Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

09_10_26

ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Ένα νέο πολιτιστικό ίδρυμα, φάρος τέχνης για την ευρύτερη περιοχή του νομού Τρικάλων, εγκαινιάζει σήμερα ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Τρικκαίων. Πρόκειται για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή, ο οποίος υπήρξε διαπρεπής γιατρός και πολυσχιδής προσωπικότητα, με πολύπλευρη δράση στην πόλη και στην περιοχή.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία μιας κοιτίδας πολιτισμού στο νομό, το νεοκλασικό κτίριο, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως, το οποίο υπήρξε κατοικία του ιδρυτή και χώρος εξάσκησης του ιατρικού του λειτουργήματος, εκμισθώθηκε στο Δήμο Τρικκαίων προκειμένου να λειτουργήσει απ` αυτόν και με τη συνδρομή του Ιδρύματος αποκλειστικά ως πολυχώρος πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να φιλοξενήσει τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα Μακρή υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες με μια έκθεση του Τρικαλινού ζωγράφου Χρίστου Καρά, ο οποίος «επιστρέφει» στο γενέθλιο τόπο του με την έκθεση: «Χρίστος Καράς: ζωγραφική 1960-1980».

«Το έργο του Καρά εκτείνεται με συνέπεια και συνοχή, προσήλωση και ήθος, σε περισσότερα από πενήντα χρόνια», γράφει στο κείμενό του, στον κατάλογο της έκθεσης, ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκθεσης, μαζί με την αρχιτέκτονα κ. Γουργιώτη.

«Η συγκεκριμένη έκθεση- σημειώνει ο Γιάννης Μπόλης- προσπαθεί να καταδείξει τις πρώτες ενότητες δουλειάς του, με χαρακτηριστικά έργα της περιόδου 1960-1980. Ο ίδιος, άλλωστε, προτείνει τα ταξινομικά πλαίσια, επιτρέποντάς μας να παρακολουθήσουμε γραμμικά το ανάπτυγμα της τέχνης του. Μέσα από τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, αλλά και τη διάθεση αλλαγής και πειραματισμού που αυτές ορίζουν, μας δίνεται η δυνατότητα να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την ποιότητα και τη σημασία των προτάσεών του, την πορεία μιας αξιόλογης εικαστικής έρευνας, την ενότητα και το συμπαγές των μορφοπλαστικών και των πνευματικών του αναζητήσεων».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου 2010.

Πρόναος, τεύχος 343, 26 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή