Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

10_03_28

Οι Ακολουθίες της Εκκλησίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Κυριακή των Βαΐων, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, είναι ταυτόχρονα και η είσοδος στα Άγια, φρικτά και σεπτά Πάθη Του.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας , η Εκκλησία προβάλλει δύο γεγονότα: τη ζωή του πάγκαλου (τού ωραίου τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή) Ιωσήφ και το περιστατικό της άκαρπης συκής που ξέρανε ο Κύριος.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης, η Εκκλησία προβάλλει δύο διδακτικά θέματα: την παραβολή των 10 παρθένων και την παραβολή των ταλάντων.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης, η ακολουθία της Εκκλησίας είναι αφιερωμένη στην πόρνη, στην αμαρτωλή γυναίκαmusique_hp, που μετανιωμένη και συντετριμμένη άλειψε τον Κύριο με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της (Λουκ.7, 37-50) και στην προδοσία του Ιούδα για την παράδοση του Ιησού στο Συνέδριο των Ιουδαίων.

Στον Όρθρο της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης, η ακολουθία της Εκκλησίας είναι αφιερωμένη στον Ιερό Νιπτήρα, τον Μυστικό Δείπνο, την Υπερφυή προσευχή του Κυρίου και την Προδοσία του Ιούδα.

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η Υμνογραφία της ημέρας σχετίζεται με το Θείο Πάθος, τη Σταύρωση και το θάνατο του Ιησού πάνω στο Σταυρό

Ο Επιτάφιος Θρήνος και η Προσμονή της Ανάστασης. Στον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου, τιμούμε την ταφή του Κυρίου από τον Ιωσήφ και το Νικόδημο, καθώς και την κάθοδό Του στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη.

Χριστός Ανέστη!

10_03_22

«Η συμβολή των γυναικών στη θεολογική έρευνα κατά την τελευταία εικοσαετία στο ΑΠΘ»

auth_logo_bw.jpg

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ -ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

«Η συμβολή των γυναικών στη θεολογική έρευνα κατά την

τελευταία εικοσαετία στο ΑΠΘ»

Ημερίδα του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με

την European Society of Women in Theological Research (ESWTR)

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010, Ώρα 17:00-21:00

Β’ Αμφιθέατρο Θεολογικής Σχολής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

A’ Προσφωνήσεις –Χαιρετισμοί (17.00 -18.00)

«Εισαγωγικά του θέματος»

Πρόεδρος: Καθ. Δ. Καϊμάκης, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας

-«Πρώτες γυναίκες μέλη ΔΕΠ» (Καθ. Δ. Λιάλιου, Καθ. Δ. Κούκουρα)

-«Εισαγωγικά για την ESWTR» (Ελένη Κασελούρη ΔρΘ)

-«Γυναίκες στη θεολογική έρευνα, στατιστικά δεδομένα (1990-2010)»

(Λέκτ. Βασιλική Μητροπούλου, Λέκτ. Άννα Καραμανίδου)

Διάλειμμα 18.15-18.30

Β’ «Οι γυναίκες ερευνούν για τη θέση των γυναικών»

Στρογγυλή τράπεζα

Συντονίστρια: Αν. Καθ. Άννα Κόλτσιου (18.30- 19.15)

Εισηγήτριες : Εύα Αδαμτζίλογλου ΔρΘ, Σπ. Αθανασοπούλου ΔρΘ, Ζωή Τερλιμπάκου ΔρΘ, Θ. Χουβαρδά ΔρΘ,

Διάλειμμα (19.15—19.30)

Γ’ «Οι γυναίκες στη θεολογική έρευνα»

Στρογγυλή τράπεζα

Συντονίστρια: Καθ. Δήμ. Κούκουρα (19.30-21.00)

Εισηγήτριες: Επίκ. Καθ. Ευ. Αμοιρίδου, Λέκτ. Αγγ. Ζιάκα, Αν. Καθ. Μ. Καζαμία, Λέκτ. Μ. Οικονόμου, Λέκτ. Αικ. Τσαλαμπούνη.

Συζήτηση

Δηλώσεις συμμετοχής: ekasselouri@acadimia.gr, dimkou@theo.auth.gr, mitro@theo.auth,

10_03_09

"Κώστας Αξελός: μια σκέψη ανοιχτή και ερωτηματική.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσκαλεί στην εκδήλωση "Κώστας Αξελός: μια σκέψη ανοιχτή και ερωτηματική." την Τρίτη, 16 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ.

---------------------------------------------------------------------------------
Εκδήλωση: Κώστας Αξελός: μια σκέψη ανοιχτή και ερωτηματική.
'Ωρα Έναρξης: Τρίτη, 16 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ.
Ώρα Λήξης: Τρίτη, 16 Μαρτίου στις 9:30 μ.μ.
Τοποθεσία: Αίθουσες Λόγου & Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσματζόγλου 5, ΑΘήνα

Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας)

Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού

(19ος-20ος αιώνας)

Βόλος, 12-14 Μαρτίου 2010

Αχίλλειον

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου (ΔΗΚΙ) και το περιοδικό «Νέα Εστία», πραγματοποιεί τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συμποσίου στο Βόλο, στις 12-14 Μαρτίου 2010 στο Αχίλλειον (πεζόδρομος Κουμουνδούρου 1 και Ιάσονος), με θέμα «Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας)», ως συνέχεια και προέκταση της ημερίδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα ΙΑΚΑ στις 12 Μαρτίου 2008 με θέμα: «Ελληνισμός και χριστιανισμός (19ος-20ος αιώνας)», καθώς και του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Παράδοση» που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στο Βόλο στις 4-5 Μαΐου 2007, με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Δημητρίου Πάλλα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Σκοπός του συμποσίου είναι η διερεύνηση των σχέσεων ελληνισμού και χριστιανισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν. Το ζήτημα είναι γνωστό και πολυσυζητημένο, αλλά περισσότερο με ρητορικούς και πολεμικούς όρους παρά με ιστορικούς. Εκκινώντας από τα ιδεολογικά ρεύματα που συμπυκνώθηκαν στον όρο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, περνώντας από τις διακηρύξεις για την Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών και φθάνοντας στις διάφορες εκδοχές ελληνορθοδοξίας, θα επανεξεταστούν οι ιστορικοί όροι αντιπαράθεσης, συμπόρευσης και διαπραγμάτευσης ιδεών και αξιών οι οποίοι καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη του ελληνισμού και του χριστιανισμού στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν τις κυρίαρχες εκφάνσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας. Παραλλήλως, θα σχολιαστούν οι ρόλοι του σύγχρονου ελληνικού κράτους και της αυτοκεφάλου ελληνικής Εκκλησίας, καθώς επίσης το παρόν και μέλλον των σχέσεών τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που υπαγόρευσαν τις συγκεκριμένες εξελίξεις και στις επιπτώσεις που είχαν οι εξελίξεις αυτές στη διαμόρφωση των σύγχρονων ιδεολογικών και θρησκευτικών ρευμάτων στην Ελλάδα.

Στο συμπόσιο θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις τους ιστορικοί, θεολόγοι, φιλόσοφοι, φιλόλογοι, κριτικοί της λογοτεχνίας και κοινωνιολόγοι της θρησκείας. Η έναρξη έχει οριστεί την Παρασκευή 12/03/2010 στις 5.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Με το συμπόσιο αυτό άρχεται και το πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για την περίοδο Μαρτίου Ιουλίου 2010, με μια σειρά εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων υπό τον γενικό Τίτλο "Η Ορθοδοξία τον 21ο αιώνα".

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει στην Β' Ακολουθία των Χαιρετισμών, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, στις 9.00 μ.μ.

pdf Πρόγραμμα Ελληνοχριστιανισμού

10_03_02

Αγάπη

Στις άκρες των βλεφάρων.
υπάρχει η όψη σου.
Στις γραμμές των χεριών,
κλείνεται η αφ'η σου.
Χρυσοκίτρινο φύλλο στο χώμα - το σώμα!

Στα ήρεμα βήματα,
αναγνωρίζεται η μορφή σου.
Στα παράωρα ρήματα του κόσμου,
νι'ωθεται η σιωπή σου.
Ακριβός μαργαρίτης στα μάτια - η ψυχή!

Στο γύρισμα του χρόνου,
κυνηγοί ειδώλων και ονείρων.
Τέσσερα βήματα στην άμμο - ο Έρωτας.
Στον καθρέφτη του είναι,
αντιφέγγισμα από άυλο Φως.
Εφτά βήματα στον Ουρανό της καρδιάς - η Αγάπη!

ΜΑΡΙΑ ΕΛΑΝΗ

10_03_01

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Το Περιφερειακό Σεμινάριο του ΔΣΚ στο Βόλο από 26 έως 27 Φεβρουαρίου 2010 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Την Παρασκευή, 26-2-2010, δόθηκε συνέντευξη Τύπου όπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, τα στελέχη της εκπαίδευσης της περιφέρειας Θεσσαλίας προσήλθαν για να ενημερωθούν για τους σκοπούς και το έργο του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας. Η προσέλευση των στελεχών της εκπαίδευσης, από όλη τη Θεσσαλία ήταν αρκετά μεγάλη (παρευρέθησαν περίπου 48). Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα Πράντζου τίμησε επίσης την εκδήλωση με την παρουσία της απευθύνοντας χαιρετισμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μαθητές και καθηγητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου, που συμμετέχει στο Γ΄ Κύκλο του ΔΣΚ, παρουσίασαν τη δραστηριότητα που είχαν εκπονήσει: "Μαθηματικά, Επιστήμες και Τέχνες".

Κατόπιν, μέσω βιντεοδιάσκεψης η κα Χριστίνα Μπενέκη, Συντονίστρια του ΔΣΚ, μίλησε με μαθητές του Γυμνασίου Εκάλης και του Γυμνασίου Καμπάνης Κιλκίς για τη συνεργασία τους, που δημιούργησε ένα διδικτυακό ραδιόφωνο.
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΘΕΣΑΣΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ



Την επόμενη ημέρα, 27-2-2010, προσήλθαν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Θεσσαλίας, μέλη του ΔΣΚ και συναντήθηκαν με τους Συντονιστές των σχολείων τους। Η συνάντηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα, με όλους τους εμπλεκόμενους (Φίλιππο, Βιβή, Συντονιστές (Χριστίνα, Ανδρέα, Δημήτρη και τον γράφοντα) και τους εκπαιδευτικούς, να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα।






-------------------------------------------------------------------------------------------

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή