Η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο ανέβασε στο διαδίκτυο πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών χειρογράφων που διαθέτει, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 280 τόμους, στο πιο πρόσφατο βήμα που γίνεται για την ψηφιοποίηση σημαντικών αρχαίων εγγράφων.
Τα χειρόγραφα, τα οποία διατίθενται δωρεάν στην ιστοσελίδα www.bl.uk/manuscripts ανήκουν σε μία, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, από τις πιο σημαντικές συλλογές που υπάρχουν εκτός Ελλάδος.
Αν και τα χειρόγραφα, στα οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη συλλογή των μύθων του Αισώπου που αποκαλύφθηκε στο Άγιον Όρος το 1842, ήταν εδώ και πολύ καιρό στη διάθεση των ερευνητών μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης, «για πρώτη φορά η Αρχαιότητα δίδεται απλόχερα σε όλον τον κόσμο», όπως ανέφερε ο επιμελητής Σκοτ Μακ Κέντρικ. «Το Λονδίνο είναι ένα πολύ ακριβό μέρος που δεν επιτρέπει σε κάθε ερευνητή να ταξιδέψει και να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ» είπε ο επιμελητής. «Τώρα δίδεται η δυνατότητα να μελετά κανείς τα κείμενα στο σπίτι του- και μάλιστα δωρεάν».
Το σχέδιο της διάθεσης των ελληνικών χειρογράφων στο Διαδίκτυο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποστηρίζει πρωτοβουλίες σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό και τις τέχνες.
Στους θησαυρούς της Βρετανικής βιβλιοθήκης ξεχωρίζουμε ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο από τα τέλη του 12ου αιώνα. Ανήκει στη μεγάλη συλλογή των ελληνικών χειρογράφων (περίπου 1.000 τόμοι), το ένα τέταρτο περίπου των οποίων (284 τόμοι) ψηφιοποιήθηκε για πρώτη φορά και θα είναι πλέον προσβάσιμο δωρεάν στο Διαδίκτυο. Η πρωτοβουλία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης προβλέπεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των μελετητών της Αγίας Γραφής και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Επίσης διαθέτει άνω των 3.000 ελληνικών παπύρων και μια πλούσια συλλογή της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας.Τα χειρόγραφα αυτά περιέχουν πληροφορίες για λόγιους που εργάστηκαν πάνω στη λογοτεχνία, την ιστορία, την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Κλασική και τη Βυζαντινή Περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου