Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;"

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ελλάδα του καθηγητή Norman Russell, διοργανώνει εκδηλώσεις σε Βόλο και Αθήνα.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012, και ώρα 7.30 μμ., στο Βόλο, στο Πνευματικό Κέντρο της  Ι. Μ. Δημητριάδος, οδός Κ. Καρτάλη και Γαζή, η Ακαδημία οργανώνει δημόσια διάλεξη με θέμα:
"Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;"
Ομιλητής θα είναι ο Δρ Norman Russell, Διδάσκων στο Heythrope College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επιφανής μελετητής της πατερικής σκέψης και γραμματείας αλλά και δόκιμος μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα σημαντικών θεολογικών και φιλοσοφικών έργων σύγχρονων Ελλήνων θεολόγων και στοχαστών (όπως λ.χ. του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Χρήστου Γιανναρά, Στέλιου Ράμφου, π. Νικόλαο Λουδοβίκου, κ. ά.). Στο πλαίσιο του μεταφραστικού αυτού έργου του (περισσότεροι από είκοσι τίτλοι από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει συνεργαστεί τόσο με τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware όσο και με τον Philip Sherrard για την πλήρη αγγλική έκδοση της Φιλοκαλίας. Ο Δρ. NormanRussell, Ελληνικής καταγωγής (από την πλευρά της μητέρας του), είναι πτυχιούχος Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρίν εισέλθει στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξε επί σειρά ετών ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το τελευταίο διάστημα παραδίδει μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Πρώτων Χριστιανικών Αιώνων στο Heythrope College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργοπέραν των πολύ σημαντικών μεταφράσεωνπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αυτοτελή έργαCyril of Alexandria, London-New York, Routledge, 2000, The Doctrine of Deification in the Greek Patristic Tradition, Oxford University Press, 2004, Theophilus of Alexandria, London-New York, Routledge, 2007, Fellow Workers with God: Orthodox Thinking on Theosis, Crestwood, New York, St Vladimir's Seminary Press, 2009.Σήμερα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη ζωή και θεολογική κληρονομιά του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.
Η ίδια διάλεξη θα επαναληφθεί στην Αθήνα, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, και ώρα 7.30 μμ., στην αίθουσα του Ιδρύματος Ποιμαντικής επιμόρφωσης της  Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδός Αγίας Φιλοθέης 21, Μετρό Σύνταγμα). Οι διαλέξεις του κ. Russell στην Αθήνα και το Βόλο θαδοθούν στην ελληνική γλώσσα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τέλος, το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί ειδικό Πατρολογικό Σεμινάριο με τίτλο "Υποδοχή του Παλαμισμού στη Δύση σήμερα". Το Σεμινάριο θα έχει ως κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Θεολογίας Norman Russell, ενώ με σύντομες τοποθετήσεις τους θα παρέμβουν οι Δρ Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Π. Ι., Διευθυντής του περ. Θεολογία, και Διδάσκων στο ΕΑΠ, η Αν. Καθηγήτρια Οικουμενικής Θεολογίας της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πράγας (Τσεχία) Ivana Noble και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος Αν. Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Διδάσκων στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge.
Για τη συμμετοχή στο εν λόγω σεμινάριο απαιτείται προσυνεννόηση και πρόσκληση από την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Google+ Badge

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή