Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20_10_15


Ολοκλήρωση Διαδικτυακού Συνεδρίου

Παγκόσμια Ορθοδοξία: Διεθνικές Χριστιανικές Κοινότητες της Ανατολής στον Εικοστό και Εικοστό πρώτο αιώνα 
30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2020
Με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

 

Ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανατολικών Χριστιανικών Σπουδών, σε συνεργασία με τη Σχολή Φιλοσοφίας, Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Radbound του Nijmegen, έλαβε χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2020.

Το κύριο θέμα του προβληματισμού εστιάστηκε στον τρόπο με τον οποίο η παρουσία των Ορθόδοξων μεταναστευτικών κοινοτήτων της Ανατολής, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ανατολική Ασία, συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου τύπου παγκόσμιας Ορθοδοξίας, εντείνοντας τον βαθμό διεθνοποίησης των τοπικών εκκλησιών, ύστερα από την αποικιοκρατία και τον κομμουνισμό, φαινόμενο του οποίου εκδηλώσεις προηγήθηκαν και σε παλαιότερες εποχές, λαμβάνοντας σήμερα νέες μορφές και εκφράσεις και αναδεικνύοντας, παράλληλα, τον ρόλο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τέθηκε το ζήτημα της διαμόρφωσης μιας παγκόσμιας Ορθοδοξίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις στις Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από πλειοψηφικά πλαίσια, καθώς και στις Προ-χαλκηδόνιες Ανατολικές Εκκλησίες, που προέρχονται κυρίως από μειονοτικές συνθήκες, στρέφοντας, μ’ αυτόν τον τρόπο, την προσοχή στις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών παραδόσεων, αλλά και στις αμοιβαίες επιρροές και στην ανάγκη σύγκλισής τους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διακεκριμένοι μελετητές ανέπτυξαν ποικίλες πτυχές του κύριου θέματος. Βασικοί ομιλητές ήταν: ο José Casanova (Κέντρο Θρησκείας, Ειρήνης και Παγκόσμιων Υποθέσεων του Μπέρκλεϋ, Πανεπιστήμιο Georgetown, Ουάσιγκτον ΗΠΑ), ο Alexander Agadjanian (Κρατικό Πανεπιστήμιο των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μόσχας) και η Maria Hämmerli (Θρησκευτικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Fribourg, Ελβετία). Υπήρξαν επίσης, ακόμη, και 6 επιπλέον πάνελ πάνω σε ποικίλα θέματα.

Η Ακαδημία του Βόλου εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή της, Δρ. Νικόλαο Ασπρούλη, ο οποίος, κατά τη διάλεξή του, ανέπτυξε το ακόλουθο θέμα: «Η προσωπικότητα ως Παγκόσμια και εθνική ιθαγένεια: οι Χριστιανικές της ρίζες και η Πρόκληση της Μεταναστευτικής Κρίσης. Μια Ανατολική Ορθόδοξη πολιτική και θεολογική προσέγγιση».

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της συνεδρίας, κάντε κλικ εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCXxJQX4aZklqGbHPqs1J3Iw/videos

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, το θέμα, τους ομιλητές κ.λπ., επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο, στη διεύθυνση: https://www.globalorthodoxy.org/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή