Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10_11_21

Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα - Εφαρμογές στο θρησκευτικό μάθημα

Επιστημονική ημερίδα με θέμα τις εφαρμογές των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο χώρο της Θεολογίας και την αξιοποίησή τους στη διδακτική πράξη, συνδιοργανώνουν το 14ο Γυμνάσιο Λάρισας και το Βιβλιοπωλείο "Παιδεία" (οδ. Μεγ. Αλεξάνδρου 6, Λάρισα), τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., στο πατάρι του βιβλιοπωλείου.


* Eισηγήτρια με θέμα «Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα – Εφαρμογές στο μάθημα των Θρησκευτικών» θα είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Βασιλική Μητροπούλου.

Ομάδα Λαρισαίων θεολόγων εκπαιδευτικών (Νικ. Παύλου, Γιαν. Λίτσιος, Σωτ. Νάζος, Κων. Μιχαηλίδης) θα παρουσιάσει ειδικό λογισμικό για το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ τις εργασίες της ημερίδας θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – θεολόγος, Χάρης Ανδρεόπουλος. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και λογισμικό υλικό για το θρησκευτικό μάθημα.


10_11_10

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ … ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΕΠ-ΤΠΔΕ, που έγινε 30-31 Οκτωβρίου 2010 στον Πειραιά, παρουσιάστηκε μια συνεργατική πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα των Θρησκευτικών, ανάμεσα στον Αλέξανδρο Γκίκα, καθηγητή ΠΕ 01 του Γυμνασίου Προαστίου Καρδίτσας και στη Βασιλική Μητροπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με τίτλο: “Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα … μέσω Διαδικτύου”
image Η πρόταση διδασκαλίας που παρουσιάστηκε, στηρίχτηκε στις κοινωνικοπολιτιστικές θεωρίες μάθησης και στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα ΔΕΠΠΣ (ΦΕΚ 303/13-3-2003). Οι μαθητές κλήθηκαν να εμπλουτίσουν σταδιακά και να οργανώσουν τη γνώση τους σε όλο και περισσότερο σύνθετες δομές, έχοντας πάντα ως βάση τη διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ενότητα στην οποία στηρίχθηκε η πρόταση, ήταν μέσα από το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου και είχε τίτλο: «Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα». Το μέσο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Διαδίκτυο και ένα από τα εργαλεία του Web2.0, το Wiki. Έτσι, το μάθημα διαμορφώθηκε ως: "Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα… μέσω Διαδικτύου". Οι μαθητές εργαζόμενοι ατομικά ή ομαδικά, άντλησαν υλικό από το Διαδίκτυο και συνεργαζόμενοι ανάρτησαν το υλικό στο συνεργατικό ιστότοπο (http://apostolospaulos.pbworks.com/) που δημιούργησαν για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό ανέπτυξαν μεταγνωστικές δεξιότητες, έμαθαν να συνεργάζονται, πώς να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στην ομάδα και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, μαθαίνοντας πως να μαθαίνουν.
Λέξεις Κλειδιά: Διδασκαλία Θρησκευτικών, Διαδίκτυο, Wiki, Κοινωνικός Εποικοδομητισμός,
Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε: http://synedrio7.com/proceedings.pdf
Την παρουσίαση της εργασίας στο Συνέδριο μπορείτε να τη δείτε εδώ

"Το μέλλον της μάθησης- Πειραιάς, 30-31 Οκτωβρίου 2010. Τα πρακτικά του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΕΕΕΠ - ΔΤΠΕ"

menuΤο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ ανήκει πλέον στην ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου κατέστη δυνατή η παρουσίαση σύγχρονων προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική πράξη, η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας κι εναλλακτικών προσεγγίσεων στην αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.

Επίσης, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας από μάχιμους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται με εφαρμογές Τ.Π.Ε. στον εκπαιδευτικό χώρο δράσης τους, ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος πάνω σε περιπτώσεις αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση. Η διάθεση βήματος στους εκπαιδευτικούς, για να παρουσιάσουν τις θεωρητικές & πρακτικές προτάσεις τους αναφορικά με την ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στο σχολικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας σημεία θετικής αλλά και αρνητικής κριτικής, απέναντι σε μεθοδολογίες, εργαλεία και πρακτικές που ενσωματώνουν τις ΤΠΕ, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του Συνεδρίου

Τέλος, η ανάδειξη εργασιών και προσπαθειών εκπαιδευτικών, στο πεδίο των εφαρμογών των Τ.Π.Ε στην εκπαίδευση, που δεν τις αναδεικνύει με προθυμία το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα πρακτικά του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΕΕΕΠ - ΔΤΠΕ"
ISBN : 978-960-99435-0-5 (CDROM)

1η έκδοση πρακτικών κλικ εδώ

10_11_08

Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων


Σήμερα 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά και εορτάζει τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Οι Ουράνιες Πνευματικές Δυνάμεις είναι δημιουργήματα του Θεού και ήρθαν στην ύπαρξη πριν τη δημιουργία του υλικού κόσμου και του ανθρώπου. Ως πνεύματα είναι ασώματα και αεικίνητα, αλλά όχι πανταχού παρόντες. Σε γνώση και δύναμη είναι πιο πάνω από τον άνθρωπο, αλλά πιο κάτω από το Θεό. Διαιρούνται σε εννιά τάξεις ή Τάγματα: Σεραφείμ, Χερουβίμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Άγγελοι και Αρχάγγελοι. Ο αριθμός τους είναι "μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων¨, όπως αναφέρεται και στις ακολουθίες της Εκκλησίας. Από τους Αρχαγγέλους μόνο τρεις αναφέρονται ονομαστικά στη Βίβλο, οι Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ.
Από την Αγία Γραφή πληροφορούματε οτι το έργο των Επουρανίων Ασωμάτων Πνευματικών Δυνάμεων είναι να υμνούν ακατάπαυστα το Θεό, να εκτελούν πρόθυμα το θέλημα και τις εντολές Του και να φροντίζουν τους ανθρώπους. 
 Επίσης ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας μας και για το λόγο αυτό σήμερα εορτάζει.
Προς τιμήν των ιπτάμενων φρουρών της πατρίδας παραθέτω αυτό το εντυπωσιακό βίντεο που είδα στο: 


Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή