Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

21_03_16

«Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Η κοινωνική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας


«Υπέρ της του κόσμου ζωής»:
Η κοινωνική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας

 

Διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα:
Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής συνομιλεί με
τον Βασίλειο Μακρίδη,
τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου και
τη Θεοδότα Νάντσου.

 


  Η τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαρτίου και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Πρόκειται για στρογγυλή τράπεζα, με εισηγητή τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή και συνομιλητές τον Βασίλειο Μακρίδη (Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, Πανεπιστήμιο Erfurt, Γερμανία), τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου (Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη», Αν. Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκοντα στο ΕΑΠ) και την Θεοδότα Νάντσου (Επικεφαλής Πολιτικής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση - WWF Greece). Το θέμα της στρογγυλής τράπεζας είναι «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Η κοινωνική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ως Ορθόδοξοι μιλούμε με περισσότερη άνεση για την επουράνια βασιλεία παρά για τα επίγεια προβλήματα. Η ένταση που βιώνει η Εκκλησία, όντας «εντός του κόσμου» αλλά όχι «εκ του κόσμου», οδηγεί σε μια κατάσταση που τείνει είτε να υποχωρεί σε κάποιο εξιδανικευμένο παρελθόν είτε να καταφεύγει σε κάποιο μυθολογικό μέλλον, χωρίς να επιχειρεί έναν διάλογο με το χειροπιαστό παρόν. Στις αρχές της περασμένης χρονιάς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενέκρινε συνοδικά ένα νέο κείμενο για τα κοινωνικά θέματα, συνταγμένο από θεολογική επιτροπή επίσημα διορισμένη από τον Πατριάρχη, που περιλαμβάνει τις γενικές θέσεις και τις κατευθυντήριες αρχές σχετικά με τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ευθύνη των Ορθοδόξων στον σύγχρονο κόσμο. Το κείμενο, που φέρει τον τίτλο «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Προς ένα κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020 σε πάνω από δώδεκα γλώσσες, αγγίζοντας κρίσιμα και αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως ο ρατσισμός και η φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η βιοηθική, η τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία της εισήγησης και της συζήτησης.

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, γεννήθηκε στην Αυστραλία και  σπούδασε στην Αθήνα και την Οξφόρδη. Υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού και ήταν συνιδρυτής της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα στο Σύδνεϋ, όπου δίδαξε Πατρολογία και Εκκλησιαστική Ιστορία, ενώ παράλληλα διατέλεσε Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ όπου και διατηρεί τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή Θεολογίας. Στη συνέχεια διορίστηκε Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Είναι ειδικός θεολογικός σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχει συγγράψει βιβλία σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται το Επουλώνοντας την Ψυχή (Holy Cross, 2000), Φως Μέσα από το Σκοτάδι (Orbis Books, 2004), και έχει εκδώσει τρείς τόμους με κείμενα του Οικουμενικού Πατριάρχου (Fordham University, 2010-2012). Επιμελήθηκε δύο συλλογικούς τόμους με τίτλο Το Πρωτείο στην Εκκλησία (St. Vladimir’s, 2016). Στα ελληνικά δημοσιεύθηκαν Η Σιωπή των Δακρύων (Ακρίτας, 2003), Βαρθολομαίος: Αποστολή και Όραμα (Εν Πλώ, 2018) και Στην Καρδιά της Ερήμου: Η πνευματικότητα των Πατέρων και των Μητέρων της ερήμου (Πορφύρα, 2019).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή