theo.auth.gr
2 Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, kilm@otenet.gr,
3
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, nickargiropoulos@gmail.com

Περίληψη
Ο ψηφιακός εμπλουτισμός των βιβλίων των Θρησκευτικών εντάσσεται στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου. Κατά την ανάπτυξη του υλικού δόθηκε έμφαση στην παιδαγωγική αξία του ώστε να υποστηρίζει: ευέλικτους τρόπους παρουσίασης/αναπαράστασης, ευελιξία στην ενίσχυση και ανατροφοδότηση και ευέλικτες προσεγγίσεις για δέσμευση στη μαθησιακή διαδικασία. Οι πόροι εμπλουτισμού παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία και διαβαθμισμένη διαδραστικότητα και περιλαμβάνουν: εισαγωγικές παρουσιάσεις με συνοπτική παρουσίαση των βασικών σημείων του μαθήματος, δραστηριότητες με διάφορες εφαρμογές διαδραστικού  τύπου, χάρτες, συλλογές φωτογραφιών, βίντεο, σύνδεση με Βικιπαίδεια,/ηλεκτρονικό λεξικό, ασκήσεις διαφόρων τύπων. Για τη δημιουργία πόρων χρησιμοποιήθηκαν ανοικτά - ελεύθερα λογισμικά και εργαλεία συγγραφής και, όπου οι ανάγκες απαιτούσαν, εμπορικά λογισμικά .

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2013, στο πανεπιστήμιο Πειραιά, η επ. Καθηγήτρια κα Bασιλική Μητροπούλου, Υπεύθυνη του Έργου Εμπλουτισμού των ψηφιακών βιβλίων Θρησκευτικών, μαζί με τους συνεργάτες της, παρουσίασε το παραπάνω θέμα, αποσπώντας την επιδοκιμασία των παρευρισκομένων ακροατών, για την άρτια οργάνωση, συνεργασία και αποτελεσματικότητα της ομάδας ψηφιακού εμπλουτισμού για τα βιβλία των Θρησκευτικών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Δείτε την εισήγηση της κας Μητροπούλου σε PDF 
Δείτε την παρουσίαση της κας Μητροπούλου σε  video & ppt.

Η κα Βασιλική Μητροπούλου με τους συνεργάτες της στο έργο του ψηφιακού εμπλουτισμού των βιβλίων Θρησκευτικών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, Αλέξανδρο Γκίκα, Ιωάννα Κομνηνού και Ν. Αργυρόπουλο

13_05_03

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΚΣΤΑΣΕΙΣ


Καλή Ανάσταση 
από την αστείρευτη έμπνευση του  Γιώργου Αλεξανδρή

Έσκυψες και μου ψιθύρισες της νύχτας την ανάσα,
με την κρυφή κι ευπρόσδεκτη των άστρων συνωμοσία
και υπέκυψα στον πειρασμό λαγνεία να σ’ αγρυπνήσω
μ’ ένα μαγνάδι φεγγαρόλουστο στα ξέπλεκα μαλλιά σου
και μια αμαρτία  λάτρεμα  αποσπερνής μαγείας ,
αφού μεσονυχτίς γιατρεύονται τα θαύματα τ’ αθώα.
Κινάει απ΄τον παράδεισο το κόκκινο το βράδυ,
με μια αγιοσύνη θέλγητρο και με στοργή γητεία,
φέρνει σιωπές αμάλγαμα, απόπειρες και συνάξεις
που αληθεύουν σε μια παράκληση τ’ ασύνειδο του νου
και σημαδεύουν σε μια γωνιά, πλατιά την ύπαρξή σου
να έχει χώρο η ζωή και χρώματα η νύχτα,
Περίσσευμα ψυχής του ερχομού σου το καρτέρεμα,
η παρουσία σου έκσταση και αγγέλων συμφωνία,
μ’ εγκώμια στα χείλη σου και προσκύνημα στο κορμί σου
περνώ από την άβυσσο του φόβου δίχως ξόρκια,
κρύβω την απουσία σου με ξόμπλια και δεήσεις
και συγχωρώ τ’ αλύτρωτο στο χάραμα σαν φεύγεις.

2-5-13


  Η εικόνα είναι από:kokkinosvorias.blogspot.com 

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή