Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

19_11_20

1ο Συμπόσιο Ορθ. Ψαλτριών και συναυλία στο Βόλο


 

Το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Βόλου το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών «Αγία Καικιλία».  Το συμπόσιο και το φεστιβάλ διοργανωνεται από την Ακαδημια Θεολογικών Σπουδών Βόλου και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος σε συνεργασία με τον Χορό Ψαλτριών με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη ​Δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, Μουσικολόγο του Α.Π.Θ., τ. Διδάσκουσα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία "Βελλάς" Ιωαννίνων, Ιδρύτρια - Δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών "ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ" (2012), Εκπαιδευτικό Μουσικής ΥΠΕΠΘ, Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, Σολίστ Πιάνου και Διπλωματούχο Ανωτέρων Θεωρητικών.
 
Το Συμπόσιο Ψαλτριών

Το 1ο Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών προσδοκά να δώσει την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικείας φωνής, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, το ρεπερτόριο κ.α. Περιλαμβάνει: επιστημονικές εισηγήσεις, εργαστήρια Ψαλτικής, συναυλίες , συμμετοχή σε αρχιερατική Ιερή Ακολουθία Όρθρου & Θείας Λειτουργίας.

Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται από την  Εκκλησία, την 22α Νοεμβρίου εκάστου έτους ομού μετά των τριών συμμαρτυρησάντων με αυτήν Αγίων Βαλεριανού, Τιβουρτίου και Μαξίμου

Στις εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν ενεργή συμμετοχή περίπου 90 ψάλτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Τρίκαλα, Λάρισα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Σπάρτη, κλπ), όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιερών Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδας και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, χοροί ψαλτριών, γυναίκες που εκτιμούν και αγαπούν την Ψαλτική Τέχνη.
 
Η συναυλία του Σαββάτου
 
Τ
ο συμπόσιο θα λήξει με μία πανηγυρική συναυλία το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου στις 19.00 – 21.00 κατά την οποία θα εμφανιστούν οι Χοροί Ψαλτριών «Αγία Ανυσία» από τη Θεσσαλονίκη με χοράρχη την Μαρία Αλεξάνδρου, «Γυναικών Ηχήματα» από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας με χοράρχη την Μαρία Καψάλη και «Αι Άδουσαι» από το Βόλο, με δομεστίκαινα την Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το μουσικολογικό και ψαλτικό δρώμενο «Κασσιανή: η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα» με τις συμμετέχουσες ψάλτριες του Συμποσίου επί σκηνής. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος ο οποίος και κατά την λήξη της εκδήλωσης θα απονείμει τιμητικούς τίτλους στους συμμετέχοντες Χορούς Ψαλτριών.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 οι χοροί ψαλτριών και οι ψάλτριες θα ψάλλουν τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, που θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Δημητριάδος 104 Fm
Το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών,
το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών και συναυλία στο Βόλο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή