Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

19_11_20

Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Aνάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία συνδιοργανώνουν στις 15-17 Μαΐου 2020 στην Αθήνα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας».

Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές,  εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος με προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση ή με εργαστήριο θα πρέπει να στείλουν τον τίτλο και την περίληψη της ανακοίνωσής τους (έως 300 λέξεις) μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα  ekedisyconference.weebly.com έως τις 31 Ιανουαρίου 2020
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Υποβολή περιλήψεων: 31 Ιανουαρίου 2020
Ημερομηνία έγκρισης προτάσεων: 28 Φεβρουαρίου 2020
Διεξαγωγή συνεδρίου: 15-17 Μαΐου 2020 
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

15-17 Μαΐου: Aρσάκειο Ψυχικού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ηλεκτρονική διεύθυνση: ekedisyconference@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://ekedisyconference.weebly.com/

3ο Συνέδριο MoodleMoot στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης,  διοργανώνουν στις 28 & 29 Νοεμβρίου 2019 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, το 3ο Συνέδριο MoodleMoot Greece.
Σκοπός του Συνεδρίου MoodleMoot είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle, να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα, καθώς και να παρουσιαστούν καινοτόμες χρήσεις λειτουργιών του Moodle στην Ελλάδα και διεθνώς.
Κατά την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 30 ομιλίες και 5 workshops, προσφέροντας ένα πλούσιο διήμερο σε θέματα e-μάθησης, από την κοινότητα του moodle, την πιο δυναμική κοινότητα elearning στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου είναι:
  • Τη ομιλία της Elisabeth Dalton (Research Analyst  Moodle HQ’s) – Moodle Learning Analytics: Defining and Measuring «Quality Education»
  • Την παρουσίαση του Δρ. Δ. Σάμψων “The Learn2Analyse MOOC: Learn to Analyze Educational Data and Improve your Online Teaching with Moodle”
  • Την παρουσίαση της Πανωραίας Σπηλιοπούλου  (HEAL-Link Legal Advisor)  για τα Δικαιώματα στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο
  • Τον Δρ Αύγουστο Τσινάκο (International Hellenic University – AETMA Lab Dept. of Computer Science)με την παρουσίαση του “Εικονικό Σχολείο: Εκπαιδευτική Δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών για τη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών με τη χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας”
  • Την παρουσίαση του Zvonko Martinovic, (University of Zagreb University Computing Centre -SRCE) “One Moodle installation for over 100 higher education institutions in Croatia “
  • Την παρουσίαση των εργαλείων ηλεκτρονικής μάθησης στο Α.Π.Θ. από την Β. Κάλφα, Δ. Χαριδήμου & Α. Αγορογιάννη (ΑΠΘ) 
Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και των workshops είναι διαθέσιμο στο https://moodlemoot.org/mootgr19/program/   και για να το παρακολουθήσετε θα πρέπει να εγγραφείτε στο https://moodlemoot.org/mootgr19/registration/

1ο Συμπόσιο Ορθ. Ψαλτριών και συναυλία στο Βόλο


 

Το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Βόλου το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών «Αγία Καικιλία».  Το συμπόσιο και το φεστιβάλ διοργανωνεται από την Ακαδημια Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος σε συνεργασία με τον Χορό Ψαλτριών με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη ​Δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, Μουσικολόγο του Α.Π.Θ., τ. Διδάσκουσα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία "Βελλάς" Ιωαννίνων, Ιδρύτρια - Δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών "ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ" (2012), Εκπαιδευτικό Μουσικής ΥΠΕΠΘ, Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, Σολίστ Πιάνου και Διπλωματούχο Ανωτέρων Θεωρητικών.
 
Το Συμπόσιο Ψαλτριών

Το 1ο Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών προσδοκά να δώσει την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικείας φωνής, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, το ρεπερτόριο κ.α. Περιλαμβάνει: επιστημονικές εισηγήσεις, εργαστήρια Ψαλτικής, συναυλίες , συμμετοχή σε αρχιερατική Ιερή Ακολουθία Όρθρου & Θείας Λειτουργίας.

Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται από την  Εκκλησία, την 22α Νοεμβρίου εκάστου έτους ομού μετά των τριών συμμαρτυρησάντων με αυτήν Αγίων Βαλεριανού, Τιβουρτίου και Μαξίμου

Στις εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν ενεργή συμμετοχή περίπου 90 ψάλτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Τρίκαλα, Λάρισα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Σπάρτη, κλπ), όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιερών Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδας και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, χοροί ψαλτριών, γυναίκες που εκτιμούν και αγαπούν την Ψαλτική Τέχνη.
 
Η συναυλία του Σαββάτου
 
Τ
ο συμπόσιο θα λήξει με μία πανηγυρική συναυλία το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου στις 19.00 – 21.00 κατά την οποία θα εμφανιστούν οι Χοροί Ψαλτριών «Αγία Ανυσία» από τη Θεσσαλονίκη με χοράρχη την Μαρία Αλεξάνδρου, «Γυναικών Ηχήματα» από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας με χοράρχη την Μαρία Καψάλη και «Αι Άδουσαι» από το Βόλο, με δομεστίκαινα την Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το μουσικολογικό και ψαλτικό δρώμενο «Κασσιανή: η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα» με τις συμμετέχουσες ψάλτριες του Συμποσίου επί σκηνής. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος ο οποίος και κατά την λήξη της εκδήλωσης θα απονείμει τιμητικούς τίτλους στους συμμετέχοντες Χορούς Ψαλτριών.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 οι χοροί ψαλτριών και οι ψάλτριες θα ψάλλουν τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, που θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Δημητριάδος 104 Fm
Το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών,
το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών και συναυλία στο Βόλο
 

19_11_04

ΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ 
του Γιώργου Αλεξανδρή



Με δυο αφρόντιστες σιωπές,
δόλιες αθωότητες στη βία της ανάγκης
και την ανώδυνη παραδοχή των συμβιβασμών,
αποδέχτηκε συμβουλές και υποδείξεις,
ενέδωσε σε διατεταγμένες απόκρυφες απειλές,
κατέφυγε σε εύσχημες ερμηνείες και σπουδές
κι αφέθηκε ανερμάτιστος σε ευθύνες και ευθιξίες.

Με δυο άναρθρες κραυγές,
ανώριμη κι απρόσωπη ηχώ του διπλανού του,
ορθόδοξες  στην πρόφαση συναίνεσης
και την αναγνώριση ισχύος και δικαίου,
αμφισβήτησε πρακτικές και ομορυθμίες,
όρθωσε ανάστημα κοινωνικής επιταγής και χρέους
και συντάχθηκε επίκλητος κι ομόλογος συνοδοιπόρος.

Αδίκαστες οι εποχές κι αλόγιαστες οι συμπεριφορές,
η ταύτιση ασφάλεια και η αποχή αγώνας
καθώς η αλλοτρίωση σπούδαγμα είναι και θεσμός
στην κοινωνία της σιωπής,της βοής και της φυγής,
που ασύνειδα στα ησυχαστήρια ανακαλύπτει
αντίσταση στη συνήθεια, ανατροπή στο πρέπον
και την πληρότητα ζωής,σοφία της φοβίας.

Σαν έχει η πίστη μέτρημα κι ο στοχασμός τις άκρες,
πλαίσια στενά η ηθική και η λογική κανόνες,
οι δυο αφρόντιστες σιωπές παραίτηση και δειλία είναι,
οι δυο άναρθρες κραυγές περισπασμός κι αντινομία,
εχέγγυα προσαρμογής στην ευπρέπεια της ομοιομορφίας
δίχως ρωτήματα και αναστολές, χωρίς επινοήσεις,
συνύπαρξη διαβλητή σε μια κλειστή κι αμνήμονη κοινωνία.

19_09_30

Πρόσκληση συμμετοχής στο Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας

 
Οργάνωση: Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων. Με την υποστήριξη της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
Διδάσκων: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Δρ Θεολογίας και Ελληνικής Παλαιογραφίας, Royal Holloway, University of London).
Στόχοι και σκοποί του Σεμιναρίου: Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να έλθουν σε άμεση επαφή με γραπτές πηγές της Θεολογίας, Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και γενικότερα της χειρόγραφης πολιτιστικής μας παράδοσης.
Στόχος των μαθημάτων είναι η γνωριμία με τον κόσμο του ελληνικού χειρόγραφου βιβλίου από τη Βυζαντινή περίοδο και την Αναγέννηση μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια. Οι φοιτητές θα γνωρίσουν τον χειρόγραφο κώδικα ως υλικό αντικείμενο και με τη χρήση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων, θα εξασκηθούν στην ανάγνωση κειμένων σε μεγαλογράμματη και κυρίως μικρογράμματη γραφή, που παραδίδονται σε ελληνικά χειρόγραφα. Έμφαση δίνεται στην ανάλυση συντομογραφιών και συμπλεγμάτων που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί γραφείς, και γενικότερα σε όλες τις ιδιαιτερότητες που συναντάμε στη χειρόγραφη παράδοση των κειμένων.
Σκοπός των μαθημάτων είναι, με την εξοικείωση στην ανάγνωση και μεταγραφή κειμένων που παραδίδονται σε χειρόγραφους κώδικες από ποικίλους γραφείς σε διαφορετικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις γνώσεις και την μεθοδολογία που θα τους επιτρέψει να μελετήσουν σε βάθος τις γραπτές πηγές στη χειρόγραφη μορφή τους και να προάγουν την έρευνα σε διάφορα επιστημονικά πεδία.
Μέθοδοι διδασκαλίας: Διαλέξεις με την αξιοποίηση των εποπτικών μέσων διδασκαλίας (PowerPoint, internet, databases). Πρακτική εφαρμογή μεθοδολογίας στην μελέτη των αντικειμένων των διαλέξεων (π.χ., Βιβλιογραφικά εργαστήρια, Μεταγραφή και Κριτική των κειμένων, Συντομογραφίες και Συμπλέγματα, Ταυτίζοντας κείμενα και γραφείς, κλπ.) σε ισάριθμα Σεμινάρια με την ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών.
Διδασκόμενες ενότητες: Παλαιογραφία, Κωδικολογία, Διπλωματική. Υλικά και όργανα γραφής. Εξέλιξη της ελληνικής γραφής. Μεταγράφοντας ένα κείμενο. Ιδιομορφίες γραφέων και καλλιγραφείων. Αντιγραφή ή υπαγόρευση. Διακόσμηση χειρογράφων. Βιβλιογραφικά εργαστήρια. Σημειώματα (βιβλιογραφικά, κτητορικά, κ.α.). Στάχωση των χειρόγραφων κωδίκων. Συστήματα αριθμήσεως. Περιγραφή χειρογράφων. Χρονολόγηση των χειρόγραφων κωδίκων. Λόγιοι και Γραφείς. Αυτόγραφα κείμενα. Παλαιογραφία στην ψηφιακή εποχή. Κριτική έκδοση κειμένων.
Επιλογή Βιβλιογραφίας
C.M. Briquet, Les filigranes. Dictionnaire historique des marques du papier dèsleur apparition vers 1282 jusqu’en 1600 , vol. 1-4, Paris 1907 (repr. Paris 1976)
E. Gamillscheg-D. Harlfinger, Repertorium der griechischen Kopisten, 800-1600, vol. 1-3 (Vienna, 1981-1997)
H. Hunger, Ο κόσμος του βυζαντινού βιβλίου. Γραφή και ανάγνωση στο Βυζάντιο (μτφ. Γ. Βασίλαρος) (Αθήνα, 1995)
K.-S. Lake, Dated Greek Minuscule Manuscripts to the Year 1200, vol. 1-10 (Boston, 1934-1945).
E. Mioni, Εισαγωγή στην ελληνική παλαιογραφία (μτφ. Ν. Παναγιωτάκης) (Αθήνα, 1994)
Γ. Παπάζογλου, Βυζαντινή βιβλιολογία ή εγχειρίδιον παλαιογραφίας και κωδικολογίας (Κομοτηνή, 2001)
Α. Σιγάλας, Ιστορία της ελληνικής γραφής [Βυζαντινά Κείμενα και Μελέται, 12] (Θεσσαλονίκη, 1974)
M. L. West, Κριτική των κειμένων και τεχνική των εκδόσεων (μτφ. Γ. Μ. Παράσογλου) (Αθήνα, 1989)

Το Σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν : Υποψήφιοι διδάκτορες, ανεξάρτητοι ερευνητές, πτυχιούχοι Φιλολογίας, Θεολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Αρχειονομίας, ξεναγοί, φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανατρέχουν σε κείμενα της χειρόγραφης παράδοσης (φιλόλογοι, ιστορικοί, θεολόγοι), ιερείς, στελέχη ενοριών.
Πληροφορίες: Γραμματεία Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, κα Βαλίλα Γιαννουτάκη, τηλ. 24210 93551, 93553. E-mail: giannoutaki@acadimia.org
Εγγραφές: Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την online φόρμα συμμετοχής
Οι θέσεις του σεμιναρίου είναι περιορισμένες.
Η προθεσμία εγγραφής είναι μέχρι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.
Η πρώτη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 5 μ.μστο Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Βόλου (Αντωνοπούλου με Δημάρχου Γεωργιάδου).

Διάρκεια Σεμιναρίου: Η διάρκεια του Σεμιναρίου ορίζεται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα, ως τον Ιανουαρίου του 2021.

Κόστος-Πληρωμή: Συμβολική εγγραφή 20 ευρώ ανά εξάμηνο. Η πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά ή σε κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης, έως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στο λογαριασμό
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ,
IBAN: GR6401108580000085800272511,
Αριθμός Λογαριασμού: 85800272511.
Παρακαλείσθε στη θέση «Αιτιολογία» να βάλετε το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος και να κρατήσετε την απόδειξη πληρωμής.

ΑΕΝΑΗ ΔΙΑΦΥΓΗ

ΑΕΝΑΗ  ΔΙΑΦΥΓΗ
του Γιώργου Αλεξανδρή
Χριστιανικές Ταινίες «Διαφυγή από την Παγίδα» Κλιπ 4 - Μπορεί να σωθεί κανείς πιστεύοντας στον Κύριο μέσα στη θρησκεία;

Απόκαμα. Επιστροφή στην κρύπτη.
Κομμάτι να ξαποστάσω
απ’ το κυνηγητό του χρόνου,
μια στάλα ν΄ ανασάνω
απ’ την προσμονή και το ονειροπόλημα
μιας ξέχωρης δικής μου μέρας.
Προτρέχω να προλάβω
την τόσο κοντινή επόμενη στιγμή,
πιο πέρα απ’ τη συνέχεια ν’ αγναντέψω,
μα δεν τα καταφέρνω
κι αυτόμολος δικάζομαι
στη βεβαιότητα του απρόσφορου,
στης μοναξιάς το ανέφικτο
και του αυτοπροσδιορισμού τη δίνη.
Απόκαμα. Αναθάρρηση στην πρόβλεψη.
Απροσπέλαστος ο χρόνος στη μονιμότητά του,
αδυσώπητος στο άκαμπτο μέτρημά του
κι ανελέητος στην ευστάθεια του ρυθμού του.
Και πώς να προλάβω μνήμες να φτιάξω,
θύμησες να μαζέψω,
μπροστά από το αύριο,
από το χθες πιο κείθε
με μια συναίσθηση κοντή και γνώση  μετρημένη;
Απόκαμα. Ανακύκληση στη ζεύξη.
Στεριώνω μια παραδοχή στη φυγή,
στην αποζήτηση την άρνηση φτερώνω
κι επιμένω να επισκοπώ και ν' αναρωτιέμαι
με μια βασανιστική επιτήδευση
και πάλι στην ουτοπία και τα προσχήματα να σταθώ,
στην ανημπόρια αντέρεισμα να θεμελιώνω
και ασυγχώρητο το ξάφνιασμα στην απορία,
στα ύστερα ν’ αποποιούμαι.
Απόκαμα. Ενσυνείδητη επινόηση.
Το θέσπισμα προσήγορη δοκιμή
τα  αναπάντητα βεβαίωση και αρχή,
μετανιωμός η διεκδίκηση
και η συνέπεια προσφυγή,
σε μια αέναη του χρόνου και δική μου διαφυγή.
 

19_08_28

1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΨΑΛΤΡΙΩΝ ‘ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ’

  1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»



Βόλος, 22 – 24 Νοεμβρίου 2019
Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας – Μελισσάτικα, Βόλος
«Γυναίκες Ψάλτριες Βυζαντινής & Εκκλησιαστικής Μουσικής»
«Διδασκαλία και διεύθυνση γυναικείου Χορού Ψαλτριών»
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τα μελοποιήματα – συνθέσεις της εκκλησιαστικής μουσικής του ανατολικού ορθόδοξου βυζαντινού μέλους είναι γραμμένα από άνδρες μελουργούς και απευθύνονται σε άνδρες ψάλτες. Κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν σπουδάσει Βυζαντινή &εκκλησιαστική Μουσική τόσο σε Ωδεία και Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων όσο και στα Μουσικά Σχολεία όπου το μάθημα της Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής είναι υποχρεωτικό στο αναλυτικό πρόγραμμα των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των γυναικών που έχουν ήδη πάρει το Πτυχίο και το Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής. Η ανάγκη της παρουσίας ψαλτριών σε ιερούς ναούς προκειμένου να αναπληρώσουν ένα άδειο αναλόγιο λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού ψαλτών είναι ένα σημάδι της εποχής μας. Η επανεμφάνιση πολλών ανδρικών χορών ψαλτών κατά το παλαιό βυζαντινό τυπικό, η μελέτη και η παρουσίαση μελών εκ του ρεπερτορίου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών, δημιούργησαν την αντίστοιχη τάση σε ψάλτριες να οργανώνονται σε χορούς, να μελετούν τα βυζαντινά μέλη και να συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές ακολουθίες του νυχθημέρου και να παρουσιάζονται σε συναυλίες εκκλησιαστικών μελών.
Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών ‘Αγία Καικιλία’ προσδοκά να δώσει την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικείας φωνής, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, η προθέρμανση της φωνής, το ρεπερτόριο κ.α. Η καλλιτεχνική διευθύντρια δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη και οι διοργανωτές καλούν ψάλτριες ανατολικού ορθοδόξου μέλους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής ορθόδοξης Ψαλτικής Τέχνης, την πλειάδα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση στον Βόλο.
Το Συμπόσιο θα περιλαμβάνει:
Επιστημονικές εισηγήσεις
Εργαστήρια Ψαλτικής
Συναυλίες
Συμμετοχή σε αρχιερατική Ιερή Ακολουθία Όρθρου & Θείας Λειτουργίας.
Επισκέψεις σε Εκκλησιαστικά Μνημεία και Θησαυρούς της Εκκλησιαστικής Τέχνης.
Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται και από τις δύο Εκκλησίες, την 22α Νοεμβρίου εκάστου έτους ομού μετά των τριών συμμαρτυρησάντων με αυτήν Αγίων Βαλεριανού, Τιβουρτίου και Μαξίμου
Δυνατότητα ενεργής συμμετοχής έχουν ψάλτριες όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιερών Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδας και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, μοναχές, χοροί ψαλτριών, καθώς και κάθε γυναίκα που εκτιμά και αγαπά την Ψαλτική Τέχνη.
Δικαίωμα συμμετοχής ως ακροατές έχουν άπαντες ενδιαφερόμενοι για τα θέματα και τις συναυλίες της διοργάνωσης.
Καλλιτεχνική διεύθυνση:
Δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη
Μουσικολόγος Α.Π.Θ. Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α
τ. ΔιδάσκουσαΑνωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία "Βελλάς" Ιωαννίνων
Ιδρύτρια - Δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών "ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ" (2012)
Εκπαιδευτικός Μουσικής ΥΠΕΠΘ
Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής
Σολίστ Πιάνου
Διπλωματούχος Ανωτέρων Θεωρητικών
Θέματα Συμποσίου
Οργάνωση – σχεδιασμός
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στον Βόλοστο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού (Μελισσιάτικα Βόλου) το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019. Οι βραδινές ψαλτικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22/11 και το Σάββατο 23/11.
Ο γενικός σχεδιασμός είναι ο ακόλουθος:
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου (εορτή της αγίας παρθενομάρτυρος Καικιλίας)
- Απόγευμα: έναρξη – προσφωνήσεις – χαιρετισμοί
- Κεντρική εισήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, ιδρύτριας και δομεστίκαινας δρ. Σέβης Μαζέρα – Μάμαλη
- Ψαλτική εκδήλωση (Χορός Ψαλτριών ‘Αι Άδουσαι’)
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019
- Πρωί: επιστημονικές ανακοινώσεις
- Μεσημέρι : εργαστήρι ψαλτικής
- Απόγευμα: κοινή πρόβα όλων των ψαλτικών χορών
- Βράδυ: Ψαλτική εκδήλωση (συμμετέχοντες Χοροί Ψαλτριών)
- Τελετή λήξης με κοινή εμφάνιση όλων των συμμετεχόντων Χορών των Ψαλτριών
- απονομή αναμνηστικών και διπλωμάτων
Κυριακή 24 Νοεμβρίου
- Πρωί: Όρθρος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου με την συμμετοχή των Χορών Ψαλτριών και (προαιρετικά) των συμμετεχουσών ψαλτριών στο Συμπόσιο.
ΕΚΔΡΟΜΗ:
Επίσκεψη στο Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στην Μακρινίτσα Πηλίου, στην Ι.Μ.Ταξιαρχών Πηλίου (παρακολούθηση εσπερινού από τον Χορό Μοναζουσών Ψαλτριών της Ι.Μ.Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου).
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούνται επιστημόνισσες & ερευνήτριες της Θεωρίας και της Πράξης, της Ιστορίας και Μορφολογίαςτης Ψαλτικής Τέχνης (Μουσικολόγοι, πανεπιστημιακές καθηγήτριες,διδακτόρισσες, υποψήφιες διδακτόρισσες) που ασχολούνται με κάποια πτυχή του θέματος του Συμποσίου ή γενικότερα με την Ψαλτική Τέχνη, να συμμετάσχουν στο Συμπόσιο.
Καλούνται Χοροί Ψαλτριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάσουν πρόγραμμα αυστηρά με εκκλησιαστικά μέλη της ανατολικής ορθόδοξης ψαλτικής Τέχνης. (ελάχιστος αριθμός χορωδών 10 άτομα).
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Η συμμετοχή αφορά:
Ζητείται η συμμετοχή Ψαλτριών και ακροατών και πάντων των όσων ενδιαφέρονται για την γυναικεία Ψαλτική και για τις θεματικές του Συμποσίου και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Για όλες τις περιπτώσεις συμμετοχής χρειάζεται να υποβληθεί δήλωση συμμετοχής με την αντίστοιχη φόρμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 .
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου και του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί την 1 η Νοεμβρίου 2019.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το κόστος συμμετοχής για κάθε ενεργή συμμετέχουσα στο συμπόσιο (ομιλήτρια, ψάλτρια, μέλος χορού, ακροάτρια/της) στα 50 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται ο φάκελος με το υλικό του Συμποσίου, οι καφέδες, τα κεράσματα, το δείπνο της Παρασκευής και τα γεύματα του Σαββάτου.
Η συμμετοχή στην εξόρμηση της Κυριακής είναι προαιρετική. Τα έξοδα της εκδρομής της Κυριακής βαρύνουν ατομικά τους συμμετέχοντες (θα ανακοινωθεί προσεχώς το ακριβές αντίτιμο το οποίο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων).
Η Οργανωτική επιτροπή αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδα, θα προτείνει όμως πιθανές επιλογές διαμονής σε ειδικές για τις συνέδρους τιμές.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Το κόστος συμμετοχής θα καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος σημειώνεται στον ιστοχωρο (παρακαλείστε όπως αναγράφετε τα πλήρη ατομικά σας στοιχεία στην κατάθεση του ποσού).
Η εγγραφή είναι ολοκληρωμένη με την κατάθεση της συμμετοχής.
Οργανωτική Επιτροπή
Παντελής Καλαϊτζίδης , Δρ. Θεολογίας – Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι ΄Αδουσαι» - Πιανίστα
Βασιλική Γούση , Μουσικολόγος ΑΠΘ, δρ. Μουσικολογίας ΑΠΘ, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, Πιανίστα, Εκπαιδευτικός Μουσικής, Μέλος Χορού Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ»
Δέσποινα Λουκίδου , Μουσικολόγος ΑΠΘ, υποψ.διδάκτωρ Μουσικολογίας ΑΠΘ, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, Πιανίστα, Εκπαιδευτικός ΜουσικήςΜουσικό Σχολείο Βόλου, Μέλος Χορού Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ»
Αντιγόνη Σδρόλια , Πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Νεοελληνική φιλολογία (Ε.Κ.Π.Α), Πτυχιούχος Ιταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Α.Π.Θ), κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στα Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), συγγραφέας, καθηγήτρια φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Επιστημονική Επιτροπή
Μαρία Αλεξάνδρου , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικολογίας, Τμήματος μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.Εκπρόσωπος του Τμήματος στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής Α.Π.Θ.
Φλώρα Κρητικού, Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α. δρ.Bυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α, Doctoratd’Etat (EcolePratiquedesHautesEtudes – Sorbonne, Paris, France)
Ευαγγελία Σπυράκου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης ‘Ιστορία Βυζαντινής Μουσικής’ ΠΑ.ΜΑΚ., τ. Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Δράμας, δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Μαρία Αργυρίου, Δρ, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) - Εφαρμοσμένη Μουσική Παιδαγωγική, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος
Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» - Πιανίστα.

Καλλιτεχνική επιτροπή
Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» - Πιανίστα.
Νεκταρία Καραντζή , Δρ Νομικής, με μεταπτυχιακιακές ειδικεύσεις σε Ποινικό Δίκαιο - Εγκληματολογία και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, πρόεδρος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών που τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου, επ. πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής.
Αυγουστίνα Καποτή , Αρχιμουσικός (''Orchestral and Choral Conductor''), Πτυχιούχος Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α., Master of Arts in Orchestral and Choral (Bard Conservatory New York U.S.A.), Master of Arts in Choral Conducting (University of Birmingham U.K.)
Ερατώ Αλακιοζίδου , Σολίστ πιάνου, καθηγήτρια Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (IRC) International relations coordinator, καθηγήτρια Ωδείου Αθηνών, Καλλιτεχνική Διευθύντρια διεθνούς φεστιβάλ “Music Diaries” workshop festival & “Ideefixe Ensemble”, general manager “be artive”
Γραμματεία, Συντονιστική – Εκτελεστική
Βαλίλα Γιαννουτάκη, Master Θεολογίας
Τηλ: 2421093553
Website: www.acadimia.org

19_07_02

Η ΠΑΜΦΙΛΗ

 Η ΠΑΜΦΙΛΗ
του Γιώργου Αλεξανδρή

 Κατά την αυγή;

Κόκ­κινη ανα­τολή, των ονεί­ρων
το πρώτο της Παμ­φί­λης σκίρ­τημα
κι ανέ­μου γλυ­κο­φύ­σημα οι πει­ρα­σμοί
φυγής στ’ από­κο­σμα και τα ιερά.
Το βλέμμα της το λιό­μορφο, αντι­φέγ­γι­σμα της γης,
τα φτε­ρω­μένα χέρια της η αγκα­λιά του κόσμου
κι αντή­χηση γλυ­κό­φωνη το γέλιο της το γραμμένο.
Χρώ­ματα ανέ­σπε­ρου δει­λι­νού
οι πεθυ­μιές κι οι μυστι­κές λατρείες
και ξάφ­νια­σμα τ’ αμά­θη­του μυα­λού
οι απο­δρά­σεις και οι μαγείες.
Στράτα του φεγ­γα­ριού ο ίσκιος της και τ’ ουρα­νού σεντέφι,
το σώπα­σμά της, επί­γεια μου­σική και γλύ­κα­σμα νυχτω­δίας
κι από­κριση στο κάλε­σμα στων άστρων το χοροστάσι.
Βαθιάς ψυχής απά­ντημα η γητειά,
το γνέ­ψιμο νεύμα του έρωτα θεού,
σπονδή το σάστι­σμα σε κρυφό βωμό
και η αγαλ­λί­αση του πόθου λειτουργία.
Πλατύ σκαλί το λόγιασμα,παράθυρο ανοι­χτό οι αισθή­σεις,
στέ­κει η ζωή αντίκρισμα,ευσέβεια το πάθος κι ευφρο­σύνη
και η Παμ­φίλη πρώτη φορά Ιέρεια στο ναό της αγάπης.
                             
                     1-7-2019
Η εικόνα "Κατά την αυγή;" by Arrano is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

19_06_08

Ευθύνες

    ΕΥΘΥΝΕΣ

Ο Δημοσθένης για τη πολιτική ευθύνη.
Με  επιλεκτικές  αναφορές, δογματισμούς  και  αποποιήσεις,
ευσχήμονες  ρήτορες , επίδοξοι  ταγοί  και εύδιοι  προφήτες,
ακραιφνείς  κι  αυτοί  διάδοχοι  υψιπετών προκαθημένων,
δαιμονοποίησαν  εποχές, σχηματισμούς  και  ιδεολογίες,
στιγμάτισαν  φιλοδοξίες,  ερμηνείες  και  πρακτικές,
ακύρωσαν  γραφές  και ρήσεις, διδαχές και  προσεγγίσεις
κι αποκαθήλωσαν  αρχές  κι  αξίες, σύμβολα  και  αντιλήψεις.
Και  η  επηρμένη  κουστωδία  τους, προτροπή και επιστασία,
να  εντέλλεται  δόγματα  συνοχής και άσπιλης  δικαιοσύνης,
αυθεντίες  κι  αυτοί  της ανάλυσης  και  της ψυχογραφίας
και πίσω  τους  συνοδοιπόροι  υψίφωνοι, ομόθυμοι  προσωπολάτρες,
να πομπεύουν  ιδιοτέλειες, αφηγήματα  και  διαθήκες,
να  παραληρούν  σε  επιτήδειους  δικασμούς  και  προσφωνήσεις
και  να  δικαιώνουν  επιβουλές, αναθέματα  και  μεθοδεύσεις.
Και  οι θιασώτες  της ευθύνης, ανεπιτήδευτοι  κι  ανένταχτοι ,
αναδρομάρηδες  γραφείς  χρονικών  και  επιγραμμάτων,
εραστές  κατά συνείδηση  της αλήθειας  και  του έναρθρου λόγου,
αποδοκίμασαν  τις  ασύστολες  προβολές  και μεγαλοστομίες,
αντιφώνησαν  στις  ανώνυμες  αναγνώσεις  και  αδόκιμες  προσποιήσεις,
εγκάλεσαν  τους αψίκορους  διαδρομιστές  και  επίκλητους  πρωτοστάτες
και  συντάχτηκαν  εχέφρονες  επικριτές  της  αθωότητας  της  σύγχυσης.
                                               Γιώργος Αλεξανδρής
 
 
 
 

19_05_06

Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
 
A new beginning in Marin
Κάθε αρχή και ψέμα, κάθε τέλος και αλήθεια
και των ονείρων το δίκαιο και η αρετή,
ψευδαίσθηση υπότροπη, ιδέα δηλωτική,
αρμονική η σύζευξη και η εκπλήρωση αναμονή.
Συναρπαστικό και ερεβώδες μυστήριο η ζωή,
η σύμπτωση, η πρόκληση, η γνωριμιά και η μαρτυρία,
σπάταλη γραφή στους ορισμούς και τις εκζητήσεις,
ερώτημα μέγα οι λογισμοί και βεβαιότητα η απορία.
Οι υποθέσεις,αμφίδρομοι συνειρμοί κι εκτίμηση,
οι πιθανότητες, επινόηση μέτρου συναλλαγής,
η φαντασία  γλυκότροπη και αξία προστακτική
και η πραγματικότητα αδέκαστη αποτίμηση και παραδοχή.
Η αίσθηση του χρόνου, κρυφή ενοχή και φόβος,
η εντρυφή του μακάρια υπέρβαση κι επώδυνη αυτογνωσία,
ανύπαρκτο το αιώνιο, ψηλάφισμα το συμπαντικό
κι απόλυτη κορύφωση, η αρμονία και η αποδοχή του τέλους.
Κι  εμείς, μετουσιώσαμε την ύπαρξη σε λόγο και ανάγκη,
κοινωνήσαμε τη θέωση ως λύτρωση και μεγαλοσύνη,
κοινή  σπονδή και λειτουργία  η πεμπτουσία  της ζωής
κι ο έρωτας συνείδηση,μεγαλείο κι αφορισμός του τέλους .

                              
                        5-5-2019
  
Η φωτογραφία:
 

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή