Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας)

Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού

(19ος-20ος αιώνας)

Βόλος, 12-14 Μαρτίου 2010

Αχίλλειον

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου (ΔΗΚΙ) και το περιοδικό «Νέα Εστία», πραγματοποιεί τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συμποσίου στο Βόλο, στις 12-14 Μαρτίου 2010 στο Αχίλλειον (πεζόδρομος Κουμουνδούρου 1 και Ιάσονος), με θέμα «Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας)», ως συνέχεια και προέκταση της ημερίδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα ΙΑΚΑ στις 12 Μαρτίου 2008 με θέμα: «Ελληνισμός και χριστιανισμός (19ος-20ος αιώνας)», καθώς και του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Παράδοση» που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στο Βόλο στις 4-5 Μαΐου 2007, με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Δημητρίου Πάλλα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Σκοπός του συμποσίου είναι η διερεύνηση των σχέσεων ελληνισμού και χριστιανισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν. Το ζήτημα είναι γνωστό και πολυσυζητημένο, αλλά περισσότερο με ρητορικούς και πολεμικούς όρους παρά με ιστορικούς. Εκκινώντας από τα ιδεολογικά ρεύματα που συμπυκνώθηκαν στον όρο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, περνώντας από τις διακηρύξεις για την Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών και φθάνοντας στις διάφορες εκδοχές ελληνορθοδοξίας, θα επανεξεταστούν οι ιστορικοί όροι αντιπαράθεσης, συμπόρευσης και διαπραγμάτευσης ιδεών και αξιών οι οποίοι καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη του ελληνισμού και του χριστιανισμού στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν τις κυρίαρχες εκφάνσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας. Παραλλήλως, θα σχολιαστούν οι ρόλοι του σύγχρονου ελληνικού κράτους και της αυτοκεφάλου ελληνικής Εκκλησίας, καθώς επίσης το παρόν και μέλλον των σχέσεών τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που υπαγόρευσαν τις συγκεκριμένες εξελίξεις και στις επιπτώσεις που είχαν οι εξελίξεις αυτές στη διαμόρφωση των σύγχρονων ιδεολογικών και θρησκευτικών ρευμάτων στην Ελλάδα.

Στο συμπόσιο θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις τους ιστορικοί, θεολόγοι, φιλόσοφοι, φιλόλογοι, κριτικοί της λογοτεχνίας και κοινωνιολόγοι της θρησκείας. Η έναρξη έχει οριστεί την Παρασκευή 12/03/2010 στις 5.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Με το συμπόσιο αυτό άρχεται και το πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για την περίοδο Μαρτίου Ιουλίου 2010, με μια σειρά εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων υπό τον γενικό Τίτλο "Η Ορθοδοξία τον 21ο αιώνα".

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει στην Β' Ακολουθία των Χαιρετισμών, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, στις 9.00 μ.μ.

pdf Πρόγραμμα Ελληνοχριστιανισμού

Google+ Badge

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή