Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

08_02_24

Ευχαριστία - Εκκλησία - Κόσμος

Θεία Ευχαριστία ―το κατ’ εξοχήν μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο που συγκροτεί την Εκκλησία και συνάγει επί το αυτό τον διασκορπισμένο λαό του Θεού― σχετίστηκε από πολύ νωρίς ήδη με την εμπειρία πρόγευσης των εσχάτων και προληπτικής φανέρωσης της ερχόμενης Βασιλείας, καθώς η Ευχαριστία θεωρήθηκε εικόνα και σύμβολο των εσχάτων στην Ιστορία. Η προσμονή της Βασιλείας λοιπόν και το όραμα μιας άλλης ζωής πέρα από την αδικία και τη διαίρεση, τη φθορά και το θάνατο σφραγίζει εξ αρχής τη θεολογία και τη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας, ενώ αργότερα αποτυπώνεται και στην ορθόδοξη εικονογραφική παράδοση που, αντίθετα από τις επικρατούσες συχνά αντιλήψεις, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί πρωτολογικά αλλά εσχατολογικά.

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008, στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και στα πλαίσια του όγδοου κύκλου μαθημάτων με γενικό τίτλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ", πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα) (Ακαδημαϊκό, πρ. Καθηγητή Πανεπιστημίων King's College, Εδιμβούργου, Γλασκώβης, Θεσσ23022008560αλονίκης) και τον π. Herve Legrand (Ομ. Καθηγητή του Institut Catholique de Paris), με την παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου ανέπτυξε το θέμα "Ευχαριστία και κόσμος", όπου τόνισε οτι ο βασικός χαρακτήρας της Ευχαριστίας έγκειται στο ότι είναι σύναξη και πράξη, και οτι μέσα σε αυτή θεωρείται και ανακεφαλαιώνεται και βιώνεται το όλο μυστήριο του Χριστού, η σωτηρία του κόσμου. Ο π. Herve Legrand στο θέμα του:"Η ευχαριστική εκκλησιολογία στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας", προσέγγισε όλα εκείνα τα εκκλησιολογικά στοιχεία που ενώνουν και δεν χωρίζουν την Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με έναν απλό, μεστό και κριτικό λόγο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

1 σχόλιο:

  1. Όμως υπάρχει και αντίλογος στη φιλοσοφία και στη θεολογία του κ. Ζηζιούλα!

    Τσέκαρε το ακόλουθο blog:

    http://amethystosbooks.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή

Μήνυμα ενάντια στη λογοκλοπή