Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ- Η εικόνα της Πεντηκοστής του π. Νικολάου Οζόλιν

Παρουσίαση του βιβλίου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ- Η εικόνα της Πεντηκοστής
του π. Νικολάου Οζόλιν
το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 στις 12,00 το μεσημέριστο βιβλιοπωλείο του Αρμού
Θα μιλήσουν:
π. Νικόλαος Οζόλιν, συγγραφέαςΑρχιμ. π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.ΑΣπύρος Μαρίνης, μεταφραστής
Η διαμόρφωση της εικονογραφίας της Καθόδου του Αγίου Πνεύματος έγινε αμέσως μετά την μεταεικομαχική εποχή στα χρόνια του Μεγάλου Φωτίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εικόνα της Εκκλησίας. Δείχνει την εν Αγίω Πνεύματι παρουσία του Χριστού, αόρατη αλλά ολοκάθαρα υπογραμμισμένη από την κεντρική θέση ανάμεσα στους Αποστόλους που παραμένει κενή από την ημέρα της Αναλήψεως μέχρι και την ένδοξη ημέρα της δευτέρας Ελεύσεώς του.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και η Σχολή Αγιογραφίας “Δια χειρός” της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιούν τα εγκαίνια της 11ης έκθεσης των έργων της Σχολής Αγιογραφίας τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010, στις 7:00 μμ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας (Λεωφόρος Σταδίου και Μανδηλαρά-Άλσος Ανδρέας Βαλαχής). Στη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, λειτουργούν, όπως είναι γνωστό, εργαστήρι αγιογραφίας τετραετούς φοίτησης για ενήλικες, τμήματα για παιδιά και εφήβους, θερινά τμήματα, καθώς και προγράμματα σπουδών για ξυλογλυπτική και ψηφιδωτό, αλλά και Σχολή συντήρησης έργων τέχνης υπό την εποπτεία της οικογενείας Μαργαριτώφ.


Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία (με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και μετάφραση στα ελληνικά) του π. Νικολάου Ozoline, πρωτοπρεσβύτερου και καθηγητή εικονογραφίας στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου Παρισίων. Θέμα της ομιλίας: “Η ιστορία μιας εικόνας: η εικόνα της Πεντηκοστής”. Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις “Αρμός” το καινούργιο βιβλίο του Γάλλου πρωτοπρεσβύτερου και καθηγητή ρωσικής καταγωγής.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Ozoline ειδικεύθηκε στην ιστορία της χριστιανικής τέχνης και τη θεολογία της εικόνας. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του στο Παρίσι, εγγράφεται στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, ενώ συγχρόνως παρακολουθεί τα μαθήματα εικονογραφίας του γνωστού ορθόδοξου αγιογράφου Λεωνίδα Ουσπένσκυ που θεωρείται και ο ιδρυτής μιας νέας διδακτικής ύλης της ορθόδοξης θεολογίας, της θεολογίας της εικόνας. Θα παραμείνει μέχρι τον θάνατο του δασκάλου του το 1987, πιστός μαθητής και στενός συνεργάτης του.

Το 1968 ο Νικόλαος Ozoline χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος, ενώ το 1971 διορίζεται πρωτοσύγκελος της Εξαρχίας του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παρίσι. Το 1974 καλείται από τους π. Αλέξανδρο Σμέμαν και π. Ιωάννη Μάγιεντορφ να διδάξει τη λειτουργική τέχνη στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγ. Βλαδιμήρου στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφει και πάλι στον Άγιο Βλαδίμηρο το 1986, μετά από πρόταση του π. Ιωάννη Μάγιεντορφ, ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ λίγο αργότερα εκλέγεται καθηγητής στην έδρα ορθόδοξης εικονολογίας που μόλις είχε δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, θέση την οποία κατέχει έως και σήμερα.

Η ομιλία του π. Νικολάου Ozoline που εμπνέεται από το πρόσφατο βιβλίο του, σκιαγραφεί υπό το πρίσμα μιας στιβαρής θεολογικής κατάρτισης συνδυασμένης με τα δεδομένα και τη μεθοδολογία της ιστορίας της τέχνης, ένα εξαιρετικό δείγμα της εικονογραφίας της αμέσως μετά την εικονομαχία βυζαντινής εποχής: της εικόνας της Πεντηκοστής. Στην ομιλία του ο π. Ozoline θα αναλύσει την ιστορία της εικονογραφίας της Καθόδου του Αγίου Πνεύματος από τους βυζαντινούς μέχρι και τους νεώτερους χρόνους. Θα μας προκαλέσει έτσι να μελετήσουμε σε βάθος μια εικόνα της Εκκλησίας, που δείχνει την εν Αγίω Πνεύματι παρουσία του Χριστού, αόρατη αλλά ολοκάθαρα υπογραμμισμένη από την κεντρική θέση ανάμεσα στους Αποστόλους που παραμένει κενή από την ημέρα της Αναλήψεως μέχρι και την ένδοξη ημέρα της Δευτέρας Ελεύσεώς του.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση εικονογραφίας της Σχολής «Δια χειρός» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας θα παραμείνει ανοικτή έως και την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Ώρες επίσκεψης: 9.00 π.μ.-9.00 μ.μ.

Google+ Badge

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή