Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν όψει της Συγκλήσεώς της

Θ. Γιάγκου, Μ. Τατάγια. Α. Γκίκας
Δ. Νικολακάκης, π. Γρ. Παπαθωμάς
Στα Τρίκαλα στις 11 Απριλίου 2013 στις 6.30μ.μ.  πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά στην πόλη μας ενημερωτική ημερίδα, ύστερα από πρωτοβουλία ομάδας θεολόγων εν όψει της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου την οποία προανήγγειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Θρονική εορτή του Πατριαρχείου τον περασμένο Νοέμβριο. «Η πίστη ζει και η Ορθοδοξία ζει […] Η Ορθοδοξία θα ζήσει, θα κάνει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδό της, την οποία προετοιμάζει η Πανορθόδοξος Σύνοδος και είμαστε στο τέλος της προετοιμασίας». Αυτά είναι τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη, τα οποία και αποτέλεσαν το έναυσμα για την αποψινή συνάθροισή μας.

Τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, ώστε να υπερνικηθούν τα εμπόδια και να συγκληθεί η Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος, η οποία αναμένεται και σχεδιάζεται για περισσότερο από μισό αιώνα. Και είναι αλήθεια ότι έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο κατά το οποίο η προσυνεδριακή διαδικασία, αλλά και η θεματολογία της εν λόγω Συνόδου να αποτελεί «σημείον αντιλεγόμενον». Ορθόδοξοι θεολόγοι και εκκλησιαστικοί άνδρες εκδηλώνονται κατά της συγκλήσεως αυτής της συνόδου, ενώ άλλοι, συναισθανόμενοι την αναγκαιότητα συγκλήσεως της, κρίνουν ως σοβαρή και εποικοδομητική τη μέθοδο εργασίας, τη θεματολογία κλπ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι προετοιμασίες αργούν χαρακτηριστικά και άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει, υπέρ το δέον, βιασύνη.
Ο κ. Δ. Φύκας, ο κ. Α. Αργυρόπουλος, ο κ. Τσέλιος
και ο κ. Α. Γκίκας
Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν ήδη αποδεχτεί την πρόσκληση του Οικουμενικού πατριαρχείου για την προετοιμασία μιας τέτοιας συνόδου. Από το 1930 έως σήμερα έχουν συγκληθεί πανορθόδοξοι διασκέψεις, επιτροπές και έχουν πραγματοποιηθεί αριθμός εκκλησιαστικών και θεολογικών συνεδρίων. Σε όλες αυτές τις προσυνεδριακές και προκαταρκτικές συναντήσεις έχουν καταχωριστεί σε έναν κατάλογο τα προβλήματα της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο που θα επιληφθεί η εν λόγω Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ο κατάλογος αυτός έχει τροποποιηθεί σε κάποια σημεία του κατά τη διάρκεια των πενήντα περίπου χρόνων που προετοιμάζεται, καθώς προϊόντος του χρόνου ορισμένα από αυτά  τα θέματα κρίθηκαν ότι έπρεπε να μπουν στο αρχείο και να μην συζητηθούν.
Στον κατάλογο αυτόν έχουν παραμείνει: (α) η Ορθόδοξη Διασπορά (β) το Αυτοκέφαλο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του (γ) το Αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του (δ) τα Δίπτυχα (ε) το ζήτημα του κοινού ημερολογίου (στ) οι σχέσεις Ορθοδόξων Εκκλησιών προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, (ζ) Ορθοδοξία και Οικουμενική Κίνηση και (η) η συμβολή των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για την επικράτηση των χριστιανικών ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών και άρση των φυλετικών διακρίσεων.
Όπως βλέπουμε ένας αριθμός θεμάτων, όπως τα τρία τελευταία αναφέρονται στην ανθρωπολογία ενώ τα πρώτα αγγίζουν αυτό που λέγεται στη θεολογική γλώσσα εκκλησιολογία. Υπό διαφορετικό πρίσμα τα θέματα αφορούν αφενός στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών μεταξύ τους όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αφετέρου στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με το σύνολο του χριστιανικού κόσμου.
Αλέξανδρος Γκίκας, Μαρία Τατάγια, π. Γρηγόριος Παπαθωμάς
Δημήτριος Νικολακάκης
Έτσι λοιπόν, δεν είναι δυνατό ερήμην του λαού να συζητούνται τέτοια θέματα και να αγνοούνται από το σώμα της Εκκλησίας. Στόχος της  σημερινής επιστημονικής ημερίδας είναι να παράσχει ένα ανοικτό βήμα ενημέρωσης για το προαναφερθέν θέμα, φέρνοντας κοντά σας έγκριτους ανθρώπους της Εκκλησίας και πανεπιστημιακούς δασκάλους εγνωσμένου κύρους, τους οποίους εκ βαθέων και ενθέρμως ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρόσκλησή μας και οι οποίοι θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που γεννούνται από όλους μας, που αποτελούμε το πλήρωμα της Εκκλησίας. 
Στην Στρόγγυλη Τράπεζα συμμετείχαν οι:
Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς  Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
        Θεόδωρος Γιάγκου,  Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
          Δημήτριος Νικολακάκης, Λέκτορας Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μαρία Τατάγια, Δρ Νομικής
Τη συζήτηση προλόγισε και  συντόνισε ο Αλέξανδρος Γκίκας, Διευθυντής ΓΕΛ Προαστίου, Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
1η. Συνεδρία (18.30- 19.30)
Προεδρεύων Αλέξανδρος Γκίκας
Προλογισμός
"Η ανάγκη συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου-Δυσκολίες και Προοπτικές"
Ομιλητής Θεόδωρος Γιάγκου καθηγητής Α.Π.Θ.
"Το ζήτημα της Ορθοδόξου Διασποράς"
Ομιλητής: Δημήτριος Νικολακάκης Λέκτορας Α.Π.Θ.
Διάλειμμα-καφές (19.30-19.40)
2η συνεδρία (19.40-20.30)
"Το κανονικό ζήτημα του αυτοκεφάλου και οι αρνητικές απορροές του"
Ομιλητής: Αρχ, Γρηγόριος Παπαθωμάς καθηγητής ΕΚΠΑ
"Το ζήτημα του κοινού ημερολογίου"
Ομιλήτρια: Δρ Μαρία Τατάγια

Συζήτηση - ερωτήσεις, κλείσιμο εκδήλωσης (20.30-21.00)


Ο Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς
                                       
Ο Καθηγητής  Κανονικού Δικαίου του ΕΚΠΑ Αρχ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, ανέπτυξε το θέμα «Το κανονικό ζήτημα του αυτοκεφάλου και οι αρνητικές απορροές του» . Η ομιλία του επικεντρώθηκε στα τέσσερα μεγάλα προβλήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τα οποία συνοψίζονται στο ένα: το ζήτημα του αυτοκεφάλου, από το οποίο ξεκίνησε το μεγάλο πρόβλημα της αίρεσης του εθνικοφυλετισμού, η δημιουργία δηλαδή εθνικών-φυλετικών εκκλησιών.
Ο π. Γρηγόριος τόνισε ότι όταν λυθεί το θέμα του Αυτοκεφάλου, αυτόματα θα επιλυθούν και τα μεγαλύτερα από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, ως θεματολογία της Αγίας και μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα συγκληθεί η σύνοδος παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος, αλλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης προανήγγειλε ότι ο καιρός πλησιάζει.
Ευχόμεθα και αναμένουμε.
Ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Γιάγκου & η Δρ. Μαρία Τατάγια

Ο  πρώτος ομιλητής ο κ. Θεόδωρος Γιάγκος Καθηγητής ΑΠΘ ανέπτυξε το θέμα «Η ανάγκη συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου- Δυσκολίες και προοπτικές», κάνοντας μια αναφορά στην ιστορική κυρίως εξέλιξη των προσυνεδριακών διασκέψεων από το 1930 μέχρι σήμερα.

Η Δρ Νομικής Μαρία Τατάγια  η οποία αναφέρθηκε στις ιστορικές καταβολές του  «ημερολογιακού ζητήματος», κατέδειξε ότι το θέμα αυτό, αν και φαίνεται μικρό μπροστά στα άλλα είναι αρκούντως σημαντικό


Ο Λέκτορας Α.Π.Θ Δημήτριος Νικολακάκης
                                        
Ο Λέκτορας του ΑΠΘ Δημήτριος Νικολακάκης, επικέντρωσε την ομιλία του στο ζήτημα της Ορθοδόξου Διασποράς,  αναφερόμενος κυρίως στο αντικανονικό του θέματος και ευχόμενος, στο τέλος, να πρυτανεύσει  η επίλυση του θέματος από τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες που συμμετέχουν στον προσυνεδριακό διάλογο.


Θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Τρικκαίων κ.  Χρ. Λάππα που μας παραχώρησε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκδήλωση και μας τίμησε με την παρουσία του.
Στην εκδήλωση παρέστη   ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης  και Σταγών κκ Αλεξίου, ο π. Λάμπρος Κολώνας. 
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Κύριλλος απέστειλε μακροσκελή συγχαρητήρια επιστολή.
Παρέστη επίσης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ελένη Αργυροπούλου.
Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι σχολικοί Σύμβουλοι Τρικάλων & Καρδίτσας κ Δημήτριος Φύκας, Δυτικής Μακεδονίας κ.Ανδρέας Αργυρόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων  κ. Τσέλιος.
Οφείλουμε να επισημάνουμε τη συμβολή  του κ Νημά του ΦΙΛΟΣ Τρικάλων στην εκδήλωση  τον οποίο και τον ευχαριστούμε θερμά.
Δεν πρέπει να λησμονούμε και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους το κατάστημα Infoland Δ. Παπαδόπουλος, για την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοση των προσκλήσεων, τα πρατήρια Αρτοζαχαροπλαστικής "Πράσινος Μύλος" για τα αρτοπαρασκευάσματα που σερβιρίστηκαν στο διάλειμμα, το εστιατόριο "Αίγλη" για την προσφορά του καφέ στο διάλειμμα και το ξενοδοχείο "Πανελλήνιον" για τις ειδικές τιμές που πρόσφεραν στη φιλοξενία των καλεσμένων μας.
Τέλος θερμές ευχαριστίες στους συναδέλφους καθηγητές θεολόγους και σε όλους όσους παρευρέθησαν από ολόκληρη τη Θεσσαλία και Μακεδονία.
Το ενδιαφέρον του κοινού, σε όλη τη διάρκεια  των εισηγήσεων ήταν αμείωτο, γεγονός που φάνηκε ολοφάνερα στο τέλος της εκδήλωσης με τις πάρα πολλές και εύστοχες ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τους έγκριτους καλεσμένους.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


Google+ Badge

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή