Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή «ανοίγει το Τριώδιο».

Σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή «ανοίγει το Τριώδιο».

Τι είναι όμως το Τριώδιο;

Τριώδιο ονομάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η περίοδος της λειτουργικής μας ζωής, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου... Ονομάζεται επίσης και «Τριώδιον κατανυκτικόν».

Περιλαμβάνει συνολικά δέκα εβδομάδες: οι τρεις πρώτες είναι προπαρασκευαστικές, ακολουθούν οι έξι εβδομάδες των Νηστειών, δηλαδή της Μ. Σαρακοστής και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα. Η ονομασία της περιόδου οφείλεται στο ότι οι κανόνες της ακολουθίας του Όρθρου κατά την περίοδο αυτή αποτελούνται μόνο από τρεις ωδές (ομάδες τροπαρίων) αντί των οκτώ ή εννέα που έχουν οι κανόνες όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Αυτές οι εβδομάδες είναι:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

clip_image002Η Εκκλησία μας καλεί να προετοιμαστούμε σταδιακά για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Είναι μία περίοδος άσκησης, νηστείας και πνευματικών αγώνων. Στην Θεία Λειτουργία αναγινώσκεται η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Μας υποδεικνύεται ότι μόνο με ταπείνωση και πίστη μπορούμε να πλησιάσουμε το μυστήριο της εκκλησίας και προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

clip_image004Η ταπείνωση μας οδηγεί στην μετάνοια. Η παραβολή του Ασώτου, η οποία ακούγεται τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, μας μιλάει για τον άνθρωπο που ζει εκούσια ή ακούσια μακριά από τον Οίκο του Πατρός (τη χάρη του Θεού). Η μετάνοια οδηγεί στην επιστροφή και την υποδοχή του αμαρτωλού από το Θεό με ιδιαίτερη χαρά και προσωπικό ενδιαφέρον, διδάσκοντας με τον τρόπο αυτό την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρήσεως.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ

Το Σάββατο αυτό η εκκλησία μας τελεί κοινό μνημόσυνο για όλους τους κεκκοιμημένους πατέρες και αδελφούς, επειδή ακριβώς την επομένη ημέρα της Κυριακής τελούμε την ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ

clip_image006Ο Θεός είναι «θάλασσα φιλανθρωπίας» αλλά και δίκαιος, τονίζει η Εκκλησία με το ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς και στην χριστιανική αγάπη. Λέγεται Κυριακή της Απόκρεω επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας. Από την ημέρα αυτή και όλες τις μέρες της εβδομάδας καταλύουμε τυροκομικά, αυγά και ψάρι.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη όλων των «εν ασκήσει λαμψάντων οσίων και θεοφόρων Πατέρων» δείχνοντας το δρόμο της αρετής και της τελειώσεως.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

clip_image008

 

 

Αναφέρεται στην ανάμνηση της εκ του Παραδείσου εξορίας του Αδάμ. Η εκκλησία μας δείχνει ότι η νηστεία οδηγεί στην εγκράτεια.

 

 

Την επόμενη μέρα από την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινή είναι η Καθαρά Δευτέρα, η αρχή της Μεγάλης Νηστείας, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπου είναι μία περίοδος νηστείας, προσευχής, και περισυλλογής που μας προετοιμάζει για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.

Για τη μεγάλη Τεσσαρακοστή θα υπάρξει νέα ανάρτηση.

Οι εικόνες είναι από: http://apantaortodoxias.blogspot.com, http://el.wikipedia.org, http://vatopaidi.wordpress.com http://falexios.blog.com και: http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B118/106/847,3167/

Google+ Badge

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή